۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۳۲
کد خبر: 16160201

در حال حاضر هنوز رانت بازار آرد برای برخی وجود دارد و همین امر باعث می شود تا تعدادی سودجو سهمیه آرد دولتی خود را با قیمت کمتر از بازار آزاد عرضه کنند. به واسطه این اتفاق در این بازار امکان اختلال جدی وجود دارد.

سلام نو – سرویس اقتصادی: سه ماه پیش و در اوایل اسفند سالی که گذشت نمایندگان مجلس با اختصاص منابع حاصله از حذف یارانه صنف صنعتی جهت خرید تضمینی گندم موافقت کردند اما حالا و پس از سه ماه دبیر انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات نان صنعتی ماشینی ایران از ادامه یافتن رانت آرد دولتی می گوید.

به گزارش سلام نو، این مصوبه در حین بررسی جزئیات بودجه 98 اتفاق افتاد  با توجه به این مصوبه مشخص بود در سال جاری قیمت ماکارانی، نان های صنعتی، بیسکوئیت و کیک افزایش خواهد داشت.

در بخشی از این مصوبه آمده است: در راستای تحقق کامل ردیف  3 دریافتی‌ها ، وزارت اقتصاد مکلف است به استناد ماده  48 قانون محاسبات عمومی و با اعلام شرکت دولتی تابعه وزارت نفت، نسبت به وصول مطالبات سنوات قبل شرکت مذکور از مشترکان اقدام کند. منابع وصولی به خزانه‌ داری کل‌ کشور واریز  و پس از تسویه سود سهام معوقه و مالیات‌های معوقه شرکتهای تابعه وزارت نفت، باقیمانده آن به حساب سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها نزد خزانه‌داری کل ‌کشور واریز می ‌شود.

با این وجود هنوز رانت آرد دولتی پابرجاست. مثل خیلی از رانت های دیگر از جمله رانت دلار 4200 تومانی. دبیر انجمن صنفی کارفرمایان کارخانجات نان صنعتی ماشینی ایران در این باره اظهار کرده عرضه آرد دولتی با قیمت‌های متفاوت به بخش‌های مختلف تولید نان ادامه دارد. او رانت ایجاد شده به دلیل تفاوت قیمت را دغدغه کل صنعت نان کشور دانسته است.

علیرضا مروت پور اظهار کرده است: خط شروع‌های متفاوت برای یک مسابقه باعث ایجاد رانت و فساد می‌شود. این قضیه در رابطه قیمت آرد صنعتی هم مصداق دارد. برای تعیین قیمت نان دولت‌ها باید به فکر قشر آسیب‌پذیر باشند؛ چرا باید افرادی در مناطق محروم نان را به همان قیمتی بخرند که خانواده‌هایی در بهترین مناطق تهران نان را با همان نرخ تهیه می‌کنند؟

واقعیت این است که دولت به هیچ وجه نتوانسته فکری به حال اقشار آسیب پذیر کشور کند. هدف اصلی این است که این اقشار بتوانند نان ارزان دریافت کنند و به همین دلیل است که تفاوت قیمت ها در آرد همچنان حفظ شده است. در حال حاضر بخش‌های دیگر تولید نان از جمله تولیدکنندگان نان با روش صنعتی هنوز یارانه دریافت می‌کنند.

طبیعی است در این بین تعدادی سودجو سهمیه آرد دولتی خود را با قیمت کمتر از بازار آزاد عرضه کنند. این کار باعث می شود افرادی آرد موردنیاز خود را با قیمتی ارزان تر تهیه کنند. شماری از نانوایی های گوشه و کنارشهر ، نیمی از آرد خود را اضافه می آورند و با فروش آن در بازار ،خودشان تبدیل به یک دلال شده اند.

طبعا این مساله باعث می شود در روزهایی که بحث رونق تولید به عنوان شعار سال بیش از پیش مورد توجه است، بسیاری دغدغه تولیدشان از بین می رود. منفعت طلبی در این حوزه در بازار نان که تنها غذای ارزان قشر ضعیف است اخلال ایجاد می کند و نان بر سر سفر های آنها آجر می شود.

یک نانوا در رابطه با این معضل اظهار کرده است: چند وقتی است صاحبان کارخانه ها مدعی هستند آرد کمیاب  آرد سفید در بازار روسیاه شده است و ما ناچاریم آرد را از بازار سیاه و دو برابر قیمت آرد دولتی تهیه کنیم  که این مساله سبب افزایش قیمت نان می شود.

در شرایط فعلی نانوایی های دولتی و  آزادپز مجاز به افزایش قیمت نان به دلخواه خود نیستند و بایستی براساس دستورالعملهای ابلاغ شده فعالیت کنند. در شرایطی که نان یکی استراتژیک ترین محصولات در کشور است دلال ها می توانند بازار آرد سفید را به سیاهی بکشانند و با این کار معیشت کسر قابل توجهی از مردم را تحت تاثیر قرار دهند.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***