به گزارش سلام نو ، در خصوص جزئیات خدماتی که دانشگاه فردوسی به دانشآموختگان میدهد، اظهار کرد: از بدو تأسیس دانشگاه فردوسی تاکنون بالغ بر ۱۲۰ هزار دانشآموخته دانشگاه فردوسی در کشور و همچنین در سایر نقاط جهان وجود دارند، زیرا دانشجوی خارجی نیز داریم.
وی ادامه داد: خانواده آموزش عالی مخصوصاً دانشگاه فردوسی مشهد بر این باور است که این دانشآموختگان کماکان عضو خانواده دانشگاه هستند، بنابراین اگر چه تحصیل تمام میشود، اما عضویت در یک خانواده نیز پایانیافتنی نیست و جدا شدن آنها از دانشگاه نیز به خاطر موقعیتهای جغرافیایی یا شغلیای که داشتهاند، بوده است.
عضو هیأت علمی گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی توضیح داد: در گذشته نیز ارتباطهایی با دانشآموختگان به شکل پراکنده وجود داشت، اما در آبان ماه سال گذشته دانشگاه فردوسی مشهد آئیننامهای را با عنوان «تعامل با دانشآموختگان» مصوب کرد که بر اساس آن امکان ایجاد ارتباط و تعامل دو طرفه بین دانشآموختگان و دانشگاه به شکل قانونمندتری فراهم شد.
نماینده معاونت آموزشی در امور دانشآموختگان دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه «این ارتباط از نوع تعامل است»، افزود: یعنی احساس میکنیم گاهی اوقات ما میتوانیم برای دانشآموختگان خود، کار مفیدی انجام دهیم و به تبع آن نیز گاهی اوقات ممکن است دانشآموختگان که اکنون رشد یافتهاند، این امکان را داشته باشند که برای دانشگاه خود و دانشجویان امروز کار مفیدی انجام دهند.
تقسیمبندی دانشآموختگان به پنج سطح
ابراهیمی با بیان اینکه «در آییننامه تعامل با دانشآموختگان پنج سطح برای دانشآموختگان در نظر گرفته شده است»، عنوان کرد: این سطحبندی پس از ارسال مدارک و مستنداتی که دانشآموختگان در سامانه برای ما ارسال خواهند کرد، توسط دانشگاه صورت میگیرد. سطح یک، دانشآموختگان حامی هستند؛ این دانشآموختگان عبارتند از کسانی که حمایتهای عمده و کلانی را از دانشگاه و جامعه دانشگاهی دانشگاه فردوسی مشهد بتوانند انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه «سطح دو، دانشآموختگان برجسته هستند»، بیان کرد: تمامی اعضای هیأت علمی دانشگاهها، دانشآموختگان شاغل در سمتهای ارشد مدیریتی منطقهای، ملی و بینالمللی به عنوان مثال وزرا، مدیران عامل شرکتهای خصوصی معتبر و دانشآموختگان ممتاز دانشگاه در این سطح قرار میگیرند. سطح سه، دانشآموختگانی هستند که در بخشهای دولتی و خصوصی البته به عنوان پستهای غیرمدیریتی شاغل هستند.
عضو هیأت علمی گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی گفت: سطح چهار، دانشآموختگان دارای مدرک دکتری تخصصی هستند که P.H.D گرفتهاند؛ اما متأسفانه نتوانستهاند به شکل هیأت علمی در جایی شاغل شوند و به عبارتی ما آنها را بهعنوان دارای مدرک دکتری تخصصی غیرشاغل تلقی میکنیم.
ابراهیمی تصریح کرد: سطح پنج، سایر دانشآموختگان هستند. طبیعتاً هر دانشآموختهای که در چهار سطح مطرح شده قرار نگیرد، در سطح پنج قرار خواهد گرفت. به عنوان مثال، دانشآموخته مقطع کارشناسی که هنوز در جایی مشغول به کار نشده، در این گروه قرار میگیرد.
تعامل با دانشآموختگان شامل دو بسته است
وی با بیان اینکه «تعامل با دانشآموختگان شامل دو بسته است»، ادامه داد: بسته اول آموزشی و پژوهشی و بسته دوم فرهنگی و اجتماعی است. به عنوان مثال در بسته آموزشی و پژوهشی ما میتوانیم از توان آموزشی دانشآموخته به عنوان مدرس و همکار آموزشی استفاده کنیم. میتوان در همین زمینه از توانایی آنها به عنوان مدرس کارگاه یا در کالج دانشگاه بهرهمند شد. برخی از این دانشآموختگان که در سطوح خاصی قرار دارند، میتوانند از خدمات کتابخانهای دانشگاه و مراکز رشد واحدهای فناور دانشگاه استفاده کنند. شرکت در دورههای پسادکتری و همکاری با اساتید در طرحهای پژوهشی درون دانشگاهی و برون دانشگاهی نیز از مواردی است که به طور خاص در بسته آموزشی و پژوهشی قرار میگیرد.
نماینده معاونت آموزشی در امور دانشآموختگان دانشگاه فردوسی مشهد اظهار کرد: بسته فرهنگی اجتماعی نیز شامل استفاده از مجموعههای آبی دانشگاه، مراکز فرهنگی-رفاهی، در اختیار قرار دادن مکان برای برگزاری اجتماعات رشتهای، جستوجوی فرصتهای شغلی، امکان اشتراکگذاری و استفاده از اطلاعات مشترک و استفاده از باشگاه مفاخر و پیشکسوتان است که در سطوح مختلف امکان استفاده از آنها وجود دارد.
چگونه کارت دانشآموختگی دریافت کنیم؟
ابراهیمی با اشاره به اینکه «نحوه ارتباط گرفتن و نقطه آغاز این تعامل صدور کارت دانشآموختگی است»، عنوان کرد: ما از همه دانشآموختگان خود درخواست میکنیم که اگر میخواهند وارد این دایره تعامل شوند، ابتدا حتماً در وبگاه دانشآموختگان به آدرس alumni.um.ac.ir ثبت نام کنند. ما در این ثبت نام به تلفن همراه و ایمیل این افراد نیاز داریم.
وی اضافه کرد: اگر اطلاعات تأیید شود، برای این فرد نام کاربری و رمزسیستم یکپارچه پویا در دانشگاه فردوسی مشهد ارسال خواهد شد. این سیستم پرتال پویا درگاهی برای بهرهمندی از بسیاری از بستههای آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اجتماعی است. از طریق پرتال پویا میتوانند درخواست کارت دانشآموختگی خود را نیز برای دانشگاه ارسال کنند. بعد از سطحبندی مشخص میشود که دانشآموختگان قابلیت استفاده از چه بستههایی را دارند.
عضو هیأت علمی گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی بیان کرد: دانشآموختگانی که در گروه پنج قرار میگیرند، این امکان را دارند که به عنوان مثال کارگاه برگزار کنند، در کالج دانشگاه تدریس کنند، در مرکز رشد واحدهای فناور شرکت تأسیس کرده و با هزینهای بسیار جزئی در آنجا یک کار تجاری را آغاز کنند. این افراد میتوانند با اساتید در طرحهای درون دانشگاهی و برون دانشگاهی همکاری کنند. در گذشته این ساختار نظاممند وجود نداشت. یعنی دانشآموخته دانشگاه ممکن بود حتی برای ورود و خروج به دانشگاه دچار مشکل شود، زیرا عملاً وسیله شناساییای وجود نداشت، اما اکنون این وسیله شناسایی امکان حضور آنها و ارتباطشان با دانشگاه را فراهم میکند.
ابراهیمی گفت: دانشآموختگان میتوانند از امکانات ورزشی به ویژه در مجموعه آبی دانشگاه نیز با تعرفهای متفاوت از تعرفه دانشجویان استفاده کنند. هنوز تصمیم قطعی برای این تعرفهها گرفته نشده، اما طبیعتاً امکانات در درجه اول متعلق به دانشجویان است.
امکان استفاده از سلف و خوابگاه برای دانشآموختگان وجود ندارد
وی عنوان کرد: طبق این آئیننامه هیچکدام از سطوح از امکانات سلف سرویس نمیتوانند استفاده کنند، زیرا سلف سرویسها از سیستم صندوق رفاه و یارانههایی که فقط به دانشجو اختصاص داده میشود، استفاده میکنند، بنابراین ظرفیت محدودی دارند و صاحبان اصلی آن دانشجویان هستند. دانشآموختگان از خوابگاهها نیز نمیتوانند استفاده کنند. این دو مورد از مواردی است که به طور خاص تصمیمگیری شده که دانشآموختگان نمیتوانند از آنها استفاده کنند، اما در امکانات فوق برنامه خود هنوز ظرفیتهای خالیای داریم که آنها به زودی با تعرفهای متفاوت از دانشجویان در اختیار دانشآموختگان قرار خواهند گرفت.
نماینده معاونت آموزشی در امور دانشآموختگان دانشگاه فردوسی مشهد در خصوص این امکانات فوق برنامه بیان کرد: مثلاً سالن اجتماعات، اماکن ورزشی در خارج از ساعات درسی و کتابخانهها نمونهای از فعالیتهای فوق برنامه هستند. کتابخانهها ظرفیتی دارند، اما ممکن است این ظرفیت در تابستان کمتر باشد؛ زیرا دانشجویان ما کمتر حضور دارند، اما برای دانشآموختگان تفاوتی ندارد، بنابراین با این ظرفیتسنجی، هر کجا که پیک استفاده وجود نداشته باشد، میتوانیم با استفاده بهینه از امکانات، برای دانشآموختگان نیز امکان استفاده را فراهم کنیم.
عدم امکان استفاده دانشآموختگان از کلاسهای کانونهای فرهنگیهنری
ابراهیمی گفت: در حال حاضر در بستهای که اعلام کردهایم، استفاده از کلاسهای کانونهای فرهنگی وجود ندارد، مگر اینکه به شکل خاص تقاضایی وجود داشته باشد و معاونت فرهنگی، اجتماعی و دانشجویی نیز از عهده آن برآید.
دانشآموختگان سطوح یک، دو، سه و چهار میتوانند از خدمات کتابخانهای استفاده کنند
وی تصریح کرد: خدمات کتابخانهای برای سطحوح یک، دو، سه و چهار امکانپذیر است، چون در این زمینه موضوع برگشت کتاب مطرح است. اکنون نیز همه دانشآموختگان دانشگاه منوط به اینکه یکی از اعضای خانواده دانشگاه، اعضای شاغل، ضمانت آنها را بکنند میتوانند کتاب امانت بگیرند. طبیعتاً در حال حاضر دانشجویان زیادی داریم که ارتباط و تعامل خوبی با استادان خود دارند و خود استادان کمک میکنند که آنها بتوانند کتاب امانت بگیرند. در آینده دانشآموختگان سطح سه که شاغل هستند، میتوانند به عنوان مثال با یک ضمانت از محل اشتغال خود کتاب بگیرند یا دانشجویان دکتری که شاغل نباشند به درجهای از فرهیختگی رسیدهاند که ضمانت لازم برای برگشت منابع علمی را خواهند داشت.
ارائه خدمات به دانشآموختگان به مدت یک سال آزمایشی انجام شود
ابراهیمی اظهار کرد: چون این حرکت جدید است، قرار شده به مدت یک سال آزمایشی انجام شود. در این مدت کم و کاستیها مشخص میشوند و این اقدام به سمت روند مناسبتری هدایت خواهد شد.
وی با اشاره به انتخاب اسم حامی برای این تعامل، عنوان کرد: اکنون خوشبختانه دانشآموختگانی داریم که کارآفرین هستند، مجتمعهای صنعتی و تجاری خیلی بزرگ را مدیریت و حمایت میکنند، قطعاً دانشگاه به سوی این اعضای خانواده خود برای ساخت اماکن مختلف مانند خوابگاههای دانشجویی، دانشکده، آزمایشگاه و هرگونه امری که در حوزه وقف علم و فناوری قرار بگیرد، دست همکاری دراز خواهد کرد. در کشورهای دیگر و در دانشگاههای بزرگ دنیا نیز همواره دانشآموختگان، فعالیتها و اقدامات اساسی گسترده و ماندگاری را برای دانشگاه انجام دادهاند. ما نیز انتظارمان بر این است که در بین دانشآموختگانی که برای دریافت کارت دانشآموختگی مراجعه میکنند، حامیان بزرگی را داشته باشیم که بتوانند به گسترش فضای آموزشی، پژوهشی و فرهنگی دانشگاه و اشتغال بهویژه برای همخانوادهایهای خود که فارغالتحصیلان جدید هستند، کمک کنند.
بهکارگیری دانشآموختگان توسط دانشگاه بستگی به پتانسیل آنها دارد
عضو هیأت علمی گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی خاطرنشان کرد: به کارگیری دانشآموختگان توسط دانشگاه بستگی به پتانسیل آنها دارد. مثلاً اگر توان این را داشته باشند که در کالج دانشگاه یک کارگاه تخصصی برگزار کنند، میتوانند ثبت نام کنند، اما اگر واقعاً این توان را نداشته باشند ممکن است صرفاً به خاطر حفظ یک تعلق سازمانی، ورود به دانشگاه و استفاده از یک منبع علمی یا مراجعه به کتابخانه و مطالعه یک کتاب کارت خود را دریافت کنند. ممکن است این دانشآموخته برای دانشگاه نتواند کاری انجام بدهد، اما حداقل میتواند ارتباطش را با دانشگاه خود حفظ کند.
ثبت ۱۱ هزار دانشآموخته در سامانه دانشآموختگان فردوسی
ابراهیمی ادامه داد: ما اکنون در سامانه دانشآموختگان، ۱۱ هزار دانشجوی ثبتنام شده داریم. این سامانه چندین سال است که فعالیت میکند. بسیاری از ۱۲۰ هزار دانشآموخته دانشگاه فردوسی در خارج از مشهد زندگی میکنند و فقط ۱۱ هزار دانشآموخته اطلاعات خود را در این سایت وارد کردهاند..
وی بیان کرد: این سایت تاکنون بانک اطلاعات بوده و اگرچه خدماتی داشته، اما خدمات به صورت مجازی انجام میشده است. به عنوان مثال دانشآموختگان میتوانستهاند گروههای دوستی با یکدیگر تشکیل بدهند، همکلاسیهای خود را پیدا کنند، رزومههای خود را آنجا و در معرض دید سایر اعضا و یا مراجعه کنندگان به سایت قرار بدهند و درج فرصت شغلی کنند.
روند ثبتنام دانشآموختگان افزایش چشمگیری نداشته است
نماینده معاونت آموزشی در امور دانشآموختگان دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه «از روزی که توانایی ثبت نام و استفاده از خدمات برای دانشآموختگان اعلام شد، تعداد ثبت نام کنندگان افزایش چشمگیری نداشته است»، گفت: روند ثبت نام کنندگان کاملاً معمول و عادی بوده است. به عنوان مثال روزانه تقریباً حدود ۱۰ دانشآموخته به طور متوسط در این سایت ثبت نام میکنند. طبق آخرین بررسی، آمار ما حدود ۱۱ هزار نفر است که نسبتاً زیاد نیست و علت اصلی آن نیز این است که درصد قابل توجهی از دانشجویان ما شهرستانی هستند و طبیعتاً این افراد ممکن است برای این بستهها انگیزه زیادی برای گرفتن کارت نداشته باشند.
ابراهیمی عنوان کرد: هر روز مشاهده میکنیم بعضاً دانشآموختگانی از خارج از کشور در سامانه دانشآموختگان ثبت نام میکنند، این افراد اگر کارت دانشآموختگی بگیرند نیز از آن به عنوان یک حس نوستالژیک دانشگاهی استفاده میکنند که اقدام خوبی است. طبیعتاً ما عضو انجمنهای بسیار زیادی میشویم، اما لزوماً همه این عضویتها به این معنی نیست که در آنجا حضور داشته باشیم و از امکانات آنها استفاده کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ارائه خدمت به دانشآموختگان میتواند در روند ارائه خدمت به دانشجویان اختلال ایجاد کند، اظهار کرد: امکانات قابل برنامهریزی است. ممکن است ما برای دانشآموخته در هر ماه یک بار استفاده از استخر را فراهم کنیم. دانشگاه قطعاً نمیخواهد بیشتر از ظرفیت خود خدمات بدهد و نمیتواند اولویت فعلی را که دانشجو است، رها کند. اولویت اصلی، خدمت رسانی به دانشجویان است.
نماینده معاونت آموزشی در امور دانشآموختگان دانشگاه فردوسی مشهد بیان کرد: مراکز رشد واحدهای فناور، بیشتر به درد دانشآموختگان میخورد. فرد باید یک مدرک دانشگاهی داشته باشد، دانشآموخته ما باشد تا بتواند وارد مرکز رشد شود. مرکز رشد نیز چیز جدیدی نیست و از قبل بوده است، اما اکنون وجود مراکز رشد در دانشگاه هیچ مزاحمت یا محدودیتی برای ظرفیت دانشگاه ایجاد نکرده است، زیرا مثلاً تعداد شرکتهای ما در آنجا محدود هستند. طبیعتاً شرکتهای جدید باید در نوبت قرار بگیرند. برای سایر امکانات نیز اینگونه است. مهم نگاه مثبت دانشگاه برای ایجاد ظرفیت استفاده است.
وی ادامه داد: ممکن است دانشگاه ظرفیتهای محدود خود را در ساعات خاصی به دانشآموختگان اختصاص بدهد و این افراد طبیعتاً میتوانند با نوبت گرفتن و رزرو کردن از خدمات استفاده کنند./ایسنا