نرگس آبیار «فیلم شبی که ماه کامل شد» را در وهله اول به نمایش کشیدن تقابل عشق و افراطی گری مذهبی به عنوان دو نیروی قدرتمند در شکل دهی به تفکر و زندگی بشر عنوان کرد.

به گزارش سلام نو، «شبی که ماه کامل شد» روایتی واقعی است از عشق و وصال دو جوان، یکی ساکن تهران و دیگری اهل سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران و عضو طایفه ای بلوچ.

فیلم نشان می دهد که با وجود ناهمگونی های متعدد، از جمله تفاوت های فرهنگی، زبانی و مذهبی، زندگی این دو در سایه عشق بدون مانعی چشمگیر در جریان است، اما این روانی و سیالی تا نقطه ای ادامه می یابد که پای تفکر افراطی گری مذهبی به میان نیامده است و تلاش آبیار به تصویر کشیدن لحظه ای است که این دو نیروی قوی با یکدیگر در تقابل قرار می گیرند.

هفته گذشته، نرگس آبیار کارگردان این فیلم به بهانه اکران خصوصی در دانشگاه تهران حضور یافت و به پرسش های دانشجویان و بیننده های این فیلم پاسخ گفت.

وی هدف اصلی از تولید «فیلم شبی که ماه کامل شد» را در وهله اول به نمایش کشیدن تقابل عشق و افراطی گری مذهبی به عنوان دو نیروی قدرتمند در شکل دهی به تفکر و زندگی بشر عنوان کرد.

«عشق از هر جنسی که باشد، زمینی یا آسمانی، آفتش تندروی است. آنچه عشق را نابود می کند تفکر افراطی گرایانه است.»

آبیار از ماهیت ویرانگر رادیکالیسم گفت و این که هدفش آگاهی بخشی به بیننده است. او تلاش کرده است که تماشاگر را متوجه خطری کند که هر آینه می تواند عاشقی دلباخته را به «ماشین کشتار» تبدیل کند؛ خطری که از نگاه او پشت مرزها مترصد فرصت است تا به عمق کشور ما نیز نفوذ کند.

کارگردان همچنین از تلاشش برای تفکیک دو مقوله افراطی‌گری عده ای انگشت شمار در منطقه مرزی ایران و طایفه‌ای بزرگ و «با اصل و نسب» به نام «ریگی» نیز سخن گفت.

عبدالمجید ریگی موسوم به عبدالمالک سرکرده گروهک تروریستی جندالله از همین طایفه است. او به همراه برادرانش حملات تروریستی متعددی را در داخل و خارج ایران اجرا کرده و ده ها نفر را به خاک و خون کشیده اند، اما آبیار تاکید دارد که بخشی از تلاشش در این فیلم معطوف به شفاف سازی درباره تعمیم ناپذیری افراطی گری به این قوم ایرانی شده است.

«ریگی طایفه ای با اصل و نسب است که حتی سابقه مبارزه با استعمار دارد. ریگی های تحصیل کرده و نخبه خدمات بزرگی به جامعه عرضه کرده اند. و این اشتباه بزرگی است که چنین طایفه بسیار بزرگ را به گروهکی منحرف منتسب کنیم. در این فیلم تلاش کردیم تا ماجرای جندالله را از طایفه ریگی و قوم بلوچ جدا کنیم.»

نرگس آبیار، کارگردان زن موفق ایرانی که پیش از این دو فیلم بلند تاثیرگذار در زمینه جنگ ساخته است، در اثر جدیدش نیز ابعاد خشونت آمیز افراطی گری مذهبی را به صورت ملموس و باورپذیری به تصویر می کشد.

وی در پاسخ به سوالی در مورد «تناسب شخصیت زنانه یک فیلمساز و جنبه های خشن فیلم شبی که ماه کامل شد»، خود را فردی خطرپذیر توصیف و عنوان کرد: لطافت جنس مونث نمی تواند مانعی برای به تصویر کشیدن بحرانی شود که جهان امروز با آن روبرو است.

«من طرفدار فمینیسم نیستم و اعتقادی به این دیدگاه ندارم. با وجودی که اعتقاد دارم که در شرایط برابر، یک زن برای اثبات خود نیازمند تلاش به مراتب بیشتری از مردان است، زیرا در ارتباط با توانایی هایش اعتماد کمتری از طرف جامعه دریافت می کند، و این مساله در همه جای جهان وجود دارد، اما معتقدم که زنان در بسیاری موارد موفق تر از مردان عمل می کنند. بنابر این، همیشه به قدرت زن اعتقاد داشته ام و حتی در برخی موارد آن ها را توانمندتر از مردان دیده ام. با این همه، در آثارم نه از زاویه فمینیستی، بلکه با نگاهی واقع گرایانه به زن پرداخته ام.»

آبیار مشخصا به فیلم شبی که ماه کامل شد اشاره کرد و گفت: در این فیلم سه زن را به تصویر کشیده ام: مادری که از تصمیم فرزندانش غصه دار است، مادری که سرپرست خانواده بوده و فرزندانش را به تنهایی بزرگ کرده است و مادری که حاضر نیست بدون فرزندانش، حتی برای نجات جانش، از خطر بگریزد.

این کارگردان همچنین معتقد است که هنر، و به ویژه سینما، می تواند هدفی را که برای تحققش ده ها و شاید صدها مقاله و کتاب و سخنرانی لازم است در زمانی به مراتب کوتاه تر، محقق کند.

او بر این باور است که یکی از مهترین دلایل موفقیت فیلم شبی که ماه کامل شد در جشنواره بین المللی فیلم فجر در تهران موضوع اصلی فیلم یا همان افراط گرایی مذهبی بود.

« مساله ایدئولوژی افراطی موضوع حل نشده جهان است. همه نقاط دنیا، از جمله آمریکا و اروپا، امروز درگیر بحران افراط گرایی هستند و به همین دلیل این فیلم توانست نه تنها با مخاطب ایرانی، بلکه با بینندگان و داوران از سراسر جهان ارتباط خوبی برقرار کند.»

پایگاه اینترنتی هفته نامه «هالیوود ریپورتر» در گزارشی که به «شبی که ماه کامل شد» اختصاص یافت، آورد: این فیلم به رغم پایان تلخ، مملو از صحنه های رنگارنگ و چشمگیر است... از بازارهای زنده و پر هیاهو در ایران گرفته تا مناظر توهم انگیز کوههای خاکستری رنگ صحرا.

«شبی که ماه کامل شد» در سی و هفتمین جشنواره بین المللی فیلم فجر با کسب 7 جایزه بهترین فیلم این رویداد سینمایی معرفی شد./ایرنا

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***