سلام نو – سرویس بین الملل: ماههاست که رویارویی تجاری بین چین و آمریکا بدل به خبر مهم اقتصاد بین الملل شده است. تقابلی که علاوه بر حاشیه هایی که ایجاد کرده تاثیر منفی آن بر تجارت جهانی مشهود است.
به گزارش سلام نو، ترامپ بارها و بارها اعلام کرده بود بردن جنگ تعرفهها کار راحتی است. شهریور 97 پس از اینکه دونالد ترامپ از تصمیم خود برای وضع تعرفه بر ۲۰۰ میلیارد دلار از کالاهای وارداتی چین خبر داد، موجی از واکنش ها نسبت به این اقدام او اتفاق افتاد. پکن بلافاصله پس از این اتفاق اعلام کرد تعرفه ۶۰ میلیارد دلار از کالاهای آمریکایی را افزایش خواهد داد.
در ماه های گذشته بارها و بارها بازار سهام افت کرده و قیمت نفت تحت فشار شوک ناشی از جنگ تعرفه ای یا به تعبیر دیگر جنگ تجاری بین چین و آمریکا به کانال کاهشی رفته است. بعد از مدت ها بحث و جدل بین این دو کشور آذر ماه سال 97 در نشست گروه 20 در آرژانتین این دو کشور به توافق هایی دست پیدا کردند تا خوش بینی ها به آتش بس بین دو اقتصاد بزرگ جهان بیشتر شود.
با این وجود این توافق هم دیری نپایید و جنگ پرهزینه تجاری دولت ترامپ با چین نگرانی ها را درباره اقتصاد دنیا در سال 2019 را تشدید کرد. کار به جایی رسید که جمعی از اقتصاد دانان آمریکایی در نامه ای نسبت به تداوم جنگ تجاری هشدار دادند.
آغاز جنگ تعرفهای با چین و برخی دیگر از شرکای بزرگ تجاری آمریکا باعث شد تا حجم واردات این کشور ۳۱.۵ درصد برسد و حجم صادرات نیز ۱۱ درصد کاهش داشته باشد. موسسه " تکس فاندیشن" که به رویکرد محافظه کارانه معروف است در گزارشی از عواقب نگران کننده این تعرفه ها گفته است. اریکا یورک، به عنوان یکی از کسانی که نگارش این گزارش را به عهده داشته معتقد است: این تعرفهها باعث افزایش بار مالیاتی بر روی دوش مصرف کنندگان آمریکایی خواهد شد و تبعات آن به خصوص برای طبقههای درآمدی پایین و متوسط سنگینتر خواهد بود. تعرفهها میتوانند منجر به افزایش قیمت مواد اولیه مورد نیاز تولید محصولات شود و این به معنای گرانتر شدن کالاها خواهد بود.
افزایش تعرفه بر ۲۰۰ میلیارد دلار کالاهای چینی مناقشه بین این دو کشور را افزایش داده و در شرایطی که همچنان مذاکرات برای رسیدن به یک توافق تجاری ایده آل ادامه دارد دولت ترامپ تعرفه بر محصولات چینی را از ۱۰ درصد به ۲۵ درصد افزایش داده است تا سرمایه گذاران را نسبت به خسارات اقتصادی احتمالی بیش از پیش نگران کند.
در حالی که امید می رفت چین و آمریکا در مذاکرات پیش رو به توافق های بهتری برسند ترامپ از دو برابر کردن تعرفه اعمال شده بر ۲۰۰ میلیارد دلار کالای چینی می گوید و معتقد است چینی ها از تعهدات قبلی خود عدول کرده اند. ترامپ البته همچنان بر این مساله که امکان توافق هنوز ممکن است پافشاری می کند. به نظر می رسد این سخنان اخیر او را باید در راستای عملیات روانی که تخصص اوست، ارزیابی کرد. در روزهای اخیر و پس از افزایش تهدیدات ترامپ ارزش دلار در برابر بسیاری از همتایانش کاهش یافت.
گفته می شود اگر تهدیدات ترامپ که در حال حاضر عملی شده، ادامه پیدا کند در بهترین حالت حجم تولیدات ناخالص داخلی آمریکا در بلند مدت ۰.۱۲ درصد کاهش می یابد که این عدد معادل ۳۰.۴ میلیارد دلار است. ادامه یافتن این مناقشه هم چنین منجر به از بین رفتن ۹۴ هزار و ۳۰۰ شغل تمام وقت و همچنین کاهش ۰.۳ درصدی درآمد شهروندان آمریکایی پس از کسر مالیات خواهد شد. کاهش ۰.۳۸ درصدی تولیدات ناخالص داخلی و نابودی ۲۹۲ هزار شغل تمام وقت هم تحلیل بدبینانه دیگری است که رسانه های آمریکایی به آن پرداخته اند.
شرکتهای آمریکایی در حوزه های گوناگون از تداوم این جنگ تجاری ضربه می بینند. در حوزه فناوری شرکت هایی همچون اپل و اینتل به واسطه کندی تقاضا در چین با کاهش درآمد رو به رو بوده اند. شرکت فیات کرایسلر، شرکت جنرال موتورز و فورد موتور هم از جمله خودروسازانی بوده اند که در سه ماهه اول سال 2019 در قیاس با مدت مشابه در سال 2018 ضربه مالی قابل توجهی خورده اند. وضعیت موتورسیکلت سازی هم تعریفی ندارد. شرکت موتورسیکلت سازی هارلی دیویدسون اعلام کرد هزینههای مربوط به تعرفههای اتحادیه اروپا و چین ۲۳.۷ میلیون دلار در سال ۲۰۱۸ بوده و انتظار میرود در سال ۲۰۱۹ بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیون دلار باشد. کشاورزی، فولاد، صادرات گوشت، تجهیزات سنگین و ... از دیگر حوزه هایی است که اگرچه خیلی به هم ارتباطی ندارند اما همه اینها از مناقشات اخیر چین و آمریکا ضرر دیده اند و امیدوارند نشستن مجدد این دو کشور بر سر میز مذاکره کمی وضعیت را بهبود ببخشد.