به گزارش سلام نو، علی اصغر پیوندی، در گفتوگویی در مورد تمام ابهامات پیش آمده در جریان امدادرسانی به هموطنان سیل زده، صحبتهایی کرده است که در ادامه میخوانید:
غافلگیر نشدیم اما حجم آب خیلی زیاد بود.. اجازه بفرمایید با سوالات ببیندگان گفتگو را شروع کنم؛ خبر داشتید که قرار است سیل بیاید یا غافل گیر شدید؟
پیوندی: خیر، غافلگیر نشدیم. سازمان هواشناسی طبق پیش بینیها گفته بود میزان بارش در چه استانها و چه مناطقی و در چه ساعاتی خواهد بود.
ما براساس پیش بینیها مقدمات کار مانند ذخیره سازی بیشتر در استان هایی که قرار است درگیر بارندگیها شوند و تزریق و دپو کردن اقلام امدادی و زیستی فراهم کردیم.
ما غافلگیر نشدیم، اما سیل بسیار گسترده و حجمش نه تنها در یک و یا دو استان بلکه در ۳۱ استان پهن بود. سیل گستردگی خود را در ۵-۴ استان نشان داد و در هر صورت خسارات بسیاری زد.
متاسفانه ۷۶ نفر از هموطنان عزیز جان خود را از دست دادند که ۲۰ نفر از آنها مربوط به حادثه ناگهانی شیراز میشود و لازم میدانم به خانوادههای این عزیزان تسلیت بگویم.
این سیل مصدومانی هم بر جای گذاشت که باعث شد عید امسال یک عید دیگری جلوه کند.
خبرهای شبکههای اجتماعی و تصاویر منتشر شده شاید با صحبتهای شما سنخیت نداشته باشد؛ چرا که نیروها تقریبا در ۲-۳ روز اول در استان گلستان حضور ندارند یا اینکه حضورشان خیلی کمرنگ است. علاوه بر این هلال احمر وسایل لجستیکی مثل قایق برای مواجه با بحران و سیل را نداشت.
پیوندی: خودم و دبیرکل حاضر و ناظر بودیم، این حرف منطقی به نظر نمیآید. تمام امداد گران و نجات گران در ساعات اول این حادثه در حال اعزام به استان گلستان و استانهای معین اعزام بودند و در صحنه حاضر شدند. روز اول فروردین دبیرکل اعزام شد و صبح روز دوم فروردین من در منطقه حاضر بودم.
استاندار که رئیس استان محسوب می شود و رئیس بحران منطقه است، خودش از حادثه خبر نداشت و خارج از کشور بود.
پیوندی: اینکه استاندار خارج یا داخل بوده ...؛ ما وظیفهمان را به عنوان ارگان امدادی انجام دادیم. شدت سیل خیلی شدید بود؛ گرگان رود، لایی روبی نشده بود و بحث های جدی و بارش هایی که مرتب اضافه می شد...
پیش بینی این مقدار بارش را نداشتید؟
پیوندی: بله پیش بینی این مقدار را نداشتیم؛ اما آمادگی برخورد با حوادث جاری در سیل را داشتیم. به هر حال این اندازه و این گستردگی را فکر نمیکردیم؛ در عین حال به سرعت توانستیم لجستیکمان و... را ترمیم کنیم و خدمت رسانی انجام بدیم.
حتما در بحران نظم، انضباط، هیجانات و استرس های زیادی حاکم است و یک مقداری امدادرسانی را مشکل میکند که این گله ها ممکن به گوش ما و دیگران هم رسیده باشد.
برنامه سفر خارجی شما که بهم نخورد؟
پیوندی: خیر؛ من برنامه برای سفر خارجی در ایام تعطیلات عید نداشتم. در هلال احمر بودن یک مقداری حالت نظامی دارد؛ به این معنی که آماده باش ۲۴ ساعته است؛ ظاهرش بعضی موقعها خیلی آرام است اما حادثه خبر نمی کند؛ به همین خاطر نه من و نه دبیرکل سفر نبودیم و بلافاصله بعد از اینکه دیدیم وضعیت بحرانی شد به منطقه رفتیم و از نزدیک هدایت کار رو به عهده گرفتیم.
یکی از سوالاتی که مخاطبان از ما پرسیدهاند این بود که هلال احمر واقعا به چه وسایلی نیاز دارد؟ هلال احمر چه تجهیزاتی نیاز دارد که همیشه آمادگی ۱۰۰ درصدی مواجه با بحران ها را داشته باشد و هیچ وقت کم نیاورد؟
پیوندی: ما به عنوان ارگان امدادی شاید وسایل خیلی زیادی نخواهیم؛ ولی یک هماهنگی می خواهیم و دیگرانی که باید در امداد و نجات با ما باشند.
بالاخره امداد و نجات یک فایل خیلی گسترده است و لجستیک ما پهنه خیلی بزرگی دارد. آموزش نفرات و مواد شانزده گانهای که باید آماده کنیم و امداد هوایی و پیش بینی نفرات در استان معین و....کارهایی است که باید انجام دهیم .
بله، ممکن است نقایصی بوده و نفرات و لجستیک بیشتری لازم ولی این تنها کل نیست؛ وقتی سیل ۴، ۵ متر بیاید راه مواصلاتی بسته می شود و هوا خراب است و باید لجستیک خاص خودش بیاید؛ شاید در توان هلال احمر نباشد و نیروی های مسلح به کمک ما آمدند و توانستیم این کار را انجام بدیم. اینکه ما همه کار را انجام بدهیم و هیچ موقع غافل گیر نشویم؛ اصلا حادثه غافل گیری است، در سونامی ژاپن و سیل آمریکا....
در گلستان قایق هم نداشتید؟
پیوندی: خیر، قایق داشتیم ولی گستردگی سیل به اندازه ای بود که به قایق های بیشتری احتیاج داشتیم. خودم شبانه توئیت کردم و مردم با قایقهای خودشان آمدند. با پلیس راهور هماهنگی کردیم که از قایق های مردم استفاده کنیم. گستردگی سیل خیلی زیاد است و یک حادثه معمولی نیست که شما....
بالاخره ما در حالت عادی در گلستان و مازندران به خاطر ارتباط با دریا قایق داشتیم؛ از قبل هم پیش بینی کرده بودیم ولی گستره سیل خیلی زیاد است. وقتی همه جای آق قلا را آب میگیرد، جز قایق شما چکار می توانید بکنید! هیچ کاری نمیشود کرد؛ گاها تراکتور نمیتوانست برود؛ میخواهم بگویم ما داشتیم ولی کم داشتیم.
آقای دکتر من یک نقد به شما بکنم؛ ببینید مثلا یکی از پیامهایی که آمده این بوده که میگوید هلال احمر با این همه بودجه داخلی و خارجی که علی القاعده سازمان جهانی صلیب سرخ دریافت می کند، چرا در این مواقع باید باز هم دست نیاز به سمت مردم دراز شود و از مردم کمک بخواهید؟
پیوندی: اینکه ما بودجه زیاد داریم؛ خدمت شما بگویم بودجه سالانه ما ۲ هزار میلیارد تومان است که اگر تخصیص پیدا بکند برای قسمت های مختلف مانند پرسنل، کار لجستیک، آموزش جوانان، داوطلبان و ...پیش بینی شده است.
من یک آمار خدمت شما بدهم؛ ما در همین حادثه سیل در استان های گلستان، خوزستان، لرستان، مازندران و ایلام بالغ بر ۱۲۶ میلیارد تومان از منابع داخلی خودمان را هزینه کردیم؛ بدون اینکه به یک ریال از پول مردم دست بزنیم. اینکه از مردم طلب میکنیم؛ یک حس همدردی، نوعدوستی و نیکوکاری مردم را تحریک میکنیم که به دیگرانی که دچار مشکل شدند و حادثه بسیار گسترده است کمک کنند.
آقای دکتر ببینید من اصلا نمیگویم مردم نباید کمک کنند. من این را میگویم به جای اینکه شبانه از مردم کمک بخواهید و به مردم بگوئید بیایند و قایق بدهند؛ از سپاه و ارتش گفتند ما داریم به ما بگوئید که ما برایتان ارسال می کنیم...
پیوندی: بله، نه اینکه نگفتیم؛ نیروی مسلح هم آمده؛ در همه دنیا هر وقت حادثه پیش میآید نیروهای مسلح (همانطوری که حادثه پیش بیاید) در کنار مردم هستند؛ سپاه، ارتش و بسیج یک سری آمدند؛ یک هم گرایی و همدلی خوبی ایجاد شد؛ آن ها هم آوردند ولی از مردم کمک خواستن هیچ عیب نیست.
دست نیاز دراز کردن بسیار هم خوبه این حس همدردی است، بلاخره حادثه سیل بسیار گسترده است. حادثه پسا سیل بسیار گسترده تر از الان است. خرابی خانه یک قسمت از کار است. آسیب های روحی_ روانی، بهم خوردن معیشت و کسب و کار مردم و بیکاری که اتفاق می افتد، بحثهای خیلی جدی هستند. مطمئنا تنها با بودجه دولت نمیشود این کار را کرد؛ باید مردم به دیگران کمک کنند.
این همه از سوی خیرین کمک و چادرهایی برای جمع آوری کمک های مردمی ایجاد شده است؛ چرا مردم سیل زده و آسیبدیده از نحوه توزیع اقلام انقدر گلهمند هستند؟
پیوندی: ما در تامین مواد اولیه امدادی مشکلی نداشتیم، مردم خودشان به ما کمک کردند و حدود ۳۰ میلیارد تومان اقلام زیستی و مواد غذایی به ما دادند که ارسال کنیم.
در توزیع به خاطر آن بحثی که به شما گفتم، بعضی از روستاهای لرستان هنوز که هنوز است راه های مواصلاتیشان بسته است. ما مجبوریم با امداد هوایی اقلامی مانند چادر، اقلام زیستی و بهداشتی را ارسال کنیم؛ به همین دلیل ممکن است کار مقداری دچار اختلال شود.
چاره ای جز پرت کردن اقلالم امدادی از هلیکوپتر نداشتیم در همین هم مردم گله دارند که چرا از آن بالا پرت میکنید و...
پیوندی: شما که نباید این حرف را بزنید. یک روستایی که فضای بسیار کوچکی دارد و امکان فرود و نشستن هلیکوپتر نیست و راه ارتباطی بسته است؛ فکر می کنید به چه طریقی باید مواد غذایی داد؟ به غیر از پرت کردن راهی وجود دارد؟ خیر.
ما امدادگرها را توسط هلیکوپتر پیاده می کنیم و این اقلام را در فاصله یک متری، دو متری و سه متری به امدادگرها تحویل می دهیم که بعدا امدادگرها آن را به مردم بدهد.
راه های مواصلاتی بسته است و در محاصره سیل هستند. امکان نشستن هلیکوپتر وجود ندارد؛ باید چه کار کرد؟ فکر می کنید راهی غیر از این وجود دارد؟ این راه پروتکل فدراسیون جهانی است که انجام می شود.
این موضوع نباید به عنوان نکته منفی ذکر شود، هلیکوپتر دارد تلاش میکند با آن خطرات به روستا امدادرسانی کند، امدادگر ما از هلیکوپتر می پرد تا بتواند این کار را انجام دهند؛ پس این نکته منفی نیست و کاملا مثبت است.
آقای دکتر در بحث امداد و نجات و خدماتی که هلال احمر به مردم میدهد چند نکته خیلی مهم وجود دارد؛ اینکه اصلا هلال احمر برنامه ریزی ندارد و فرضا در شهری این محله را آب میدهد و در ۱۰ محله دیگر آب توزیع نمیشود. مردم آن جا برای دو هفته آب دارند اما این طرف برای یک روز هم آب آشامیدنی ندارند.مثلا در بحث چادرها، انقدر چادر دادهاید که یک خانواده ۴ عدد گرفته و رو سایت دیوار بعضی از آنها فروخته میشود. بعد در محله دیگری اصلا چادر توزیع نشده و هیچ برنامه ریزی وجود ندارد.من احساس می کنم در هلال احمر یک مدیریت واحد و بحرانی وجود ندارد که برنامه ریزی داشته باشد و وقتی آقای x به منطقه غرب و آقای A به منطقه شمالی میروند، تقسیم کنند که هر کسی چکاری را باید انجام دهد؛ اینکه هیئتی یا علی مدد آنجا برویم ببینیم چکار باید کنیم....
پیوندی: آقای ایمانی عزیز اینکه فکر کنید به شکل هیئتی و بدون برنامه ریزی انجام شده...به نظر من حالا نمیدونم شما تشریف بردید استان های درگیر و از نزدیک دیدید یا ندیدید...
قصد دارم که این هفته و تا قبل از برنامه بعدی حتما یک سر به آن جا بزنم.
پیوندی: من توصیه دارم بروید، اینکه لمس کنید حادثه سیل و خرابی یعنی چه و آن موقع باید چه کار کنید.
خیر، اینطوری نیست. ما استان را به قسمت های مختلف تقسیم کردیم و شعبات مختلف داریم. استان معین تعریف کردیم. لرستان را به ۹-۸ منطقه تقسیم کردیم، گلستان و خوزستان را هم به همین شکل.
استانهای معین مسئول شهر شدند، پلدختر یک استان، معمولان استان دیگر، الشتر یک استان، خود خرم آباد استان دیگر؛ پس بنابراین این طور نیست که بدون برنامه ریزی باشد، ولی حادثه نفسش به هم ریختگی است. در واقع بی نظمی است.
این التهاب مردم، تلفات مردم، صدمات مردم باعث میشود آن روال عادی زندگی از بین برود، زیر ساخت خراب میشود. شما میخواهید چکار کنید؟
بله پل مواصلاتی جاده خراب است، در عین حال نظم و انضباط را باید دیگران برقرار کنند که ما بتوانیم اقلام خودمان را به خوبی برسانیم.
برداشت من به عنوان یک فرد رسانه ای این است که هلال احمر تا حالا هیچگونه مانوری نداشته است. اصلا تا حالا مانور داشتید؟
پیوندی: بله ما مانورهای ساعت صفر بسیار زیادی در استان های مختلف داریم.
نه، مانور سیل؟
پیوندی: نه! مانور صفر برای یک حادثه فرضی مانند سیل و زلزله مرتب تکرار میشود.
بله اینطوری هم نیست آقای ایمانی، در واقع جمع کردن امداد و نجات و خدمت رسانی با یک کار معمولی، نظر من یا دبیر کل، یک کار هیئتی انجام میشود؟ نه! نظر باید یک مقدار بیاییم در صحنه و ببینیم چه اتفاقی افتاده ولی انکار نمی کنیم، بله ممکنه جایی آب داده باشند و بعضی جا نرسیده باشه.
در توزیع اقلام امدادی خساست نداریم
در بحث چادرها چی؟ چرا باید جایی توزیع به صورتی انجام بشود ...
پیوندی: در بحث چادر ما باید بر اساس یک پروتکل عمل کنیم.
مثلا بحث کرمانشاه، یه ذره عقب تر بریم در زلزله کرمانشاه حدوداً چند خانواده آسیب دیده بودند؟ ۳۴ الی۳۵ هزار خانواده، درست است؟ من در یکی از خبرها خواندم که شما صد هزار چادر توزیع کردید، درست میگویم؟
پیوندی: بله، بله.
مثلا اگر بگوییم مثلا به یک سری از خانواده ها جمعیتشان بیشتر است دو تا همداده باشید، نهایتا باید ۴۰ الی ۴۵ هزار چادر توزیع می کردید، نه ۱۰۰ هزار تا.
پیوندی: آقای ایمانی ما در دادن اقلام امدادی خیلی سفت نمی گیریم. دستمان باز است، مال خود مردم است، تلاش می کنیم یک عدالت نسبی را برقرار کنیم. این «بالا سری» در تمام دنیا وجود دارد. در زلزله بم میدانید چقدر بوده؟ ۷ به ۱ بوده؛ یعنی ۷ برابر آدم های آسیب دیده چادر توزیع شده، در زلزله کرمانشاه ۳.۲ به ۱ بوده در واقع این پرتی را باید در نظر بگیرید. به خاطر هیجانات، عدم نظم و انضباط و اتفاقات دیگری که قابل پیش بینی نیست.
چادرهایمان مجهز به سنسور می شود
بعد از زلزله کرمانشاه فرضا اقای ایمانی شما آمدین اینجا تو زلزله آسیب دیدید، کارت ملی ات را بیاور. حالا کارت ملی نه. مثلا حالا بالاخره اسم و فامیلش را می نوشتیم. شماره شناسنامه ات را یادت هست؟ بالاخره شما ارگانی هستید که میتوانید بانک اطلاعاتیتان را دقیق کنید. از این ظرفیت کشور استفاده کنید. با توجه به کد ملی خیلی ها کد ملی شان حفظ هستند. دیگه ایمانی تو کد ملی گرفتی، خانواده ات چند نفر هستند؟ سه نفر؟ چهار نفر؟ دو نفر؟ یه نفر؟ اوکی دیگر همسر تو نمیتواند بیاید، مثلا مادر تو پدر تو؟
پیوندی: آقای ایمانی گفتن این کلمات در این استدیو خیلی راحت و عملکردنش خیلی سخت است. آدم باید برود سر صحنه، درست است منم دارم همین را میگویم. حضور شما در آن صحنه، سوال شما را، طرز و فرمش را عوض میکند.
پس بنابر این میخواهم بگویم صحبت ما در استدیو با صحنه ای که من حضور داشتم، نه در زلزله، در سیل و خیلی صحنه ها مانند برف و کولاک حضور داشتم، دیدم. این شما میگویید درست است ما هم بر این اساس برنامه ریزی کردیم. ولی هر برنامه ریزی که می کنیم، چون نظم و انضباط به هم میخورد، آشفتگی ایجاد میشود، التهاب ایجاد میشود، زیر ساخت ها از بین میرود، یک مقدار برنامه دچار اختلال میشود. به همین خاطر دچار اختلال شد.
ما چادر بیشتر دادیم اشکالی ندارد، بالاخره به مردمی مصیبت دیده دو تا چادر، سه تا چادر دادیم. حالا گاها ممکن است افرادی بیایند یک جای دیگر بخواهند بفروشند.
یک علامت گذاری نکردید که مردم اگر دیدند زنگ بزنند هلال احمر بگویند آقای دکتر پیوندی! فلان چادر که اینجا توزیع کردی الان آمده مثلا بازار فلان جا دارد به فروش می رسد.
پیوندی: این کار قوه قضاییه است که ما رسما اعلام کردیم. اصلا میدانید اقلام هلال احمر فروشی نیست؟ یعنی هر جا اقلام هلال احمر با آرم هلال احمر به فروش برود کار خلاف مقررات است و برخورد و پیگرد قضایی دارد.
ولی حالا ما برای چادر از قبل یک برنامه تنظیم کردیم که سنسورهایی در چادر نصب کنیم، این سنسورها مشخص بشود کجا چادر نصب شده، چه تعداد چادر است. این یک تکنولوژی است که یک کم زمان بر است. ما حدود ۷-۶ ماه پیش شروع کردیم به این کار. این ها کار هایی است که باید به مرور انجام بشود.
ولی در هر حال بالاخره روند رو به رشد و ارتقای امدادرسانی است و باید از زحمات امدادگران که من آنجا حضور داشتم، سه تا چهار شب شبانه روز نخوابیدند، خودش واقعا سیل زده بود، خودش بچه اش مریض بود، می آمد گلستان کمک می کرد، می گفت بروم لرستان، لرستان می گفت بروم خوزستان.
میخواهم بگویم اینا همه تلاش کردند تا یک اتفاق و یک اتحاد بسیار خوبی افتاد. هم مردم همراه شان بودن هم ارگان های دولتی. باعث شد که امداد و نجات به وضعیت قابل قبولی طی بشود و مراحل انتهای خودش را دنبال کند.
امدادگرهایی که سلفی گرفتند لایق تشویق هستند
در برخی از رسانه ها که شاید یک خصومتی هم دارند، یک فیلمی منتشر شده بود که امدادگرها دارند از خودشان عکس سلفی می گیرند و گفته شد که این ها به جای کمک کردن دارند از خودشان عکس سلفی می گیرند.
پیوندی: من داستانش را توضیح بدهم. واقعا این بندگان خدا که این اتفاق برایشان افتاد خیلی مظلوم واقعا شدند. من جا دارد تشکر کنم از تمام زحمات همان امدادگرانی که سلفی می گرفتند.
داستان از چه قرار است؟ این ها یک گروهی هستند، گروهی خیرخواه، گروهی که در واقع برای مردم کار خیر انجام می دهند، با عنوان پنجمین فصل قشنگ زندگی به بیماران سرطانی، بچه ها، زنان و آقایانی که درگیر هستند کمک می کنند.
این بندگان خدا رفته بودند در منطقه ای در نزدیکی اهواز، به آنها اعلام شده که به سرعت منطقه را به دلیل خطر سیل ترک کنند آن ها در مسیر برگشت می خواستند خاطره ای را ثبت کنند و یک سلفی بگیرند و با توجه به اینکه هر کسی که کار داوطلبانه انجام می دهد می تواند لباس جمعیت هلال احمر را بپوشد، اگر از پرسنل رسمی هلال احمر باشد برخورد قانونی دارد اما کسی که داوطلب است و یک کار داوطلبانه انجام می دهد انصاف نیست که اینگونه بگوییم. آدمی که هیچ چیزی از ما نمی خواهد. ما باید این روحیه را تشویق کنیم و گسترش دهیم نه اینکه تخریبش کنیم.
ما نمی خواهیم تخریبش کنیم. من دارم از شما می پرسم تا شما توضیح دقیق آن را بدهید. یک موضوع هم بحث سازمان داوطلبان است، ببیند فرضا خیلی ها هستند که کار داوطلبی دارند و عضو جمعیت شما شدند به عنوان داوطلب علاوه بر مردم، به طور مثال می بینیم که رئیس جمهور هم عضو شده است، اینجور آدم ها در زمان بحران کجای کار هستند؟
پیوندی: ما دو میلیون داوطلب در کل کشور داریم، ۴۰۰ هزار نفر از اینها جوانان ما هستند، که همیشه به ما مرتبط و متصل هستند در بحث امداد نوروزی هم همین ۴۰۰ هزار نفر کمک به ما میکنند.دو میلیون داوطلب ما تعداد کمی است و ما باید آن را زیاد کنیم.
اینها کارت عضویت دارند و بیشترشان آموزش دیدند. بر اساس جایگاه خودش و سطح آموزشی که دیده است دسته بندی شده است و اینها فراخوان داده می شوند. اینگونه نیست که دو میلیون نفر بیایند وسط سیل.
یک سری نواقصی در سازمان داوطلبان وجود دارد که در این یک سال گذشته خیلی تلاش شده است و بروزسانی شده تا در مواقع خاص به ما کمک کنند.
من الان میخواهم عضو سازمان داوطلبان بشم چکار باید بکنم؟ بروم یک کاور بخرم تنم کنم؟
پیوندی: نه اینها خریدنی نیست و اهدا کردنی است. من یک کاور برای شما آورده ام آقای ایمانی! خواهش میکنم در این برنامه که طرفداران زیادی هم دارد این کاور را به عنوان نمونه و همکاری بپوشید. روال این است که با دادن شماره کارت ملی، ما یک رزومهای از داوطلبان میگیریم و آن اطلاعات را ثبت میکنیم.
پس گفتید هر کسی که میخواهد عضو سازمان شما شود یک کپی از کارت ملی و یک قطعه عکس، داخل سایت باید ثبت نام کنند؟
پیوندی: بله داخل سایت میشود، حضوری هم میتواند به سازمان داوطلبان در مرکز یا هر استان مراجعه کند و اعلام آمادگی کند. بعد از آن کارت برای او صادر میشود و در مواقعی فراخوان داده میشود تا ما در خدمت آنان باشیم.
یک موضوع دیگری هم که مردم در سوال هایشان مد نظر قرار داده و پرسیده بودند، بحث گرفتن کمک ها از سایر کشورهاست. الان این امکان که دیگر کشورها به ما کمک کنند وجود دارد؟ آیا می توانند به واسطه حساب بین المللی که شما دارید، پول واریز کنند و شما آن را دریافت و برداشت کنید و به مردم کمک کنید؟
پیوندی: ما سه تا حساب ارزی در بانک ملی، بانک ملت و پارسیان داشتیم با سوییفت های مشخص. به خاطر تحریم ها این حساب ها از درجه اعتبار ساقط شد و در واقع انتقال پول از طریق این حساب ها به ارز نمی تواند صورت بگیرد چون تحریم ها انتقال پول را دچار اختلال کرده است.
خیلی از ایرانی هایی که در خارج از کشور هستند و خیلی از سازمان های بین المللی در واقع دوست داشتند که به ما کمک کنند ولی تا این لحظه که خدمت شما هستیم ۱ دلار یا یک یورو به حساب جمعیت هلال احمر جمهوری اسلامی واریز نشده است که ما بتوانیم در جهت رفع نیازمندی های مردم سیل زده استفاده کنیم.
ولی نه، از آن طرف کمک غیر نقدی بعضی کشور ها کردند. من خدمت شما بگم این کمک این طور نیست که ما احتیاج داشته باشیم یا عزت نفس ما زیر سوال رود.
دقیقا این یکی از موضوعاتی بود که پرسیده بودند. آیا این بحران اینقدر بحران بزرگی بود که مثلا ما عزت ملی و عزت نفسمان را بذاریم زیر پامون و به خارجی ها بگیم بیاین به ما کمک کنید.
پیوندی: اصلا از این دید نباید نگاه کنیم. از این دید نگاه کنیم که ما در حوادث این شکل شاهد ترویج روحیه صلح و دوستی، همدردی، محبت و همراهی دیگر ملل با خودمان هستیم. ما احتیاج به ۵ هزار چادر، ۲۰ قایق نداریم. بله صد درصد این حادثه را به خوبی پشت سر خواهیم گذاشت با توکل به خدا و کمک مردم.
ما چطور به بقیه جاها کمک می کنیم؟ ما به سیل پاکستان کمک کردیم به گرسنگان سومالی خیلی پول دادیم، مردم خیلی پول دادند در واقع در بنگلادش و جاهای دیگر این کارو کردیم؛ یک حالت بده بستان است.
در واقع برای دیگران حادثه اتفاق بیفتد به کمکشان میرویم. حادثه برای افتادن است؛ دیگران هم باید بیایند، البته انتظار ما بیش از اندازه است.
در آلمان اتفاقی افتاده است. آمدند اعلام کردند میخواهم دقیقش را بگویم، ۸۰ کلاه ایمنی ۴۵ جفت بوت ۴۵ جفت نیم بوت ۷ جفت کفش به ایران هدیه دادند. ما داشتیم با بچه ها در باشگاه خبرنگاران صحبت می کردیم، گفتیم که هر کداممان بیایند یک مقداری از این بیشتر را تامین کنیم ببریم بذاریم جلوی سفارت آلمان بگوییم این مال خودتان نمیخواهیم.
پیوندی: اولا رابطه نزدیک بین جمعیت صلیب سرخ آلمان و هلال احمر وجود دارد. در بحث آموزش سگ های آنست، در واقع جستجو گر؛ بسیار ارتباط نزدیکی داریم. دوستان ما میروند آموزش می بینند. مربیان آن ها می آیند داخل کشور و در واقع سگ های آنستی که در کشور الان حدود ۷۰ قلاده داریم میشود گفت که مرهون ارتباط نزدیک ما با آلمان است.
چرا این را قبول کردید؟
پیوندی: نکته بعدی ما به همه کشور ها اعلام کردیم، ما از همه کشور ها کمک می پذیریم. آلمان اقلام امدادی خودش را اعلام کرد که شامل ۴۰ قایق جیمینی داده که در ارتفاع کم سیل قابل رد و انتقال نفرات و اقلام امدادی است و موتور های بسیار خوبی دارد. من در اهواز ۲۰ دستگاه از آن را به آب انداختم و خیلی توانستند نفرات و اقلام را جا به جا کنند.
۴۰ قایق شیک و خوب و قابل استفاده بود. میخواهم بگویم بالاخره یک ست نجات داخلش کفش هم هست، نیم کفش هم هست، نمیدانم چیز دیگری هم هست، به اضافه ۴۰ قایق همه را ما باید باهم ببینیم.
در عین حال رد کردن احسان خلاف دستورات دینی ماست. احسان میتواند یک شاخه گل باشد. اصلا تحقیر نیست. ما در جمعیت هلال احمر چون جای دیگر کمک کردیم انتظار داریم دیگران به ما کمک کنند. یک آزمایش بده بستان است ما به همه جمعیت ها گفتیم؛ همه دارن کمک می کنند در واقع کمک های خوبی هم شده و در راه هست.
اگر در آلمان مشابه این اتفاق بیفتد شما هم اینجوری کمک می کنید؟
پیوندی: ماهم اندازه خودمان کمک می کنیم.
از فرانسه و آلمان انتظار بیشتری داشتیم
یعنی اندازه آن ها همینقدر بوده است؟
پیوندی: انتظار ما از فرانسه بیش از این حد است زیرا از شرایط اقتصادی خوبی برخوردار است، آلمان هم همینطور.
ارزش کمکی که کشور آلمان کرده است چقدر است؟
پیوندی: کمکی که کشور آلمان و صلیب سرخ آلمان کرده است، حدود 300 هزار یورور ارزش کالاهایی است که ارسال کرده است که امیدواریم بتوانیم از این اقلام به نحو احسن برای امدادرسانی استفاده کنیم.
فیلمی منتشر شده بود حاکی از این که کشور کویت کمک کرده است اما ایران کمک ها را توزیع نمی کند. جریان این چیست؟
پیوندی: این فیلم ساختگی است. خود کویت اقلامی را داد که به کمک خود هلال احمر کویت آن را در گلستان توزیع کردیم اقلامی را هم برای خوزستان فرستادند.
کمک ها به یمن و سوریه مردمی است نه دولتی
ما به سوریه و یمن کمک می کنیم؟
پیوندی: بله، اشکالی ندارد. در یمن مردم مظلومش دچار مشکلات عدیده هستند همچنین در سوریه. نکته این است که ما از منابع دولتی برای کمک به این ها استفاده نکردیم. کمک های مردمی است.
ما بر اساس نیات مردم وظیفه داریم تمام کمک های ارسالی برای مردم یمن را فارغ از بحث های سیاسی، نظامی، اعتقادی، نژادی و مذهبی کار خود را برای رفع نیاز مردم که ممکن است هرجای دنیا اتفاق بیفتد.
یکی از موضوعاتی که در سوال ها برای برنامه ارسال شده این بود که من دو میلیون تومان به حساب جمعیت هلال احمر ریختم اما جسارتا مطمئن نیستم که این پول برای سیل زدگان خرج می شود، بعد من میخواستم بدانم که چه نقشه ای دارید برای بحث شفافیت؟ بعضا وقتی ها یک آدمی می آید کمک می کند که مطمئن باشد کمکش به این موضوع می رسد.
پیوندی: شاید یکی از کارهای خوب در دورانی که من افتخار داشتم در جمعیت هلال احمر باشم، شفافیت مالی در بحث کمکهای مردمی بود. در زلزله کرمانشاه برای اولین بار، ۶۳ میلیارد تومان کمکهای مردمی با بهره پولی که در بانک گذاشتیم به اضافه کمکهای خارجی ۶۷ میلیارد تومان شد.
ما دقیقا بعداز اینکه کمکها را تقسیم کردیم به خانوادههایی که دچار مشکل بودند از سازمان هدفمندی آمارش را گرفتیم بر اساس خسارتی که به آنها وارد شده بود به حساب سرپرست خانوار واریز کردیم.
گزارش کامل را منتشر کردیم برای مسئولان دولت حتی در روزنامه رسمی، برای اولین بار ۵ بیانیه مطبوعاتی برای اینکه مردم عملکرد ما را بدانند پول دادیم و در روزنامههای رسمی منتشر کردیم.
در هر جایی که احساس کردیم مردم میخوانند و میبینند برای اینکه اعتماد مردم جلب شود منتشر کردیم، زیرا این حق مردم است باید بدانند پولی که ۱ میلیون تومان آقای ایمانی داده در کجا هزینه شده است.
پس چرا این اتفاق رخ نمی دهد؟
پیوندی: در زلزله کرمانشاه این اتفاق افتاد در حادثه سیل ما الان از منابع داخلی خودمان کارهایی چون امداد و نجات، اسکان اضطراری درمان و تغذیه داریم انجام می دهیم ولی ما منتظریم کمک های نقدی که امروز صبح از ۱۰۰ میلیارد هم گذشته است، کمک ها را جمع آوری کنیم در فاز بعد از سیل بررسی کنیم بر اساس خسارتی که وارد شده است.
در خوزستان همچنان درگیر سیل هستیم در لرستان آثارش همچنان وجود دارد و به مرحله بعد از سیل نرسیده است، بنابراین باید کمک ها را جمع کنیم بر اساس همفکری که انجام می دهیم این کار را دنبال کنیم.
یک نکته ای که این بار می خواهیم انجام دهیم این است که از افرادی که صاحب نظر هستند در کشور و به صورت NGO هستند، در سمن های مختلف و سلبریتی ها دعوت کنیم تا این ها نظارت داشته باشند. به غیر از نظارت هایی که دستگاه های نظارتی برای ما دارند.
برای اینکه شفاف سازی شود و مردم بدانند پولی که دادند در چه جهتی، برای چه و در کجا و چه مقدار و به کی تحویل دادیم. که این اتفاق در زلزله کرمانشاه افتاده است و در سیل هم حتما اتفاق می افتد و امیدواریم هیچ اتفاقی نیفتد.این کمک می کند اعتماد مردم به ما بیشتر شود، به جمعیت هلال احمر نه به من پیوندی تا حق به حق دار رسد.
یک سایت یا سامانه ای را راه اندازی کنید تا این اتفاق لحظه به لحظه انجام شود.
پیوندی: ما الان در حال جمع کردن کمک ها هستیم، هنوز توزیع و کاری نکردیم و بعد از اینکه این کار را انجام دادیم حتما اطلاع رسانی می کنیم.
از اینجا به بعد بریم سراغ آقای پیوندی و شخص خودشون؟
پیوندی: بفرمایید
میگویند آقای دکتر چهار بار برای رسیدن به ریاست جمعیت هلال احمر کاندیدا شده است. این علاقهای که موجب شده است ۴ بار شما کاندیدای ریاست جمعیت هلال احمر بشید از کجا نشات گرفته؟
پیوندی: حالا داستان چهار بار نیست و دو بار هست. علتش هم حالا برای شما توضیح میدم.
واقعا کار هلال احمر کار بسیار قشنگ و زیبایی است، چون خودم دو سالی در جهاد سازندگی سمنان بودم و کار داوطلبی در بهداشت و درمان انجام میدادم، بالاخره این علاقه را داشتم. در دورهی اول دولت دکتر روحانی برای تعیین ریاست جمعیت من کاندیدا بودم، دکتر فرهادی
هم که وزیر سابق علوم و بهداشت بودند از همکارهای ارجمند و عزیز ما هم کاندیدا بودند و با توجه به پیشکسوتی ایشان، ترجیح دادم که در این فضا قرار بگیرند و شرکت کنند.
البته به عنوان کاندیدایی که علاقه مندی خود را ثابت کنم در رقابت شرکت کردم، ولی رای خود را به دکتر فرهادی دادم و ایشان هم انتخاب شدند.
موقع دکتر ضیایی هم من ریاست دانشگاه شهید بهشتی بودم به من پیشنهاد شد که بیایم به عنوان ریاست جمعیت هلال احمر و من گفتم یک سال و نیم است که ریاست دانشگاه شهید بهشتی بودم و یک سری کارهایی را شروع کردم تنها گذاشتن و آمدن به هلال احمر یک احساس بدی را برای دیگران ایجاد میکرد و ترجیح دادم تا در آن فضا وارد نشوم و دکتر ضیایی آمدند و من هم برای بار سوم در خدمت شما بودیم و آمدیم کاندید شدیم.
هنوز هم آن شور و اشتیاق را دارید؟
پیوندی: خب از اول کمتر است آقای ایمانی! جلوتر که میروی داوطلب بودن شور و اشتیاقی را در آدم ایجاد میکند و یک آرامش و سکنه داخلی میدهد که لحظه به لحظه شعله ورتر میشود.
چه نسبتی با رئیس جمهور دارید؟
پیوندی: این سوال را در برنامه دیگر هم پاسخ دادم و ۵، ۶ بار دیگر هم پاسخ دادم. من اهل سرخه سمنان هستم و این افتخار را دارم که همشهری ریاست محترم جمهور باشم، ولی نسبت سببی و نسبی با ریاست محترم جمهور ندارم و اگر داشتم هم باعث افتخار من بود.
چرا مدیران جمعیت هلال احمر از خود مجموعه و مدیران پایینی سازمان انتخاب نمیشود.
پیوندی: این سیاستی است که از قبل بوده است و اگر یک کاندیدای مناسبی در جمعیت باشد و بتواند جمعیت را هدایت کند من فکر میکنم بهتر است از داخل جمعیت انتخاب شود و اتکا به نیروی داخلی شور و شوق و خلاقیت را افزایش میدهد.
بالاخره بر اساس سیاستها فردی را از خارج انتخاب میکنند تا بتواند این کار را انجام دهد و تجربه این کار را داشته باشد. در دوره بعدی باتوجه به پرورش نیروهای داخلی جمعیت هلال احمر امیدواریم از داخل هلال احمر فردی انتخاب شود و این سکان را در دست بگیرد و باقوت این کار را انجام دهد.
شایعاتی از برکناری شما از ریاست جمعیت هلال احمر بوده است. داستان این شایعات چیست؟
پیوندی: داستان این شایعات بر می گردد به بحث هایی که در داخل خود جمعیت بود.
همان داستان فساد مالی؟
پیوندی: بله، ساختار جمعیت ساختار پیچیده ای است و ماهم در یک و نیم سال گذشته تلاش کردیم که اصلاحات خوبی را انجام دهیم. که منجر به برکناری بعضی افراد و فضای جنجالی رسانه ای در جمعیت و برای خود من ایجاد کردند. رسما بلافاصله بعد از اینکه یکی از سایت ها زد این خبر را، دفتر ریاست جمهوری تکذیب کرد. بالاخره این بحث اتفاق می افتاد.
موضوع حاشیه ای دیگر بحث شیر خشک های فاسد و خرید هلیکوپتر ها به کجا رسید؟ پای یک آقازاده هم که وسط است که دادگاه هم محکومش کرده است.
پیوندی: بحث شیر خشک های فاسد بر میگردد به هشت نه سال پیش که در دوره ی ما نیست. وقتی من آمدم با دو سه تا پرونده روبه رو بودیم که پیگیری های جدی شده است، الان نتایجش را نگوییم زیرا ممکن است تاثیر گذار باشد.
به مرحله خوبی دارد می رسد و امیدواریم حق جمعیت و حق مردم از فردی که غصب کرده است اموال جمعیت را و به شکلی مورد تاراج قرار داده است برگردانیم و امیدواریم این پیگیری ها نتیجه بگیرد.
سوالی که مطرح شده است این است که خط تولید کارخانه های داروهای مرکز پزشکی هلال احمر خیلی رونقی ندارد و کم رونق دارد کار می کند.
پیوندی: ما نقشمان در دارو در کشور خیلی زیاد نبوده است و اکنون هم زیاد نیست مقدار محدودی بر اساس خاص سازمان دارو و غذا دارو در پروتکل های مشخصی دارو وارد می کنیم. دو کارخانه یکی کارخانه تجیهزات پزشکی و یکی هم کارخانه تولید دارو هست که داریم مرتب این تولیدات را افزایش می دهیم ولی خوشبختانه کارخانه های زیادی در بخش خصوصی وجود دارد که نیاز کشور را تامین می کند و ما هم افزایش تولید و خط تولید را داشتیم.
وضعیت انبارهای این روزهای جمعیت هلال احمر؟
پیوندی: ما باتوجه به مصرف بسیار اقلام زیستی و غذایی، انبارهایمان به شدت ذخیره اش کاهش پیدا کرده است اما حداقل ها را داریم که اگر خدایی نکرده، اتفاق جدیدی به غیر از سیل در کشور رخ دهد بتوانیم کارهای اولیه را انجام دهیم ولی حتما لازم است دولت محترم و مجلس محترم و نهادهای متولی به ما کمک کنند تا ما بتوانیم در واقع انبارها را به وضعیت قبل برگردانیم./باشگاه خبرنگاران جوان