سلام نو – سرویس اقتصادی: از لحظه عدم تمدید معافیت های نفتی ایران از سوی آمریکا واکنش ها به این موضوع بسیار زیاد بوده است. در این بین چینی ها و هندی ها بیش از هشت کشور دیگری که تاکنون مشمول این معافیت ها بوده اند، متضرر شده اند. حالا خبرها حکایت از آن دارد که ممکن است این دو کشور باز هم شامل معافیت های تحریم بشوند.
به گزارش سلام نو، وزارت خارجه چین پس از این اقدام آمریکا به صورت رسمی اعتراض خود را اعلان کرد. گنگ شائونگ ، سخنگوی وزیر خارجه این کشور در این باره اظهار کرده بود: تصمیم آمریکا باعث نوسان در بازارهای انرژی جهانی و خاورمیانه میشود.
این موضع از سوی پکن در حالی گرفته شده که چینی ها تا پیش از عدم تمدید معافیت ها روزانه حدود ۵۸۵ هزار و ۴۰۰ بشکه از ایران نفت وارد می کردند. حالا آمریکا در پی آن است که با همراهی عربستان و احتمالا امارات در کنار افزایش تولید خودش جلوی جهش قیمت نفت را بگیرد. کاری که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان کار بسیار دشواری است.
در حال حاضر بهای نفت از ابتدای سال با افزایش ۴۰ درصدی همراه بوده و حالا هم برای نخستین بار در شش ماه گذشته به مرز ۷۵ دلار نیز رسیده است. در حال حاضر نگرانی بسیاری این است که افزایش بهای نفت به حدی برسد که رشد اقتصادی جهان در معرض خطر قرا بگیرد.
در همین رابطه ناتانیل تاپلین، تحلیلگر معروف وال استریت ژورنال در این رسانه نوشته است: رشد اقتصادی چین در حال شتاب گرفتن است. صدور نفت ایران نیز قرار است متوقف شود. بیتردید این خبرها برای دامن زدن به جهش بهای نفت قانعکننده هستند. اما متاسفانه مسأله به این سادگی هم نیست. احتمال دارد که بهای نفت از سطح فعلی ۷۴ دلاری برای نفت خام برنت فراتر برود. اما افزایش بهای ناشی از خرید چین ممکن است به اندازهای نباشد که سرمایهگذاران انتظار داشتهاند.
اگرچه برخی رسانه ها به نقل از مقامات آمریکایی نوشته اند که این کشور هرگز قصد ندارد به چین برای واردات نفت از ایران معافیت از تحریم دهد و پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده هم پیش تر تاکید کرده بود پس از پایان معافیت ها تا 12 اردیبهشت دیگر هیچ معافیتی در این زمینه به کشوری داده نخواهد شد اما خبرهای جدید حکایت از آن دارد که به دلیل دشوار بودن به صفر رساندن صادرات نفتی ایران به لحاظ سیاسی و اقتصادی احتمال بازگشت چین و هند به لیست خریداران نفت ایران وجود دارد.
در شرایط فعلی ایالاتمتحده و چین همچنان به مذاکرات خود برای پایان دادن به اختلافات تجاری چندین ماهه و دست یافتن به یک توافق، ادامه میدهند و در این بین معافیت های نفتی و بحث خرید از ایران یکی از مسائل مذاکره است.
تحریم نفتی ایران اگر مدیریت نشود می تواند منجر به جهش افسارگسیخته قیمت نفت شود. چینی ها و هندی ها به همین دلیل مترصد فرصتی هستند تا مجددا مشمول معافیت نفتی شوند. هرچند در این زمینه کار هندی ها سخت تر است چرا که این کشور تا این لحظه صدها هزار بشکه نفت ایران را وارد می کند و پالایشگاههایش این نفت سنگین را می خواهند.
در این زمینه مشاور ارشد تحریمها در وزارت خزانه داری آمریکا نیز گفته است: آمریکا معافیت چین و هند را از خرید نفت ایران تمدید میکند چون از نظر اقتصادی و سیاسی صفر کردن واردات نفت آنها از ایران دشوار است.