سلام نو – سرویس بین الملل: "ما کشور را پس می گیریم." این جملهای است که جو بایدن، معاون اول اوباما در دوران ریاست جمهوری در جمع کارگران اعتصاب کننده فروشگاه زنجیره ای استاپ اند شاپ گفت و به طور غیر رسمی حضور خود در انتخابات ریاست جمهوری سال 2020 را تایید کرد. گفته میشود باید در هفته پیش رو و در یک پیام ویدئویی رسما حضور خود در انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا را اعلام میکند.
بسیاری جو بایدن را خطرناکترین و جدیترین رقیب ترامپ میدانند، دمکراتی کهنه کار که هم رای بخشی از سوسیال دمکراتها را دارد هم بخشی از رایهای کلاسیک جمهوری خواهان را که از ترامپ عاصی هستند و دنبال یک کاندیدای آمریکایی دیگر میگردند تا جای او به کاخ سفید بفرستند.
بایدن؛ کهنه کار و محبوب
اما دست راست اوباما که چهرهای محبوب در میان دمکراتها است و حالا قصد زمین زدن ترامپ را دارد کارش در سیاست آمریکا را از کجا شروع کرد؟
جوزف یا همان جو بایدن در سال 1942 در ایالت پنسیلوانیا آمریکا در یک خانواده کاتولیک کلاسیک ایرلندی تبار متولد شد آن هم در حالی که در این زمان با مشکلات مالی مواجه شده بود و در نتیجه اعضای خانواده ناگزیر برای چند سال در خانه پدر مادری جو ساکن شدند. همین پیشینه خانوادگی و کاتولیک بودن بایدن بعدها باعث شد تا او بین قشر مذهبی دمکرات و حتی جمهوری خواه چهرهای محترم و محبوب باشد.
پس از بهبود نسبی وضعیت اقتصادی خانواده بایدن، خانواده به ویلیمنگتون رفت و جو بایدن دوره دبیرستان را در این شهر به پایان رساند و وارد دانشگاه دلاوار شد و موفق به دریافت مدرک لیسانس در رشته تاریخ و علوم سیاسی از این دانشگاه شد.
جو بایدن به دانشگاه معتبر سیراکیوز رفت و در سال 1968 موفق به اخذ درجه دکترا در رشته حقوق شد. سررشته او در تاریخ، علوم سیاسی و حقوق بعدها از او سیاست مداری چیره دست و دقیق ساخت. جو بایدن در سال 1960 کار وکالت حقوقی را در دلاوار آغاز کرد و همزمان وارد فعالیت های سیاسی شد.
بایدن هر چند پیش از این گفته است که در زمان جنگ ویتنام از نهضت مخالف جنگ ویتنام حمایت نمی کرد اما دلیل آن را مسایل شخصی عنوان کرده است.
بایدن پس از ده سال اولین پیروزی جدی و مهم خود در سیاست را به دست آورد. پیروزی در انتخابات شوراهای محلی دلاوار در سال 1970 زمینه ساز راهیابی او به سنای ایالات متحده در سال 1973 شد در حالیکه به تازگی به سن سی سالگی، یعنی حداقل سن برای عضویت در سنا، رسیده بود و برای این کار چهرهای به شدت جوان به حساب میآمد.
همین جوانی باعث شد تا جو بایدن از آن زمان تا کنون عضو مجلس سنای ایالات متحده از ایالت دلاوار بوده و پرسابقه ترین سناتور در تاریخ این ایالت محسوب شود و نفوذ خاصی در این منطقه داشته باشد.
در این مدت، وی در کمیته های مختلف مجلس سنا عضویت داشته و در زمان انتخاب به معاونت ریاست جمهوری، رئیس کمیته روابط خارجی این مجلس بود، مسئلهای که باعث شد او نقش قابل توجهی در سیاست خارجی آمریکا در دوران اوباما داشته باشد.
جو بایدن در سال های 1988 و 2008 داوطلب نامزدی حزب دموکرات برای انتخابات ریاست جمهوری بود اما از رقیبان خود در حزب دمکرات شکست خورد.
او در دوره پیش یعنی وقتی هیلاری کلینتون رقیب ترامپ بود نیز از جدیترین گزینههای رقابت با ترامپ بود ولی مرگ نابهنگام فرزندش باعث شد تا او از شرکت در رقابتهای سیاسی کنار بکشد. بسیاری معتقد هستند اگر در دوره پیش بایدن به جای کلینتون در کورس رقابتها حاضر بود ترامپ به سختی شکست میخورد.
آیا بایدن میتواند خطرناکترین رقیب ترامپ باشد؟
جو بایدن احتمالا میتواند جدیترین رقیب ترامپ باشد. او یک دمکرات کلاسیک است که رای دمکراتهای سنتی و جمهوری خواهان ناراضی از ترامپ را خواهد داشت. همچنین مواضع خاص او در حوزه سیاست و اقتصاد احتمال حمایت جناح چپ دمکراتها از او را افزاییش میدهد. نامزد اصلی این طیف برنی سندرز است که خود یکی از شانسهای اصلی رقابت با ترامپ است.
از سوی دیگر خود دونالد ترامپ نیز با اشاره به رقبایش در انتخابات پیش رو بایدن را جدیترین رقیب خود خواند و او را در کنار الیزابت وارن سنگهای جلوی راهش در انتخابات آتی دانست.
با این همه بایدن اخیرا با مشکلاتی مواجه شد و دو زن به او اتهامات جنسی زدهاند، با این همه بایدن تاکید کرده که باور ندارد هیچگاه رفتارش نامناسب بوده و به کسانی که از رفتار او آزرده شدهاند "اطمینان" داده که نیت او سوءرفتار نبوده است.
امی لاپووس، نماینده دموکرات یکی از کسانی است که به بایدن اتهام رفتار نامناسب جنسی زده است. او میگوید در سال ۲۰۰۹ و هنگامی که او در یک مراسم خصوصی جمعآوری کمک برای حزب دموکرات در شهر هارتفورد ایالت کانیتکت بوده، جو بایدن او را به طور نامناسبی لمس کرده و به او نزدیک شده است.
لوسی فلورس، یکی دیگر از اعضای حزب دمکرات است که در گفتوگو با هافینگتون پست مدعی شد بایدن در یک کارزار انتخاباتی دیگر شانههای او را از پشت گرفته، موهایش را بوییده و بعد هم پشت سر او را بوسیده! اتهامی که به باور او صلاحیت بایدن را برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری مردود میکند.
در نهایت بایدن که در بسیاری از نظرسنجیها، نامزد پیشتاز مورد توجه دموکراتها معرفی شده در واکنش به این اتهامها بیانیهای صادر کرد و گفت: "در سالهای بسیار حضورم در کارزارهای انتخاباتی و مناصبی که داشتم هزاران بار با دیگران دست دادهام، آنها را در آغوش گرفتهام و یا محبت، شعف و حمایتم را به آنها نشان دادهام و باور دارم -هیچگاه- رفتار نامناسبی انجام ندادهام".
حالا باید دید خطرناکترین رقییب دونالد ترامپ با اعلام حضور در انتخابات ریاست جمهوری برای ترامپ مشکل ساز میشود یا خودش با مشکلات و اتهامات بسیاری موجه میشود؟