سلام نو - سرویس اقتصادی: به نظر می رسد حذف صفر از پول ملی بعد از مدتها کش و قوس قرار است به مرحله اجرا برسد. چند سالی هست این بحث در محافل گوناگون مطرح است. زمستان 97 مقرر شد 4 صفر به صورت قطعی از پول ملی کم شود و این روزها هم گام های بعدی برای عملیاتی شدن این طرح در حال برداشته شدن است.
به گزارش سلام نو، این طرح از همان ابتدا با چالش های زیادی همراه بود و موافقان و مخالفان زیادی داشته و دارد. موافقان تجربه های موفق در دیگر کشورها را مثال می زنند و مخالفان معتقدند بستر لازم برای این کار در حال حاضر در کشور مهیا نیست و عملیاتی شدن این طرح هزینه های زیادی را به جا می گذارد.
برخی معتقدند این پیشنهاد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر اصلاح نظام پولی کشور در قالب حذف چهار صفر از واحد پولی قابلیت اجرا ندارد چرا که این طرح بایستی در دوره ثبات اقتصادی به مرحله اجرا در بیاید. حیدر مستخدمین حسینی در این باره می گوید: ورود به طرح حذف چهار صفر در شرایط کنونی اقتصاد ایران موضوعیت ندارد.
او در پاسخ به کسانی که نمونه های موفق خارجی را برای موفقیت این طرح مثال می زنند، گفته است: تاکنون حدود ۵۰ کشور از این روش استفاده کردند اما مگر چند کشور در این حوزه موفق بودند؟ یکی از مهمترین موارد اتفاقاً اصلاح زیربناهاست چون من هم معتقدم که صفرها باز میگردند و این یعنی تشدید بحران. شما تا وقتی عوامل ایجاد صفرها را از بین نبرید نمیتوانید صفرها را بردارید. مشخصا ونزوئلا و روسیه کشورهایی بودند که دست به این کار زدند اما وضعشان بهتر که نشد هیچ بدتر هم شد. زیمبابوه هم دیگر کشوری است که تلاش کرد با طرح هایی از این دست اعتبار از دست رفته خود را بازگرداند اما در نهایت چیزی جز تشدید بحران شامل حالش نشد.
پیش از این لایحه اخیر مبنی بر حذف 4 صفر از پول ملی لایحه دیگری در دست بررسی بود که به نظر می رسد با این لایحه، لایحه پیشین از دستور کار خارج شده است . بحث تغییر واحد پول ملی ایران از ریال به تومان کارش به تصویب در دولت هم رسید اما به نظر می رسد حذف یک صفر موافقان اصلاح نظام پولی کشور را راضی نکرده است و سه صفر دیگر به مصوبه قبلی دولت اضافه کرده اند.
آن طور که به نظر می آید حذف 4 صفر از پول ملی قطعی شده است. این در حالی است که کفه ترازو به نفع منتقدان این طرح سنگینی می کند. در شرایطی که مشکلات معیشتی کشور در سال اخیر به خط بحرانی رسید و سال 98 هم بنا بر تحلیل ها سال دشواری برای کشور خواهد بود، نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی معتقد است حذف این صفرها از پول ملی نمی توانند ارزش از بین رفته ریال را بازگردانند و این طرح توان حل مشکلات معیشتی مردم را ندارد.
موسوی لارگانی همچنین گفته است: برای تقویت پول ملی و حذف صفر باید موازنهای بین دخل و خرج مردم ایجاد کنیم و مجموعه اقداماتی را به عنوان پیشزمینه این کار فراهم کنیم و سپس نسبت به حذف صفر اقدام کنیم.
به اعتقاد شمار قابل توجهی از کارشناسان این طرح به نوعی حذف صورت مساله است و اثر تعیینکنندهای بر تقویت پول ملی نخواهد داشت. این درحالی است که هزینه زیادی هم برای اجرایی شدن این طرح به دولت تحمیل می شود. یک عضو شورای پول و اعتبار در این باره می گوید: پرداختن به این موضوع در تنگنای اقتصادی مردم، کاهش قدرت خرید، ضعف پول ملی، وضعیت اقتصادی کشور، سیل و گرانی لجامگسیخته قیمتها در اولویت نیست. این کار نتیجه جالبی هم به دنبال ندارد مردم انتظار دارند با اقدامات اساسی پاسخگوی رفع مشکلات و دغدغههایشان از جمله در مسائل اقتصادی باشیم.
تابش، نماینده مجلس و عضو کمیسیون برنامه و بودجه همچنین با بیان اینکه حذف صفر از پول ملی ایران نمیتواند در جهت افزایش قدرت خرید مردم و تقویت پول ملی کارساز باشد، می گوید: حذف صفر از پول ملی پیشنیازهایی دارد و باید ابتدا اقداماتی در حوزه اقتصادی انجام شود و سپس نسبت به حذف صفرها اقدام شود.
با توجه به اینکه به باور بسیاری از کارشناسان طرح حذف 4 صفر در شرایط کنونی اقتصاد کشور دستاوردی جز تسهیل تعاملات پولی و مالی ندارد، باید منتظر ماند و دید آیا گام های بعدی این طرح برای هرچه زودتر عملیاتی شدن این طرح برداشته می شود یا خیر.