سلام نو – سرویس اجتماعی: " ای مردم ای مردم ای مردم بارون کو بارون کو بارون کو ای بارون ای بارون ای بارون کارون کو کارون کو کارون کو ". این بخشی از ترانهای است که محسن چاووشی چند وقتِ پیش در رثای خوزستان و تنهایی و مشکلاتش خواند و احتمالا خوابش را هم نمیدید که از بین تمام بندهای ترانهای که حسین صفا برایش گفت این بند که درباره کمی باران است تعبیر شود.
گذر باران به خوزستان و اهواز افتاد، اما گذری که سیل به همراه داشت و با وجود سیراب کردن کارون خرابیها و مشکلات بسیاری را برای ساکنین اهواز و شهرهای اطرافش به وجود آورده است.
نگرانی از سیل در جنوب کشور جنبههای مختلف و متفاوتی دارد. از یک سو سیل در خوزستان میتواند مصائب لرستان را با شکلی بدتر تکرار کند و مسیر بازسازی را بیش از پیش سخت کند و از سوی دیگر سیل خوزستان به معنای در معرض خطر قرار گرفتن بخشی از مناطق استراتژیک مرتبط با صنعت نفت و گاز باشد.
این دو مسئله در کنار تراکم جمعیتی این استان این نگرانی را به وجود میآورد که در صورت مهار نکردن بحران سیل مدیریت وقایع پس از آن بسیار دشوارتر از چیزی باشد که اکنون در لرستان در حال تجربه آن هستیم.
همین مسئله باعث شد تا ستاد بحران در جنوب ایران با سرعت و دقت بیشتری تشکیل شود و جهانگیری حضور و پیگیری جدیتری در خوزستان داشته باشد و بعد هم وزیر کشور را به این استان بفرستد.
وضعیت در اهواز بحرانی است
در پی همین هشدارها بسیاری از روستاها در خوزستان تخلیه شده و به مناطق امن منتقل شدند ولی با اوج گرفتن بحران وضعیت خطر در اهواز هم اعلام شده.
سید محسن موسوی، نماینده خوزستان در شورای عالی استان ها با بیان اینکه بیش از 100 هزار نفر از مردم برخی مناطق اهواز در معرض خطر سیل قرار دارند، گفت: باز شدن کانال سلمان اشتباه بود و با توجه به فرسودگی این کانال نباید اساسا آن را باز می کردند. وضعیت در شهر اهواز اصلا عادی نیست و خطر سیل هر لحظه برخی مناطق پرجمعیت این شهر را تهدید می کند.
وی افزود: آب سد کرخه از طریق سد سلمان از شمال غرب اهواز وارد کیانشهر شده و ورزشگاه غدیر و میدان ترهبار را محاصره کرده و با منحرف کردن آن به سمت منطقه عندو و ملاشیه که دو منطقه حاشیهای و پرجمعیت هستند، مردم این مناطق را در خطر سیل قرار داده است.
وی افزود: نیروهای امدادی و مردمی تلاش کردند مسیر آب را به سمت تالابها هدایت کنند ولی متاسفانه شب گذشته با وجود تلاشهای صورت گرفته حجم آب زیادی وارد منطقه "عندو" شد و در خیابانهای منطقه آب در حال پیشروی است. نیروهای امدادی و مردمی در این منطقه مستقر شده اند تا شاید بشود مسیر آب را از طریق کانال حمیدیه مسدود کنند.
موسوی ادامه داد: مناطق عنده، ملاشیه و سیاحی در حاشیه شهر اهواز و با بیش از 100 هزار نفر جمعیت در معرض خطر جدی سیل هستند و از طریق سد سلمان تهدید می شوند. این کانال را باید هرچه زودتر مسدود کنند و نباید از ابتدا کانال در این منطقه باز میشد. از سوی دیگر سد کرخه را باید تنظیم کنند چرا که دبی آب بسیار بالا آمده و با توجه به شرایط هوای امروز اهواز که بارانی است، هدایت این آب کار بسیار مشکلی است.
اما وزیر نیرو تا حدی نسبت به شرایط سدهای استان اطمینان خاطر بیشتری دارد. اردکانیان در این باره به ایلنا میگوید:
"در حال حاضر دبی ورودی در مقطع اهواز به دو هزار و 505 مترمکعب در ثانیه رسیده است و انتظار افزایش این رقم به حدود سه هزار مترمکعب در ثانیه نیز وجود دارد. براین اساس آمادگی لازم در پایین دست وجود دارد تا در مقطع اهواز سیلابی با دبی سه هزار مترمکعب در ثانیه را عبور بدهیم. "
وزیر نیرو تاکید دارد که وضع عمومی سدهای کشور از آنچه در شایعات به گوش میرسد بهتر است و مردم نباید به اخبار بی پایه و اساس توجه کنند.
امید در بحران
شاید یکی از اساسیترین مشکلاتی که اکنون مدیران بحران خوزستان با آن مواجه هستند را عدم همراهی مردم برخی شهرها و روستاها برای تخلیه محل زندگی خود دانست، بحرانی که از عدم اعتماد به رسانههای عمومی و البته عدم امیدواری به بازگشت زندگی از دست رفته ناشی میشود.
اما مسئلهای امید بخش نیز در دل این بحران وجود دارد و آن همراهی شگفت انگیز مردم برای مهار سیل است که تاکنون در نقاط مختلف خوزستان باعث گره گشاییهایی بسیاری شده است و توانسته سیل بندهای متفاوت و مقاومی را از هیچ خلق کند و از ورود بحران به فازی جدیدتر و جدیتر جلوگیری کند.
امید این است که مسئولین امر با تکیه بر همین امید، تلاش کنند اعتماد از دست رفته بخشی از مردم را جلب کنند تا تخلیه نقاط حادثه خیز سرعت بگیرد و نگذارد این بحران بزرگ به خلق یک فاجعه دردناک در خوزستان منجر شود.