سلام نو - سرویس اقتصادی: قیمت پیاز در روزهای پایانی سال 97 با افزایش قابل توجهی رو به رو شد به صورتی که اشک خیلی ها را درآورد. همچنین گفته شد به خاطر سیل و بارندگی در استان های مختلف کشور مشکلاتی در زمینه حمل و نقل و عرضه انواع محصولات میوه و تره بار از جمله پیاز ایجاد شده که آن هم دلیل دیگری بر نوسان قیمت پیاز بوده است.
به گزارش سلام نو، نایب رئیس اتحادیه باغداران استان تهران در گفت و گویی اظهار کرده است که باید منتظر کاهش قیمت پیاز بود. شادلو با بیان اینکه با وجود هزینههای بالای تولید، قیمت محصولات میوه و تره بار منطقی است، تاکید کرده است: با مساعد شدن هوا و رفع محدودیتهای برداشت در روزهای آینده، پیش بینی میشود قیمت پیاز در بازار به تعادل برسد.
بعد از افزایش تعجب برانگیز قیمت گوجه فرنگی در نیمه سال 97 و پس از گرانی های افسارگسیخته گوشت و دیگر محصولات کشاورزی و دامپروری شاهد این هستیم که پیازی که نهایتا 2000 الی 4000 تومان خریداری می شد قیمتش به کیلویی 15000 تومان و حتی بیشتر هم رسید.
افزایش یک شبه قیمت پیاز و همچنین سیب زمینی این سوال را به اذهان متبادر می سازد که چه اتفاقی باعث افزایش قیمت پیاز به چهار و یا پنج برابر شده است؟ برخی کمبود تولید را عامل اصلی افزایش قیمت پیاز می دانند. این ادعا البته چندان درست به نظر نمی آید چرا که آمار و ارقام حکایت از آن دارد که تولید پیاز در قیاس با سال 96 با رشد نسبی مواجه شده و به حدود 2/2 میلیون تن رسیده است.
احتکار و صادرات دو دلیل مهم در افزایش قیمت هستند. هرچند در حال حاضر احتکار پیاز به آن شگل گزارش نشده و بعید است از آن بتوان به عنوان یک مولفه برای افزایش قیمت پیاز نام برد. در رابطه با صادرات اما داستان متفاوت است. صادرات بیش از حد پیاز که متاسفانه به صورت رسمی شکل گرفته، اصلی ترین دلیل پیاز 15000 تومانی است تا حدی که از ممنوعیت صادرات پیاز به عنوان یک راهکار برای تعادل قیمت یاد می شود.
آخرین آمار منتشره در رابطه با صادرات پیاز که مربوط به 11 ماهه سال 1397 است حکایت از آن دارد که طی این مدت 305 هزار و 504 تن پیاز به ارزش 109 میلیون و 582 هزار و 599 دلار از مرزهای کشور خارج شده که در مقایسه با صادرات پیاز در 12ماهه سال 96 به لحاظ ارزشی و وزنی به ترتیب ۱۷۳ درصد و ۱۱۷ درصد رشد داشته است.
البته از قاچاق گسترده پیاز هم به عنوان یکی از دلایل این افزایش قیمت یاد شده است. با این حال علی مویدی، رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ضمن تکذیب این ادعا یادآور شده است : طرح ادعاهای عجیب و غریب مانند اینکه قاچاق پیاز عامل گرانی آن شده است، صحت ندارد؛ چرا که وقتی محصولی به صورت رسمی صادر میشود، دلیلی برای قاچاق آن وجود ندارد.
مویدی، رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در واکنش به احتمال افزایش قاچاق به واسطه ممنوعیت برای صادرات پیاز گفته است: اینگونه نیست و دولت میتواند از طریق افزایش تعرفه و حقوق گمرکی یا اعلام ممنوعیت مقطعی جلوی صادرات پیاز را بگیرد به دلیل اینکه هم اکنون صادرات بیش از حد پیاز به کشورهای همسایه مانند عراق عامل گرانی آن شده است و اگر صادرات آن ممنوع شود، قاچاق آن رونق نخواهد گرفت.
صادرات بی رویه پیاز و دیگر محصولات کشاورزی و دامداری صدای خیلی ها را درآورده است. حالا مصرف کننده ها هم به خاطر افزایش قیمت پیاز به شاکیان این مساله اضافه شده اند. این در حالی است که تا زمانی که کشور به محصولی نیاز دارد صادرات آن به هیچ نحوی از سوی مردم قابل پذیرش نیست.