سلام نو – سرویس فرهنگ و هنر: خسرو سینایی کارگردان، فیلمنامه نویس و مستندساز برجسته ایرانی است که بسیار کم کار است و نامش با یکی از بهترین اثرهایش یعنی عروس آتش گره خورده است.
خسرو سینایی کار حرفهای خود را از سینما آغاز کرد و سال 1359 در فیلم زنده باد... به عنوان کارگردان فعالیت داشته است. گرچه موفقیت این اثر نسبت به آثار شاخص بعدیش مانند فیلم عروس آتش، بیشتر نبود اما تجربه خوبی برای خسرو سینایی محسوب میشود و همکاری با هنرمندانی همچون ثریا قاسمی، مهدی هاشمی، غلامرضا طباطبایی و اسماعیل محمدی را تجربه کرد.
آثار او معمولاً بر پایه مستندهای اجتماعی استوار هستند. سینایی در سال ۱۳۸۷ موفق به دریافت نشان ویژه کشور لهستان از سوی رییسجمهور این کشور به خاطر فیلم مرثیه گمشده شد.
مرثیه گمشده عنوان فیلمی ۵۹ دقیقهای مستندی ساخته خسرو سینایی محصول سال ۱۳۶۲ ایران است. این فیلم دربارهٔ مهاجرت لهستانیها به ایران در طی سالهای جنگ جهانی دوم در سالهای ۱۹۴۱ و ۱۹۴۲ است؛ که ساخت آن به دلیل مشکلات، ۱۳ سال طول کشیدهاست. مرثیه گمشده در ۱۳ اکتبر ۲۰۰۷ برای نخستین بار در دانشگاه علوم انسانی لهستان به نمایش درآمد
اما بی تردید مهمترین یا به تعبیر درستتر مشهورترین فیلم خسرو سینایی عروس آتش است. سال 1378 فیلم عروس آتش را کارگردانی کرد که توانست خود را میان اهالی فضای سینما مطرح کند. از خسرو سینایی نقل قول شده است که برای کارگردانی در فیلم عروس آتش و همکاریش با عوامل و بازیگران اعلام رضایت کرده است. خسرو سینایی توانست با فعالیت در فیلم عروس آتش تجربه حرفهای موفقی برای خود رقم بزند و همکاری در کنار بازیگرانی نظیر سعید پورصمیمی، حمید فرخنژاد، سلیمه رنگزن و مهدی احمدی توانست سطح کاری او را متحول کند.
عروس آتش برای بازیگری مثل حمید فرخ نژاد هم یک سکوی پرش کم نظیر بود که باعث شد او بیش از پیش در سینمای ایران دیده شود و بدرخشد.
عروس آتش به موضوع ازدواج اجباری به خصوص در خانوادههای سنتی جنوب کشور میپرداخت. احلام (با بازی غزل صارمی)، دختری خوزستانی که از کودکی زادگاهش را ترک کرده و به اهواز آمده، اکنون سال آخر پزشکی را در دانشگاه سپری میکند. او که به حکم قوانین عشیره اش باید به همسری پسر عمویش فـَرحان (با بازی حمید فرخنژاد)درآید، عاشق استادش ـ دکتر پرویز (با بازی مهدی احمدی)ـ است و استاد نیز دل در گرو عشق او دارد.
سینایی سال 1378 برای فیلم عروس آتش توانست در 18مین دوره جشنواره فیلم فجر در بخش سودای سیمرغ برای جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه برنده شود.
سینایی در فیلم دیگر خود یعنی گفتگو با سایه به زندگی صادق هدایت، یکی از برجستهترین نویسندگان تاریخ ایران میپردازد. او در جایی درباره صادق هدایت میگوید:
" برادرزاده صادق هدایت از قول پدرش یعنی برادر بزرگتر صادق هدایت میگوید که در دهه ۱۹۲۰، او ۴۰ بار در یک ماه به سینما رفته است. این نکته را من در فیلم «گفتگو با سایه» هم گفتهام که اگر صادق هدایت دسترسی به دوربین و امکانات داشت احتمالاً فیلمساز میشد اما در آن دوران بیشتر بر روی ادبیات تمرکز داشته است."
با اینکه خسرو سینایی را بیشتر بعنوان کارگردان میشناسیم، اما در حرفههای دیگر نیز فعال بوده است. خسرو سینایی علاوهبر کارگردان بهعنوان نویسنده، آهنگ ساز، تدوینگر و تهیه کننده نیز در سینما و تلویزیون فعالیت داشته است.