سلام نو – سرویس فرهنگ و هنر: اصغر فرهادی بیتردید یکی از بزرگترین کارگردانان و فیلم نامه نویسان ایرانی عصر حاضر است، فیلم سازی که از تردیدها، شکها و انتخابهای بشری میگوید.
از داستان یک شهر تا چهارشنبه سوریه و جدایی نادر سیمین اصغرفرهادی روایتگر چالشهای اخلاقی دنیای مدرن ایران بود، چالشهای اخلاقی که بحران میآفرید.
پرچمدار رئالیسم ایرانی
اصغر فرهادی بیتردید پرچمدار رئالیسم در سینمای ایران است، پرچمداری که این روزها پیروانی ثابت قدم هم یافته که متاثر از او فیلم میسازند و خوب هم فیلم میسازند!
در فیلمهای فرهادی، همه اتفاقات، آجر به آجر در کنار هم چیده شدهاند تا ما را به سمت کشف حقیقت در یک درام اخلاقی هدایت کنند. فرهادی در این مسیر حتی از کوچکترین المانها هم صرف نظر نمیکند. وقتی دومین فیلم سینمایی او اکران شد بخش قابلتوجهی از منتقدان فیلم او را پسندیدند و با توجه به دغدغههایی که در آثارش نشان میداد در بین قشری فیلم بین از جوانان و نوجوانان محبوبیت خاصی پیدا کرد.
خیلیها به او و سینمای انسانیاش که هم سینما بود و هم انسانی امید بستند. چهارشنبهسوری اثری بود که اصغر فرهادی را به عنوان مهمترین کارگردان نسل سوم سینمای ایران تثبیت و منتقدان را شگفتزده کرد و در عین حال پرفروشترین فیلم سال شد. اصغر فرهادی به عنوان کارگردان مهم نسل جدید سینما و نسل جدید سینماروها زیر ذره بین رفت.
اما سه گانه درباره الی، جدایی نادر از سیمین و گذشته فیلمهایی بودند که اصغر فرهادی با آنها اوج گرفت. با اولی سینمای ایران را دگرگون کرد، با دومی اسکار برد و با سومی ثابت کرد در سینمای جدی دنیا حرفهای زیادی برای گفتن دارد.
کم حاشیه؛ اما نکته بین
اصغر فرهادی در تمام این سالها کم حاشیه، اما فعال موثر بوده است. به عنوان نمونه او در ماجرای مشهور گور خوابها در نامهای سرگشادهای که خطاب به حسن روحانی منتشر کرد، نسبت به گزارش گورخوابی در روزنامه شهروند واکنش نشان داد و گفت که از خواندن این خبر، سراسر وجودش را شرم و بُغض فرا گرفته و همه آنانی که در این سرزمین و در این سی و چند سال مسئولیتی داشته و دارند را سهیم در این شرمساری دانست.
حسن روحانی نیز در پاسخ به وی گفت:
"من دیروز از یکی از هنرمندان نامهای را خواندم که بسیار دردناک بود. شنیده بودیم بعضیها از فقر، کارتنخواب میشوند یا زیر پُلها میخوابند اما قبرخواب را کمتر شنیده بودیم. این هنرمند در نامه نوشته بود وقتی این موضوع را دیدیم، بُغض در گلویم و شرمساری در سیمایم ایجاد شد."
او هم چنین مشارکت فعال در تحریم اسکار داشت. وی در واکنش به فرمان اجرایی «حفاظت از ملت در برابر ورود تروریستهای خارجی به آمریکا» که ورود شهروند برخی کشورهای خارجی از جمله ایران را به آمریکا با موانعی مواجه شد با نگارش یادداشتی که در نیویورک تایمز منتشر شد، اعلام کرد در مراسم اسکارِ آن دوره، حضور نخواهد داشت. در اسکارِ ۲۰۱۷ وی بههمراهِ ترانه علیدوستی از نامزدان و مدعوینِ این رقابت بودند.
او در ششم اسفند ماه ۱۳۹۵ خورشیدی، انوشه انصاری و پروفسور فیروز نادری را بهعنوان نمایندگانش برای حضور در مراسم اسکار معرفی کرد. در این مراسم، فیلم فروشنده توانست جایزهٔ اسکار بهترین فیلم خارجیزبان را بهدست آورد و در پی آن، انوشه انصاری و فیروز نادری، جایزه اُسکار را به جانشینی از سوی وی دریافت کردند.
مریل استریپ بازیگر کهنهکار هالیود در سخنانی درباره اصغر فرهادی گفته بود:
"اصغر فرهادی با ساختن جدایی نادر از سیمین این فیلم دلپذیر کاری کرد که هیئتهای دیپلمات و اخبار روزنامهها از آن عاجزند. او گذاشت تا ما خود را در آینه زندگی دیگران ببینیم و مخمصههای یکدیگر را درک کنیم. مخمصه انسانیت مشترکمان را. این کنش، کنشی سیاستمدارانه است. آثار او از نظر قاب سینمایی شگفتانگیز هستند."