ترقی و تکامل نمای مینایی را طی دوران کوتاه میان تاریخ احداث این بنا و تاریخ ساخت گنبد سرخ نشان می‌دهد. سردر ورودی برج مدور دارای قاب و تاقی هلالی‌ شکل بوده که درگاه را احاطه کرده و در بالا و زیر تاق هلالی، کتیبه‌ ای به‌ خط کوفی با نقوش پیچیده‌ای از آجر و کاشی‌های فیروزه‌ای به‌ چشم می‌خورد.

گنبد مدور مراغه مقصدی مناسب برای گردشگری

به گزارش سلام نو، برج مدور از بناهای ساخته‌ شده در دورهٔ سلجوقیان در شهر مراغه می‌ باشد. دومین مزار از مزارهای پنجگانه شهر مراغه است که در بخش جنوب غربی مراغه و در فاصلهٔ ده متری شمال گنبد کبود قرار گرفته‌ است.
این بنا در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ به شماره ۱۳۷ در آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

گنبد مدور مراغه مقصدی مناسب برای گردشگری

برج مدور از بناهای ساخته‌ شده در دورهٔ سلجوقیان در شهر مراغه می‌باشد که در فاصلهٔ ده متری شمال گنبد کبود قرار گرفته‌ است. بر روی کتیبهٔ برج به خط کوفی تاریخ احداث بنا سال ۵۶۳ هجری میباشد؛ ولی دربارهٔ نام بانی و مدفون داخل آن هیچ‌ گونه اطلاعی در دست نیست و مزاری کاملاً ناشناخته‌ است.

گنبد مدور مراغه مقصدی مناسب برای گردشگری

این بنا برجی است مدوری‌ شکل با ظاهری ساده که با گنبدی دو پوش پوشیده شده‌ بود؛ ولی از گنبد و سقف آن در اثر مرور زمان چیزی برجای نمانده‌ است. برای جلوگیری از خرابی بنا، سقف پوششی با شیروانی برروی آن احداث نموده‌ اند.

سردر ورودی برج مدور دارای قاب و تاقی هلالی‌ شکل بوده که درگاه را احاطه کرده و در بالا و زیر تاق هلالی، کتیبه‌ ای به‌ خط کوفی با نقوش پیچیده‌ ای از آجر و کاشی‌ های فیروزه‌ ای به‌ چشم میخورد.

ارزش بنا در این است که ترقی و تکامل نمای مینایی را طی دوران کوتاه میان تاریخ احداث این بنا و تاریخ ساخت گنبد سرخ نشان می‌ دهد. این بنای آجری بروی سکوی بلندی از سنگ که سردابی در میان دارد، ساخته شده است.

بررسی بقایای این برج‌ ها حاکی است که برج‌ های مزبور دارای پلان مدور بوده و در ساخت و سنگ فرش محوطه آن از مصالحی همچون ساروج و قطعه‌ های سنگی نسبتا بزرگ مربوط به دوره سلجوقی استفاده شده است.

گنبد مدور دومین مزار از قبرهای پنجگانه مراغه است.

گنبد مدور مراغه مقصدی مناسب برای گردشگری

بنا ظاهر ساده ای دارد و از دو طبقه تشکیل یافته، سردابه و اتاق فوقانی. اگر قبری در داخل سردابه وجود داشته، به مرور زمان از بین رفته است. سر در ورودی برج مدور مانند گنبد سرخ دارا ی قاب و طاقی هلالی شکل است که درگاه را احاطه نموده و دربالای آن و همچنین زیر طاق هلالی کتیبه ای به خط کوفی با نقش های پیچیده از آجر و کاشی های فیروزه ای به چشم می خورد: " کل نفس ذاءقه الموت تم البنا بر سنه ثلث و ستین و خمساءه "

تزئینات کاشی و نقوش که در بند کش بین آجرها به صورت مهره هایی با نقش الله و نقوش هندسی بکار رفته همه و همه امتیاز خاصی به این بنا داده اند. اتاق فوقانی سابقا" دارای پوششی ازگچبری و تزئینات گچی بوده که از آن همه هنر و زیبایی فقط در گوشه و کنار آن قطعاتی به جای مانده و مابقی از بین رفته است. نمای خارجی بنا بسیار ساده و شامل ازاره سنگی و آجرکاری معمولی است.

 منبع: تریپ یار

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید