پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدید خود دریافتند که آسپرین میتواند از ریهها در برابر آلودگی هوا محافظت کند.
به گزارش سلام نو و به نقل از گیزمودو، پژوهش جدید "دانشگاه کلمبیا"(Columbia University) نشان میدهد که آسپرین میتواند کاربردهایی فراتر از تسکین سردرد داشته باشد. یافتههای پژوهش، حاکی از این هستند که آسپرین میتواند از ریهها در برابر آلودگی هوا حفظ کند.
آلودگی هوا میتواند از راههای متفاوتی هم در کوتاه مدت و هم در بلند مدت به بدن آسیب برساند. یکی از این راهها، آسیب رساندن به سلولهای ریه و ملتهب کردن آنها است؛ در نتیجه شاید آسپرین و دیگر "داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی"(NSAIDs) بتوانند در چنین شرایطی، اثر محافظتی داشته باشند.
داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، از پرکاربردترین داروهای پزشکی هستند که برای کاهش التهاب، درد و تب مورد استفاده قرار میگیرند. دوز بالای این داروها میتواند اثرات ضدالتهابی داشته باشد. ناپروکسن، آسپرین و ایبوپروفن از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی به شمار میروند.
پژوهش دیگری نیز نشان میدهد که استفاده روزانه از آسپرین میتواند به کاهش و تسکین "بیماری مزمن انسدادی ریه"(COPD) منجر شود. بیماری مزمن انسدادی ریه، نوعی بیماری ریوی است که در اثر التهاب مزمن ایجاد میشود. عامل اصلی بروز این بیماری، وجود آلایندههایی مانند دود تنباکو است.
پژوهشگران برای پاسخ به این سوال که آیا داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی میتوانند اثرات آلودگی هوا را بر ریهها کاهش دهند، دادههای مربوط به پژوهشی که روی کهنهسربازان در حال انجام شدن بود، مورد بررسی قرار دادند. آنها با کمک این پژوهش توانستند ریه داوطلبانی که در یک ماه گذشته، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مصرف کرده بودند، با کسانی که در معرض آلودگی هوا نبودند، مقایسه کنند. پژوهشگران، دادههای گردآوری شده بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۲ را بررسی کردند. این دادهها، مربوط به ۱۰۰۰ داوطلب با میانگین سنی ۷۲ بود.
همانگونه که انتظار میرفت، ریه داوطلبانی که در معرض میزان بالاتری از آلودگی هوا قرار گرفته بودند، عملکرد ضعیفتری داشت اما عملکرد ریه کسانی که داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مصرف کرده بودند، به اندازه ریه داوطلبان گروه نخست ضعیف نبود. پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که ریه داوطلبان گروه دوم، تقریبا نیمی از تاثیر آلودگی هوا را پذیرفته بود. این اثر محافظتی، به سن داوطلبان، سابقه آنها در مصرف سیگار و همچنین شاخص توده بدنی بستگی دارد.
"ژو گائو"(Xu Gao)، دانشمند دانشگاه کلمبیا و نویسنده ارشد این پژوهش گفت: یافتههای ما نشان میدهند که آسپرین و دیگر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی میتوانند از ریهها در برابر آلودگی هوا محافظت کنند. با وجود تایید این نتایج، هنوز هم دوری از فضاهایی که در معرض آلودگی هوا قرار دارند، توصیه میشود زیرا آلودگی هوا میتواند عاملی برای بروز بیماریهای جدی از جمله سرطان و بیماریهای قلبی- عروقی باشد.
به رغم وجود نتایج به دست آمده، چنین پژوهشهایی به خاطر داشتن برخی محدودیتها، نمیتوانند ایده گائو و گروهش را تایید کنند. برای مثال، میزان دوز آسپرین و زمانبندی مصرف آن، به طور کامل مشخص نیست. از سوی دیگر، بیماران این پژوهش فقط آسپرین مصرف کردهاند و دیگر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی مورد استفاده آنها نبوده است؛ در نتیجه مقیاس نمونههای این آزمایش، بسیار کوچک است.
پژوهشگران قصد دارند برای تایید کامل نتایج این آزمایش، آن را در مقیاس بزرگتر انجام دهند.
این پژوهش، در مجله "American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine" به چاپ رسید./ ایسنا