۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۱
کد خبر: 55516116

این روزها جنجال خرید اتوبوس برای تهران، آن هم از چین حسابی خبرساز شده و بسیاری می‌پرسند که چرا شهرداری اتوبوس داخلی نمی‌خرد؟

چرا شهرداری اتوبوس داخلی نمی‌خرد؟

جهان نیوز از رسانه‌های حامی شهردار تهران نوشت: شهرداری تهران برای خرید اتوبوس و تاکسی‌های برقی از چین با یک شرکت قرارداد بسته که جنجال‌های متعددی حول آن ایجاد کرده‌اند؛ حواشی که این موضوع را اثبات می کند که نوسازی ناوگان حمل و نقل شهری تهران بسیار کار سخت و دشواری است و این کار با پیچیدگی‌های خاص خود همراه است.

پس از حاشیه سازی درباره شرکت چینی و خبرپراکنی های بدون مبنا حالا برخی عنوان می‌کنند که چرا شهرداری تهران از اتوبوس‌های داخلی استفاده نکرده که انقدر متحمل مشکلات مختلف نشود. این درحالی است که شهرداری تهران ابتدا به سراغ اتوبوس‌های داخلی رفته است اما با توجه به شرایط خاص تهران که یک شرایط نسبتا فوق العاده با وجود قصور مدیریتی سال‌های گذشته است، مدیریت و حمل ونقل شهری وقت کافی برای در انتظار ماندن ندارد.

وضعیت فوق العاده حمل و نقل شهری تهران

وضعیت حمل و نقل شهری تهران را «علیرضا زاکانی»‌ اینگونه توصیف می‌کند که « از ۱۰۰ درصد رفت و آمد شهری ۶۶ درصد آن با خودرو شخصی و ۳۴ درصد آن با حمل و نقل عمومی صورت می‌پذیرد علت آن این است که ما هم در زیرساخت‌ها و هم ناوگان حمل و نقل دچار یک عقب افتادگی تاریخی هستیم. یعنی سال ها این نوسازی و توسعه انجام نشده و چنین مشکلی به وجود آمده است.»

وی ادامه می‌دهد: «طبق سند تهران ۱۱ هزار دستگاه اتوبوس نیاز دارد؛ روزی که مدیریت شهری را در دست گرفتیم تهران یک هزار و ۸۰۰ اتوبوس داشت که تنها ۸۰۰ عدد از اتوبوس‌های آن فعال بود. در حال حاضر ۳ هزار و ۲۰۰ اتوبوس داریم که حدود ۲ هزار ۱۰۰ دستگاه در خطوط فعال است و تا چند روز آینده به ۲ هزار ۴۰۰ دستگاه می رسد که این مقدار نیز کفاف حمل و نقل شهر تهران را نمی‌دهد.»

چرا شهرداری تهران به سمت خرید اتوبوس‌های خارجی رفت؟

شهرداری تهران از زمان مدیریت «علیرضا زاکانی» ۵ هزار دستگاه اتوبوس خریداری کرده است که به گفته مسئولان داخلی با توجه به تعداد بالای نیاز تهران و برای سرعت دادن به این امر نیمی از این خریدها از داخل و نیمی دیگر از خارج تامین شده است.

شهردار تهران خود در این راستا می گوید: « ۵ هزار دستگاه اتوبوس توسط شهرداری تهران خریداری شده است که از این تعداد ۲۵۰۰ دستگاه داخلی و ۲۵۰۰ دستگاه خارجی هستند.»

بنابراین،‌ علت تقسیم خرید اتوبوس های داخلی و خارجی نیز عواملی چون زمان تحویل، فرسودگی ناوگان حمل و نقل شهری تهران، کیفیت بالای اتوبوس‌ها و در کنار وارد کردن تکنولوژی آن‌، ایجاد سیستم حمل و نقل پاک و مقابله با آلودگی و افزایش ظرفیت حمل و نقل عمومی، بودجه ای که شهرداری آن را تهیه کرده و خرید آنی جهت پایین آورد هزینه در نوسانات قیمت و ... بوده است.

شهردار تهران درباره علل سیاست مدیریت شهری پایتخت بیان کرد: «اتوبوس‌هایی که شهرداری تهران قرارداد خرید آنها را امضا کرده است، اتوبوس‌های باکیفیت و قابل‌قبولی است اما ما اعلام کردیم که تولید داخل به‌اندازه نیاز ما نیست و نمی‌توانیم مردم را گروکشی کنیم که چندین سال بعد اتوبوس‌ها را وارد چرخه خدمت‌رسانی کنیم.»

زاکانی تاکید دارد که در کشور هر ظرفیتی داشتیم دنبال کردیم تا خریدها از داخل صورت بگیرد.

بنابراین شرایط فوق العاده شهر تهران و در کنار عدم تامین اتوبوس‌های داخلی در زمان مورد نیاز ایجاب می‌کند که شهرداری ضمن استفاده از اتوبوس‌های تولید داخل بخشی از خرید خود را از خارج انجام دهد.

مصوبه دولت برای خرید اتوبوس از خارج از کشور

نکته دوم طرح دولت در خصوص آزاد بودن واردات اتوبوس از خارج از کشور برای تامین نیاز داخلی است. این طرح نیازمندی ایران در این موضوع را به خوبی نشان می‌دهد.

اخیرا در ۱۷ اردیبهشت ماه سال جاری بود که معاون اول رئیس جمهور تصویب‌نامه هیأت وزیران در خصوص مجاز بودن ثبت سفارش واردات تا ۲ هزار دستگاه اتوبوس بین شهری با عمر کمتر از ۵ سال را ابلاغ کرد.

مطابق این مصوبه، به منظور توسعه حمل و نقل عمومی مسافر، تنظیم بازار و ارائه خدمات بهینه به زائران اربعین حسینی(ع)، ثبت سفارش واردات اتوبوس های بین شهری در صورت تأیید وزارت راه و همچنین تأمین خدمات پس از فروش و قطعات با تأیید وزارت صمت مجاز است.

بنابراین نه تنها در شهرداری تهران بلکه در کل کشور نیاز به خریداری و تجهیز ناوگان اتوبوس‌رانی وجود دارد که دو وزارتخانه صمت و وزارت راه و شهرسازی آنرا مورد تاکید و در جلسه هیات دولت به صورت طرح تصویب کرده‌اند.

نکته‌ای که وجود دارد تلاش شهرداری تهران برای بالا بردن سطح رفاه شهروندان تهرانی و حومه آن است که در لابه لای همه حواشی باید به آن توجه کرد. این در حالی است که شهرداری باید قصور مدیریتی گذشته را نیز حل و فصل کند. در دوره‌ قبل متاسفانه نه تنها کار انجام نشده بلکه مشکلاتی برای کلانشهر تهران نیز بوجود آمده اما کسی نسبت به این قصور مدیریتی شکایتی نمی کند. تهران شهری با مدیریتی پیچیده و چند لایه است که باید به طور روزآمد برای آن برنامه ریزی داشت چه برسد به اینکه چند سال نیز در حوزه مدیریتی متوقف باشد! با این حال به نظر می‌رسد با وجود اینکه شهرداری تهران با موانع و جنجال‌های متعددی روبروست اما با استحکام خاصی در تلاش برای خدمت رسانی به شهروندان است که قطعا آنان مواهب این خدمات را خواهند دید.

کد خبرنگار: ۹
۱دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید