به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری به سوالاتی درباره ایران، از جمله درباره سفر رییس جمهور ایران به چین، ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین و مذاکرات غیرمستقیم با ایران پاسخ داد.
واکنش آمریکا به سفر رئیسی به چین
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری که مشروح آن در وبگاه وزارت خارجه این کشور منتشر شده است، در پاسخ به این که واکنش او نسبت به مورد بحث قرار گرفتن «جبهه متحد ضد آمریکایی» در دیدار روسای جمهور ایران و چین در پکن چیست، گفت: توصیف هدف این سفر را بر عهده خود این دو کشور میگذارم. فقط نکتهای کلی میگویم؛ این که زمانی نه چندان دور، آمریکا تلاش هماهنگی برای تعامل با جمهوری خلق چین در زمینه برنامه هستهای ایران انجام داد، دقیقا به این خاطر که کشورهای ما(آمریکا و چین) آن را چالشی برای خود میدانند.
پرایس ادامه داد: روابط دوجانبه ما با چین پیچیده است، شاید مهمترین رابطه دوجانبه ما باشد. این رابطه جوانب مختلفی دارد که عمدتا رقابتی هستند. برخی جوانب محل اختلاف و مناقشه هستند که ما به همین دلیل مسیرهای تعامل را باز نگه میداریم. برخی حوزهها هم هستند که در آنها هماهنگی و همکاری وجود دارد و ما در آنها منافع مشترکی داریم و به نفع آمریکا است که با چین همکاری کند.
او در همین راستا با اشاره به همکاری و مذاکرات آمریکا با چین در قالب گروه ۱+۵ برای دست یافتن به توافق هستهای، گفت: این همکاریها به این دلیل بود که برنامه هستهای ایران چالشی برای آمریکا، همچنین برای چین ایجاد میکند. چالشهای دیگری نیز ناشی از ایران است که روی چین هم اثر میگذارند، همان طور که چالشهایی برای نظام بینالمللی وجود دارند که چین در آنها نقش دارد و موجب نگرای جدی ماست. هر کشوری باید ماهیت روابطش با چین را مشخص کند.
وی در ادامه افزود که در زمینه ایران، عقیده داریم که مهم است که بقیه جهان به وضوح نشان دهند که پیشرفتهای هستهای ایران و آن چه تلاشهای آن برای صادر کردن تروریسم و نفوذ مخرب در منطقه و فراتر از آن میخواند، چیزی نیست که هر کشوری تحمل و حمایت کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بخش دیگری از این نشست خبری در پاسخ به سوالی درباره شکلگیری یک «ائتلاف» میان برخی چهرههای ایرانی خارج از کشور که اخیرا نیز در دانشگاه جورجتاون ادعاهایی را درباره امور داخلی ایران مطرح کردند، گفت: هیچ کسی، از جمله دولت آمریکا نمیتواند مدعی این باشد که از طرف مردم داخل ایران سخن میگوید. فقط خودشان میتوانند این کار را بکنند. کار ما مسلما این است که به آنها گوش کنیم و به هر طریق ممکن کمکشان کنیم. ما به صحبتهای رهبران جامعه ایرانیان خارج از کشور هم گوش میکنیم. ما میخواهیم طیف گستردهای از صداها را بشنویم تا مطمئن شویم که به بهترین شکل از خواستههای مردم ایران حمایت میکنیم.
پرایس در ادامه در پاسخ به این سوال که چه واکنشی به ادعای اخیر روزنامه گاردین دارد که در گزارشی با استناد به اظهارات منابع مطلع، مدعی تحویل سری جدیدی از پهپادهای ایرانی به روسیه شده بود، با تکرار ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در جنگ اوکراین، گفت: من در جایگاهی نیستم که این گزارش بهخصوص را تایید کنم اما به طور کلی، ما تقریبا یک سال است که درباره این موضوع هشدار دادهایم. ما از اواسط سال پیش درباره این رابطه نوپای نظامی و امنیتی میان ایران و روسیه هشدار دادهایم؛ این رابطه یک طرفه نیست و فقط شامل عرضه فناوری پهپادی از سوی ایران به روسیه نیست، بلکه رابطهای دوطرفه است که در آن روسیه هم کالاهایی را در اختیار ایران میگذارد که برای امور نظامی و امنتیاش نیاز دارد.
او افزود: ما هر کاری برای مقابله با این رابطه و انتقال این فناوری انجام میدهیم.
او مدعی شد که روابط امنیتی ایران و روسیه میتواند «تهدیدی نه تنها برای مردم اوکراین، بلکه به طور بالقوه، تهدیدی برای ملتهای مناطق فراتری [از جهان]» باشد و آمریکا تلاش میکند توجه کشورهای دیگری را نیز بر مقابله با آن معطوف کند.
ادعای حمایت نظامی ایران از روسیه در در جنگ اوکراین از طریق عرضه پهپادهای جنگی به آن از سوی مقامات تهران و مسکو رد شده است.
مقامات روسیه میگویند که این کشور از پهپادهای ساخت داخل در جنگ اوکراین استفاده میکند.
ایران تاکید کرده است که از طرفین جنگ اوکراین حمایت نمیکند و جنگ راهکار حلوفصل بحران اوکراین نیست.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین در پاسخ به این سوال که با توجه به این که دیدار رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران با فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، پس از گفتوگوی وزرای امور خارجه ایران و عراق انجام شده و آنها درباره توافق هستهای و موضوعاتی که وزیر امور خارجه ایران با همتای عراقیاش مطرح کرده بود نیز گفتوگو کردهاند، آیا آمریکا مذاکراتی غیر مستقیم با ایران دارد و اگر توافق در دستور کار نیست، چرا با وزیر خارجه عراق درباره آن صحبت میشود، گفت: من چیزی درباره گفتوگوها و تعاملات نخواهم گفت اما تصریح میکنم که هیچ بحثی درباره احیای برجام انجام نشده است. این موضوع در دستور کار نیست.
پرایس با مطرح کردن ادعاهایی علیه ایران گفت: وقتی موضوع انتقال پیام به ایرانیها مطرح است، ما ابزارهای خودمان را برای انتقال این پیامها داریم که به سه چیز خلاصه میشود: از کشتن مردم خودتان دست بکشید، عرضه فناوری پهپادی به روسیه را متوقف و شهروندان آمریکایی را که به طور غیرقانونی بازداشت شدهاند، آزاد کنید.
نظر شما