به گزارش سلام نو، این روزها قیمت شکر در حال افزایش است و خبرهای مختلفی در مورد دلایل این افزایش قیمت منتشر میشود. برای آگاهی بیشتر از دلایل رشد قیمت شکر و با توجه به وظایف در نظر گرفته شده برای شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی، گفتگویی اختصاصی را با یزدان سیف معاون محترم وزیر جهاد کشاورزی و مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران ترتیب داد. وی که از اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ مسئولیت مدیرعاملی شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی را بر عهده دارد، از دلایل افزایش قیمت این روزهای شکر در بازار گفت.
یزدان سیف در ابتدا ضمن اشاره به این موضوع که از سال ۱۳۹۶ تاکنون هرگز به مشکلی در چهار حوزه برنج، روغن، شکر و گندم برنخورده ایم گفت: هم اکنون متاسفانه بنا به دلایلی قیمت شکر افزایش یافته است. معاون وزیر جهاد کشاورزی پیرامون دلایل این افزایش گفت: ما در سال زراعی گذشته توانستیم دو میلیون و سی هزار تن شکر تولید کنیم و به لحاظ تولید این کالای اساسی به خودکفایی رسیدیم. از دو میلیون و سی هزار تن شکر تولید شده، حدود یک میلیون تن سهم نیشکر و یک میلیون و سی هزار تن نیز سهم چغندرقند بود.
وی افزود: در سال جاری ما با دو مشکل در حوزه تولید شکر رو به رو شدیم. اول اینکه در تابستان سال جاری و به دلیل کم آبی، وزارت نیرو در حالی که ۵ الی ۶ میلیارد مترمکعب آب پشت سدها داشت، تصمیم گرفت تا سهم آبه نیشکر را ۳۰ درصد در مقایسه با سال قبل کاهش دهد. از آنجا که بیشترین رشد نیشکر در پایان تابستان میباشد از این رو موضوع کاهش سهم آبه بر روی تولید نیشکر تاثیر گذاشت. در اینجا ما پیش بینی نمودیم که در سال جاری تولید نیشکر ما کاهش خواهد یافت، از این رو تصمیم گرفتیم تا برای جبران این کاهش تولید و تاثیر آن بر تولید شکر، اجازه واردات از اسفند ماه سال جاری را بدهیم. دلیل اجازه واردات در اسفند ماه نیز این بود که دوباره تجربه تلخ واردات در سال ۱۳۸۴ تکرار نشود، همچنین در شش ماهه دوم ما به دلیل شرایط اقتصادی خاص کشور با کمبود ارز مواجه شدیم. اگر یادتان باشد در سال ۱۳۸۴، واردات شکر آن قدر انجام شد که کارخانههای نیشکر تعطیل و کارخانههای چغندرقند نابود شدند. به همین منظور ما اجازه واردات در اسفند ماه را صادر کردیم تا برداشت نیشکر و چغندرقند تقریبا به پایان رسیده باشد و تولید آسیبی از سمت واردات نبیند. دوم اینکه به دلیل بارشهای فراوان رحمت الهی در خوزستان که تقریبا دو تا سه برابر سال قبل بود، برداشت نیشکر به تعویق افتاد.
دلیل تعویق در برداشت نیشکر این بود که در خوزستان جنس خاک به گونهای است که وقتی بارندگی میشود خاک باتلاقی شده و کمباینها جهت برداشت نمیتوانند وارد زمینهای کشاروزی بشوند؛ لذا برداشت نیشکر ما که طبق برنامه باید آخر آذر ماه شروع میشد به تعویق افتاد. از این رو ما کاهش تولید را پیش بینی نمودیم و برای آن راهکار واردات را در نظر گرفتیم، اما پیش بینی آن را نداشتیم که برداشت نیز به تعویق خواهد افتاد.
برداشت شبانه روزی ۵۰۰ هزار تن شکر نیشکری
مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران افزود: هم اکنون ۵۰۰ هزار تن شکر نیشکری داریم، ولی بخاطر شرایطی که عرض کردم برداشت مقداری به تعویق افتاد، اما حدود بیست روزی است که این برداشت آغاز شده و ده روزی است که این برداشت به صورت شبانه روزی انجام میشود؛ چرا که باید تا ۱۵ فروردین ماه که بارندگی نیست این برداشت تمام شود.
یزدان سیف در ادامه صحبتهای خود گفت: شرکت بازرگانی دولتی ایران برای کنترل و تنظیم قیمت شکر ماهی ده الی پانزده هزار تن از ذخایر استراتژیک به بازار تزریق کرده است و شما هم اکنون اگر سری به فروشگاههای زنجیرهای سطح شهر بزنید، شکر با قیمت ۴ هزار تومان یافت خواهید کرد.
از ۲۶۵ هزار تن شکر، حدود ۴۰ هزار تن از انبارها خارج شده است
معاون وزیر جهاد کشاورزی ضمن اشاره به اینکه از ۱۵ اسفند ماه به بعد به دلیل نزدیک شدن به عید، تقاضای شکر بالا میرود گفت: ما این موضوع را نیز پیش بینی نموده و در مرحله اول و در ۱۵ بهمن ماه در حالی که قیمت شکر به ۵ تا ۵ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده بود به میزان ۷۵ هزار تن شکر به بازار اختصاص دادیم. همچنین از انجمنهای مختلف از جمله انجمن صنایع غذایی دعوت کردیم و به آنها ۴۰ هزار تن شکر تخصیص دادیم. در مرحله دوم و در ۲۷ بهمن ماه ۱۵۰ هزار تن شکر دوباره تزریق کردیم. پس تا اینجا در مجموع ۲۶۵ هزار تن شکر برای تنظیم بازار از ذخایر استراتژیک اختصاص دادیم. از این میزان ۲۶۵ هزار تن تنها ۱۱۰ هزار تن برگه به مردم برای دریافت شکر داده اند و آنها را به ما معرفی کرده اند که به آنها شکر بدهیم. ما هم یک پیش فاکتور برای آنها صادر کرده ایم تا شکر خود را تحویل بگیرند. از این ۱۱۰ هزار تن فقط ۶۷ هزار تن پول به حساب ما واریز کرده اند. حالا از این ۶۷ هزار تن حدود ۳۰ الی ۴۰ هزار تن شکر از انبارهای ما خارج شده است.
سیف در پاسخ به اینکه چرا این اتفاق افتاده است و علیرغم اینکه شرکت بازرگانی دولتی ایران ۲۶۷ هزار تن شکر اختصاص داده است، اما تنها ۳۰ الی ۴۰ هزار تن شکر از انبارهای این شرکت خارج شده است، گفت: بخشی از این موضوع به این دلیل است که عدهای مطابق نیازهایشان حواله نگرفته اند. یک فرض این بوده که این حواله را میگیرند و میبرند در بازار آزاد میفروشند. دلیل دیگر این بوده است که یک عده حواله گرفته اند، اما پول ندارند که بیایند شکر را از شرکت تحویل بگیرند. دلیل سوم این است که یک عده حواله گرفته اند پول را هم به حساب ما واریز کرده اند، ولی لجستیک ما یک مقدار در بارگیری کند عمل کرده است.
مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران در این باره که آیا به دلیل اختلاف قیمت شکر توزیعی توسط شرکت و بازار آزاد، احتمال سودجویی وجود دارد اظهار داشت: بالاخره اختلاف قیمت، سودجویی میآورد. البته حوالههای ما مدت دار است که اگر دو هفتهای نیایند نگیرند باطل میشوند.
وی در مورد قیمت شکرهای توزیعی شرکت برای عمده فروشی و خرده فروشی گفت: به قیمت مصوب شکر توزیع میکنیم. برای عمده فروشی درب کارخانه حداکثر سه هزار و ۲۰ تومن است و برای خرده فروشی در بسته بندی ۹۰۰ گرمی ۴ هزار تومن و در بسته بندی یک کیلوگرمی ۴۲۰۰ تومن میباشد. قیمت شکر صنایع غذایی مثل شیرینی فروشیها هم که به صورت ۵۰ کیلوگرمی است، بین سه هزار تومن تا چهار هزار تومن میباشد.
قیمت شکر به دو دلیل کاهش خواهد یافت
معاون وزیر جهاد کشاورزی در ادامه گفتگو با خبرنگار تابناک اقتصادی پیش بینی نمود که در روزهای آینده قیمت شکر به دو دلیل کاهش خواهد یافت: اول به دلیل افزایش عرضه و دوم به دلیل کاهش تقاضا. وی در مورد افزایش عرضه گفت: هم اکنون علاوه بر ۵۰۰ هزار تنی که قرار است شکر از طریق نیشکر برداشتی تولید شود، اجازه واردت شکرخام به بخش خصوصی و کارخانجات قند و شکر به میزان ۴۰۰ هزار تن جهت مصارف خودشان با ارز ۴۲۰۰ تومانی در سه ماهه اول سال آینده داده شده است. اجازه واردات شکرخام به این دلیل به کارخانجات قند و شکر داده شده است که کسی بیاید این کالاها را وارد کند که خودش تولیدکننده است و این واردات دیگر تولید را زمین نخواهد زد، همچنین دیگر موضوع مافیای واردات هم پیش نمیآید. ما نیز بر این واردات نظارت خواهیم داشت.
باید بنکداران را مدیریت کنیم تا به قیمت کالا اضافه نکنند
سیف در مورد توزیع شکر و انحصار در آن نیز اظهار داشت: شکر سه نوع مصرف دارد دارویی، غذایی و مصرف خانوار که مردم مصرف میکنند. در موضوع دارویی که کانالهای توزیع مشخص است. برای مصارف غذایی هم که خود این شرکتها صنایع غذایی میروند از کارخانجات شکر میخرند. فقط بخش خانوار میماند که ما امروز برای این بخش برای اتحادیهها و فروشگاههای زنجیرهای این امکان را فراهم کرده ایم که بیایند از ما به بخرند و به قیمت مصوب بفروشند. وی در مورد وضعیت بنکداران در این چرخه توزیع نیز گفت: ما باید این بنکداران را مدیریت کنیم تا به قیمت کالا اضافه نکنند.
مدیر عامل شرکت بازرگانی دولتی ایران در ادامه صحبتهای خود ضمن اشاره به این موضوع که دارو و مواد غذایی از همه تحریمها مستثنی است و امکان تحریم آنها وجود ندارد، گفت: آمریکاییها به زیرکی دنبال آن هستند که در این زمینه اختلال ایجاد کنند، اما این امکان وجود ندارد.
وی افزود: دولت و بخش خصوصی امروز بر خود تکلیف میداند که نه تنها غذا که بقیه کالاهای مورد نیاز مردم را نیز تامین کند. ما امروز با تامین کنندگان بزرگ دنیا راهکارهای خوبی را دیده ایم. هفته آینده ما چهار کشتی کالاهای مختلف در حال تخلیه خواهیم داشت. اتفاقا یک کشتی ۶۶ هزار تنی شکر هم در راه داریم و به زودی در بندر امام خمینی (ره) پهلو خواهد گرفت. هفتههای آینده دو کشتی دیگر شکر از هند هم در راه است. این مواد غذایی تنها مربوط به شرکت بازرگانی دولتی ایران است که وارد خواهد شد بماند که بخش خصوصی نیز در این زمینه فعال است.
انبارها پر است مردم خیالشان راحت باشد
وی افزود: شرکت بازرگانی دولتی ایران در سال گذشته تا چنین روزی ۱۹ کشتی برنج، روغن و شکر وارد کرد و امسال تا به امروز ۴۳ کشتی وارد کردیم و تا قبل از پایان سال بالای ۵۰ کشتی وارد کشور خواهد شد. مردم بدانند که علیرغم همه مشکلات و تحریمها ارز مربوط به این کالاها پرداخت شده است. انبارهای ما پر است مردم خیالشان راحت باشد. حالا در برخی مواقع اتفاقهای غیرمترقبهای هم میافتد و یک مقدار عرضه با مشکل مواجه میشود، اما میشود با ذخایری که داریم این موضوع را برطرف کنیم. این نوسانات فصلی نه تنها در ایران که در همه جای دنیا هم رخ میدهد.
یزدان سیف در انتهای صحبتهای خود گفت: امروز کشور در شرایط جنگ اقتصادی است و همه باید با هم باشیم و به یکدیگر کمک کنیم تا از این جنگ اقتصادی نابرابر سربلند خارج شویم. هر آنچه که ترامپ و نظام بین الملل برای از پا در آوردن ایران طراحی کرده بودند، آن گونه که در ذهن داشتند انجام نشده است.
وی افزود: مردم آگاه باشند که ما اکثر توئیتهای انجام شده در مورد کالاهای اساسی را رصد کردیم و سرمنشا این توئیتها به سلطنت طلبان یا منافقین باز میگشت که در خارج از کشور حضور دارند و برای ملتهب کردن بازارها این توئیتها را با هشتک هایی، چون شکر، نانوایی تعطیل شد، قحطی و ... منتشر میکنند. جالبتر آنکه رباتهایی را برای لایک کردن این توئیتها نیز طراحی کرده اند.
سیف ضمن گلایه از برخی صحبتهای سیاستمداران نیز گفت: متاسفانه برخی سیاستمداران اظهارنظرهایی را انجام میدهند که درست نیست و به قاعده صحبت نمیکنند. حتی برخی تصمیماتی که باید پشت درهای بسته گرفته شود متاسفانه در مناظرات و تلویزیون گرفته میشود.
همچنین سیف در مورد کوپنی شدن کالاها گفت: ببیند شرایط امروز ما با شرایط زمان جنگ تحمیلی خیلی فرق میکند. ما امروزه فقط ۱۲۵ میلیون تن مواد غذایی تولید میکنیم یا مثلاً دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن تولید مرغ داریم. من نه به عنوان معاون وزیر بلکه به عنوان یک کارشناس عرض میکنم که کشور ما ظرفیتهای تولیدی آن قدر بالایی دارد که اصلا طرح چنین موضوعاتی بی معناست./تابناک