سلام نو – سرویس اقتصادی: موافقان می گویند در صورت عدم تصویب FATF اوضاع اقتصادی کشور به مراتب از این بدتر خواهد شد و مخالفان نیز میگویند همان طور که برجام برای کشور دستاوردی نداشته است تصویب کامل FATF هم دردی از اقتصاد درمان نمیکند. فارغ از اختلافات سیاسی بین دو طیف موافق و مخالف فکت های ارائه شده از سوی مخالفان تصویب خیلی با واقعیات منطبق به نظر نمی رسد.
به گزارش سلام نو، در صورتی که مهلت "FATF" به ایران برای خروج از لیست سیاه این گروه اواخر بهمن ماه به پایان رسیده است تمدید مهلت چهارماهه باعث شد تا مجمع تشخیص مصلحت ادامه بررسی یکی از لوایح آن موسوم به پالرمو که محل بحث منتقدین است را به سال بعد موکول کند.
لوایح چهارگانه که به FATF معروف شده اند شامل چهار بخش است. اصلاح قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم ، اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، پیوستن ایران به کنوانسیون سازمان ملل متحد برای مبارزه با جرایم سازمانیافته فراملی که به پالرمو معروف است و همچنین پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم یا همان CFT چهار بخشی هستند که ماه هاست ابعادی فرااقتصادی پیدا کرده و مخالفان با دستاویز کردن مسائل سیاسی و جناحی تصویب آن را خیانت به ملت می دانند. غالب کسانی که به این شکل فکر می کنند در رابطه با برجام هم رویکرد مشابه داشتند.
حجت الاسلام سید محمود نبویان، دبیر سابق کمیسیون ویژه برجام در مجلس نهم معتقد است برجام اقتصاد را نابود کرده است و لوایح چهارگانه هم می تواند امنیت کشور را تحت شعاع قرار دهد. یکی از اساسی ترین مشکلاتی که بر سر راه تصویب پالرمو است و مخالفان روی آن تاکید دارند این است که واقعاً معلوم نیست که با پذیرش اسمی و پالرمو ایران از لیست کشورهای پر ریسک خارج شود.
نظر اقتصاددانان درباره تصویب پالرمو چیست؟
به تعبیر مهدی پازوکی، اقتصاددان FATF مانند FIFA در فوتبال است و این بدان معناست برای فعال بودن در نظام پولی و بانکی جهان چاره ای جز پذیرش لوایح چهارگانه نیست. مخالفان البته در پاسخ به این مشکل معتقدند که وضعیت مبادلات مالی کشورمان و سایرکشورها از وضع فعلی بدتر نخواهد شد با این حال به نظر می رسد این سخن خیلی هم صادق نیست. واقعیت این است که کشورهای هم پیمان ما همچون چین و روسیه که به سادگی نمی توان از روابط اقتصادی با آنها گذشت در صورت عدم تصویب این لوایح با ایران همکاری اقتصادی نخواهند داشت.
بیش از یک سال است که جنجال بر سر تصویب یا عدم تصویب این لوایح در فضای سیاسی کشور مطرح است. عراقچی عدم تصویب این لوایح را خودتحریمی خوانده و چهره های اصولگرای تندرویی همچون پژمانفر و نقوی حسینی برخلاف عراقچی پیوستن ایران به کنوانسیون پالرمو را مصداق بارز خودتحریمی دانسته اند.
صادق الحسینی، از جمله اقتصاددانان مخالف پالرمو معتقد است حالا که اطمینان داریم با تصویب FATF مشکل ما با نظام بانکی حل نخواهد شد و از آنجایی که تحت شدیدترین فشارها و تحریم های یکجانبه از سوی آمریکا هستیم چرا باید اطلاعات اقتصادی کشور را در اختیار بیگانگان قرار دهیم. به اعتقاد او تصویب پالرمو در بهترین حالت به منزله حسن نیت ایران تلقی می شود و بعد از آن تازه باید منتظر اقدامات دیگری که از ایران خواسته می شود، بود.
این اقتصاددان همچنین گفته است: با پیوستن به FATF هم به خاطر درز اطلاعات اقتصادی به خارج از کشور هزینه میدهیم هم از همین مسیر به آنها بهانه داده ایم تا ما را زیر منشور هفت سازمان ملل ببرند.
CFT در چنبره اختلافات داخلی گرفتار شده است. این گفته ایمان اسلامیان یکی از اقتصاددانان موافق با FATF است.گفته ای که به نظر می رسد مطابق همان چیزی است که در فضای فعلی کشور در حال حادث شدن است. کشاکش آرا بین موافقان و مخالفان باعث شد پس از تصویب این لوایح در مجلس شورای اسلامی عده ای با تجمع در برخی نقاط کشور خواستار مخالفت شورای نگهبان با این مصوبه شوند. خواسته ای که از سوی شورای نگهبان تا حدی با استقبال مواجه شد تا مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان مرجع تصمیم گیری در این زمینه به این بحث به صورت جدی ورود کند. از آنجایی که پایان خرداد سال 98 آخرین مهلت برای تصمیم گیری در این زمینه است باید منتظر ماند تا بهار سال آینده و پس از تعطیلات نوروز تصمیم در باره تصویب یا عدم تصویب کامل FATF مشخص شود.