به گزارش سلام نو، بیانیه کاخ سفید بعد از آن صادر شد که منابع خبری از گفت وگوی تلفنی میان «دونالد ترامپ»، رئیسجمهوری آمریکا و «رجب طیب اردوغان»، همتای ترکیه ای وی خبر دادند.
دونالد ترامپ روز 28 آذرماه با اعلام اینکه مأموریت نظامیان آمریکایی در شکست داعش به پایان رسیده از قصد خود برای خارج کردن آنها از خاک سوریه خبر داد.
آمریکا از سال 2016 ابتدا 2 هزار نیروی نظامی خود را بدون مجوز دولت دمشق برای حمایت از کردهای سوری به استان حسکه در شمال شرق سوریه که تحت کنترل کردها می باشد، اعزام و پس از آن اقدام به ایجاد 18 پایگاه در سه استان الحسکه، الرقه و دیرالزور این کشور کرد.
واشنگتن همچنین سال گذشته با ایجاد پایگاه نوزدهم خود در منطقه التنف در جنوب شرق سوریه (هم مرز با عراق و اردن)600 نظامی دیگر خود را برای آموزش و تجهیز تروریست ها به این پایگاه اعزام کرد و با این کار عملا در کنار تروریست ها علیه حکومت دمشق قرار گرفت.
بعد از اعلام خبر خروج نیروهای آمریکایی از سوریه توسط ترامپ بود که 'جیمز ماتیس'، وزیر دفاع آمریکا و 'برت مک گورک'، نماینده رئیسجمهوری آمریکا در ائتلاف موسوم به ضدداعش، از سمت خود استعفا کردند.
نزدیکان ترامپ نیز به محوریت «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و «مایک پامپئو»، وزیر خارجه آمریکا از آن پس تحرکاتی را برای منصرف کردن ترامپ از این تصمیم آغاز کردند.
در حالی که شب گذشته سخنگوی کاخ سفید از باقی ماندن تعداد اندکی از نیروی آمریکایی (200 نفر) در سوریه خبر داده بود، اما شامگاه جمعه یک مقام ارشد دولت واشنگتن اعلام کرد که 400 نظامی این کشور در سوریه باقی خواهند ماند.
به نوشته خبرگزاری 'رویترز' این مقام ارشد کاخ سفید که خواست نامش فاش نشود، گفت که 400 نظامی آمریکایی در دو منطقه جداگانه سوریه مستقر میشوند که نیمی از آنها در پایگاه ایالات متحده در منطقه «التنف» واقع در مرز عراق و اردن خواهند بود (و به احتمال زیاد 200 نفر دیگر در استان حسکه در شمال شرق این کشور که کردها در آن استقرار دارند، باقی خواهند ماند).
وی با اشاره به بیانیه شب گذشته سخنگوی کاخ سفید، توضیح داد که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا از سوی مشاوران خود مجاب شده که حداقل 200 نظامی آمریکایی نیز به نیروهای وعده داده شده اروپا برای استقرار در منطقه امن واقع در شمال سوریه (حدود 800 تا 1500 نیرو) بپیوندند.
این مقام آمریکایی با بیان اینکه باقی ماندن گروه کوچکی از نظامیان آمریکایی در سوریه میتواند اروپاییها را قانع کند که برای منطقه امن در شمال سوریه نیر نیرو اعزام کنند، ادامه داد: هنوز بر سر تعداد دقیق این نیروها به توافق نرسیدهایم؛ ما نمیخواهیم شاهد ظهور مجدد داعش باشیم».
وی با ادعای اینکه منطقه امن در شمال سوریه میتواند به حفظ صلح و آرامش بین ترکیه و شبهنظامیان کُرد کمک کند، هدف اصلی ایجاد چنین منطقهای را به عنوان سدی در برابر نفوذ ایران عنوان کرد.
یک مقام دیگر آمریکایی نیز به رویترز گفت که ژنرال «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایالات متحده مسئول هماهنگی با اروپاییها درباره تعداد نظامیان مورد نیاز برای استقرار در منطقه امن شمال سوریه شده است.
کردهای سوری که از زمان اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، نگران این موضوع شدند، در عین حال از اعلام موضع شب گذشته کاخ سفید مبنی بر باقی ماندن شماری از نیروهای آمریکایی در سوریه استقبال کردند.
مقامات کرد سوری ضمن استقبال از بیانیه دیشب کاخ سفید درباره باقی ماندن 200 نظامی ایالات متحده در سوریه، گفتند که این موضوع باعث میشود اروپا هم به اتخاذ تصمیم مشابه تشویق شود.
مقامات کُرد سوریه معتقدند که این تصمیم واشنگتن باعث خواهد شد تا اروپاییها هم اقدام مشابه انجام دهند و بخواهند نیروهای خود را در خاک سوریه نگه دارند.
«دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا در 28 آذرماه سال جاری پس از انتشار خبر خروج نیروهای آمریکایی از سوریه طی زمان 60 تا 100 روز در توئیتی ادعا کرد: 'ما داعش را در سوریه شکست دادیم! و این تنها دلیل ماندن ما برای ماندن در آنجا بود.'
ادعایی که به اعتقاد کارشناسان مسایل منطقه فقط به یک شوخی شبیه است، چرا که آمریکا به کمک رژیم صهیونیستی و کشورهای انگلیس، فرانسه و عربستان گروه تروریستی داعش را برای براندازی حکومت سوریه و تامین امنیت رژیم صهیونیستی ایجاد کرد که با یاری خدا و فداکاری های جبهه مقاومت اسلامی، ارتش سوریه و نیروی هوایی روسیه، گروه تروریستی داعش آذرماه سال گذشته در سوریه و قبل از آن در عراق شکست خورد و آمریکا نه تنها هیچگونه نقشی در شکست داعش نداشته، بلکه برعکس، ایجاد، تقویت و تجهیز این گروهک تروریستی توسط مقامات واشنگتن بوده است.
کارشناسان مسایل سیاسی - نظامی منطقه معتقدند، نیروهای آمریکایی قرار بود سال گذشته از سوریه خارج شوند، ولی بنا به درخواست آل سعود و پرداخت هزینه های این نیروها از سوی عربستان (چهار میلیارد دلار) موجب تعویق خروج آنها شد.
نکته مهمی که در خروج نیروهای آمریکایی وجود دارد تغییر تصمیمات مقامات واشنگتن در این زمینه است؛ موضوع خروج نیروهای آمریکایی که 28 آذر ماه از سوی ترامپ اعلام شد، از شعارهای وی در انتخابات ریاست جمهوری بود.
تحلیلگران مسایل سیاسی و برخی کارشناسان آمریکایی خروج نیروهای آمریکایی از خاک سوریه را موجب تقویت حضور ایران در منطقه و در عین حال شکستی برای واشنگتن تلقی می کنند و معتقدند که اعلام مخالفت نزدیکان ترامپ با این اقدام در همین راستا ارزیابی می شود و تلاش آنها در مسیر برای انصراف رییس جمهور آمریکا می باشد./ایرنا