آیت الله محمد مومن در دهمین روز ماه ذی القعده سال ۱۳۵۶هجری قمری که برابر با بیست و سومین روز دی ماه سال ۱۳۱۶هجری شمسی بود در یک خانواده ای بسیار مذهبی که برای قم بودند متولد شد.
پدر محمد مومن، مرحوم حاج عباس مومن، یکی از چهره های مطرح و مورد اعتماد و امین مردم بود و در شغل کشاورزی فعالیت می کرد و از این حرفه کسب درآمد می کرد و پس از عمری صد ساله در سال ۱۳۷۷هجری شمسی دار فانی را وداع گفت.
مادر محمد مومن هم زنی بسیار پاکدامن و مومنه و وارسته بود که در سال ۱۳۷۳دارفانی را وداع گفت.
خاندان و اقوام آیت الله محمد مومن حدود دویست سال در شهر قم ساکن و از اهالی این شهر مقدس بودند.
دوران کودکی محمد مومن به گونه ای بود که خانواده اش از لحاظ اقتصادی با تنگی معیشت روبرو بودند و مزیت این شرایط این بود که می توانست برای شرایط دشوارتر و جهاد و مبارزه آماده شود.
آیت الله مومن هنگامی که هفت سال داشت به مکتب خانه ای در یکی از محله های شهر مقدس قم رفت و به فراگیری قرآن پرداخت و سپس به مکتب دیگری رفت و کتاب هایی چون نصاب الصبیان و ...را فرا گرفت.
پس از آن در مدارس اسلامی ملی حضور یافت و تا مقطع ششم ابتدایی کسب علم کرد و از اوایل دهه ی ۳۰به تحصیل علوم دینی پرداخت و در آن زمان توانست ادبیات عرب، بخشی از مطوّل و تمامی معالم الاصول را فرا بگیرد.
آیت الله محمد مومن به دلیل شرایط سخت اقتصادی که داشت، همزمان با تحصیل علوم دینی به معلمی پرداخت.
وی علاوه بر فراگیری فقه و اصول در زمینه حکمت الهی و فلسفه به تحصیل پرداخت و در اواخر سال ۱۳۴۲بود که برای تکمیل تحصیلات دینی خود به شهر مقدس نجف اشرف رفت و در مدتی شش ماه از حضور استادان حوزه های علمیه کسب علم کرد و پس از آن که به ایران بازگشت هم تا سال ۱۳۵۳به ادامه تحصیلات خود پرداخت.
آیت الله محمد مومن از چهره های برجسته ایرانی است که در زمان تحصیل خود از محضر استادان بزرگی چون «حاج شیخ محمد واعظ زاده»، «آیت الله مشکینی»، «آیت الله شاه آبادی»، «شیخ ابوالفضل خوانساری»،«آیت الله سلطانی»، «آیت الله حاج میرزا محمد مجاهدی تبریزی» کسب علم نمود.
وی همچنین برای فراگیری درس اصول به محضر حضرت آیت الله خمینی(ره) رفت و برای مدت چند ماهه ای نیز از محضر آیت الله بروجردی استفاده کرد و در اوایل دههی ۴۰هم برای فراگیری درس فقه و اصول نزد آیت الله محقق داماد رفت و سپس برای درس خارج از فقه هم از محضر آیت الله حاج آقا مرتضی حائری کسب علم کرد.
آیت الله محمد مومن همچنین از محضر حاج آقا مصطفی خمینی(ره)، آیت الله سید محمد حسین طباطبایی(ره) هم کسب علم نمود.
وی، مرحوم حضرت آیت الله خمینی، رهبر کبیر جمهوری اسلامی ایران، مرحوم محقق داماد و مرحوم شیخ مرتضی حائری را از عمده استادان خود می دانست و در این خصوص فرمود: «این سه بزرگوار، صرف باز گو کردن در نظرشان نبود؛ بلکه تحقیقی بحث میکردند؛ مخصوصاً امام که وقتی مسألهای را میخواست طرح بکند، مانند این بود که اصلاً خودش میخواهد این مسأله را عنوان کند. با کمال دقت مطرح میکردند و حرفهای علمای دیگر را مطرح میکردند و نقض و ابرام میکردند و طلبه را اجتهادی بار میآوردند».
برخی از آثار آیت الله محمد مومن عبارتند از:
تقریرات درسهای اصول، مکاسب محرمه و بیع حضرت امام خمینی (ره) با حواشی معظم له بر آن؛
یک دوره کامل اصول فقه استدلالی با نام «تسدید الاصول»؛
ولایت امام و پیامبر (ص) بر امر قانونگذاری کلی؛
ولایت امام و پیامبر (ص) بر جامعه اسلامی؛
تقریرات درس مرحوم آیهالله محقق داماد در مبحث صوم و صلات؛