معاینه و بررسی گره های لنفاوی
در صورت احتمال بروز سرطان زبان پزشک نمونه برداری خواهد کرد که این کار شامل برداشتن کمی از بافت و ارسال آن برای آزمایشگاه خواهد بود اگر سرطان تائید شود انجام سی تی اسکن و یا ام آر ای توصیه می شود که مشخص شود که آیا سرطان به دیگر اندام های بیمار سرایت کرده است؟
بررسی روش های درمانی سرطان زبان
بدیهی است در صورت تشخیص به موقع سرطان زبان به راحتی می توان اقدام به درمان این بیماری نمود هر چند باید در نظر داشت در صورت بهبودی بیمار باید تا آخر عمر تحت مراقبت های دوره ای نیز قرار بگیرد.
در مرحله ابتدایی باید بافت های سرطانی با استفاده از جراحی برداشته شود که در بیشتر موارد جراحان طی یک عمل جراحی تمام تومورهای کوچک را بر می دارند.
پر واضح است اگر تومورها بزرگتر باشند باید طی چند عمل جراحی آنها را برداشت و همچنین این احتمال وجود دارد که بخشی از زبان نیز برداشته شود که در این صورت زبان را با استفاده از پوست و یا بافت از قسمت های دیگر بدن بازسازی کنند.
لازم به ذکر است پزشکان تلاش می کنند تا آسیب های وارده به دهان در طی روند درمان را به حداقل برسانند، اما بروز برخی عوارض جانبی اجتناب ناپذیر خواهد بود.
بررسی عوارض عمل جراحی
گفتنی است انجام جراحی سرطان زبان می توانند باعث بروز برخی از عوارض شود که در ذیل به آن اشاره خواهد شد.
ایجاد مشکل در تکلم
ایجاد مشکل در بلعیدن
ایجاد مشکل در خوردن و آشامیدن
ایجاد مشکل در تنفس
پرتو درمانی:
این روش درمانی بیشتر در صورت پیشرفت بیماری توصیه می شود در پرتو درمانی دوزهای بالایی از تشعشع را به بافت های سرطانی زبان می تابانند تا در کوتاه ترین زمان ممکن به درمان موثر دست یابند.
شیمی درمانی:
این روش درمانی در بیشتر موارد با پرتودرمانی ترکیب می شود و شیمی درمانی از داروهایی برای نابود کردن سلول های سرطانی در سراسر بدن استفاده می کند.
دارو درمانی:
یکی دیگر از روش های درمان سرطان زبان درمان دارویی است که البته این روش درمانی در بیشتر موارد با شیمی درمانی و یا پرتودرمانی به عنوان بخشی از برنامه درمان سرطان زبان بیمار ترکیب می شود.
بررسی علایم سرطان زبان
به طور کلی باید در نظر داشت سرطان زبان دارای علایم و نشانه های متعدد است که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
ایجاد لکه های قرمز یا سفید در آستر دهان و یا بر روی زبان
ایجاد زخم هایی که التیام نخواهند یافت
ایجادگلو درد
ایجاد احساس درد به هنگام بلعیدن
احساس ماندن چیزی در گلو
احساس درد در زبان
گرفته شدن صدا
سختی در حرکت فک و یا زبان
احساس درد در گردن
احساس درد در گوش
دندان های سست
تورم که بیش از سه هفته باقی می ماند
تورم در دهان
ضخیم شدن آستر دهان
دندان مصنوعی که دیگر مناسب نیست
لازم به ذکر است بسیاری از علایم ابتدایی سرطان زبان قابل تشخیص نیست از این رو فرد مبتلا به هنگام گسترش این بیماری متوجه آن خواهد شد.
چه افرادی در معرض ابتلا به سرطان زبان هستند؟
بدیهی است بنا به اظهار نظر پزشکان افراد سیگاری و یا افرادی که مشروبات الکلی مصرف می کنند به نسبت سایرین بیشتر در معرض ابتلا به سرطان زبان قرار دارند از این رو توصیه می شود این دسته از افراد به هنگام بروز هر یک از علایم مذکور در اولین فرصت ممکن به متخصص گوش،حلق و بینی مراجعه کنند.
بررسی مراحل سرطان زبان
امروزه بسیاری از پزشکان بر این باور هستند که سرطان زبان از انواع مختلفی برخوردار است همچنین میزان ابتلا به این بیماری نیز در افراد متفاوت می باشد.
شایان ذکر است پزشکان برای طبقه بندی سرطان زبان از حروف و اعداد استفاده می کند. حرف t یک تومور را نشان می دهد و حرف n به غدد لنفاوی گردن اشاره می کند. این حروف هر کدام به ترتیب دارای نمره دهی هستند. به عنوان مثال افراد دارای تومور t1 دارای کوچک ترین درجه تومور هستند، اما این در حالی است که افراد دارای تومور t4 بیش ترین درجه تومور را دارند.
طبقه بندی n0 مشخص نشان می دهد که سرطان زبان به گره های لنفاوی گردن سرایت نمی کند. سرطان زبان که به تعداد قابل توجهی از غدد لنفاوی گسترش یافته, دارای طبقه بندی n3 است.
تقسیم بندی سرطان زبان
پرواضح است که سرطان زبان از درجه بندی متفاوتی برخوردار است که در ذیل به آن اشاره خواهد شد.
درجه کم
درجه متوسط
درجه زیاد
باید یادآور شد که درجه بندی مذکور نشان دهنده این است که چگونه سرطان در حال افزایش است و آیا این احتمال وجود دارد که سرطان زبان به قسمت های دیگر بدن سرایت یابد؟
بررسی دلایل بروز سرطان زبان
آنچه مسلم است امروزه پزشکان علت مشخصی را برای بروز سرطان زبان پیدا نکرده اند اما این در حالی است برخی از عوامل می تواند زمینه ساز بروز سرطان زبان شود که در ذیل به آن اشاره خواهد شد.
استفاده از تنباکو
استعمال سیگار
مصرف نوشیدنی های الکل
مصرف غذاهای فست فود
کاهش مصرف میوه و سبزیجات
کاهش مصرف گوشت قرمز
وارثت
سابقه ابتلا به سرطان در دیگر اندام های فرد
افزایش سن
ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (hpv)
لازم به ذکر است که احتمال ابتلا به سرطان زبان در مردان به نسبت بیشتر از زنان می باشد.
نقش بیماری رفلکس معده در ابتلا به سرطان زبان
همان گونه که می دانیم در معرض مواد شیمیایی خاص، مانند آزبست، سولفوریک اسید و فرمال قرار گرفتن می تواند باعث افزایش احتمال بروز سرطان زبان شود، همچنین باید یادآور شد عوامل دیگری نیز می تاند احتمال بروز سرطان زبان را افزایش دهد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
رعایت بهداشت دهان و دندان
داشتن دندان های صاف
لازم به ذکر است دندان های دندانه دار می تواند عاملی برای افزایش ابتلا به سرطان زبان شود.
بررسی روش های تشخیص سرطان زبان
به طور کلی توصیه می شود فرد به هنگام بروز هر یک از علایم مذکور در اولین فرصت ممکن باید به پزشک برای انجام معاینات لازم مراجعه کند.
باید در نظر داشت که به هنگام مراجعه به پزشک احتمال پرسش سوالات مذکور وجود دارد.
پرس و جو درباره تاریخچه پزشکی بیمار مانند سابقه ابتلا به سرطان زبان در میان اعضای خانواده
معاینه دقیق زبان و دهان