به گزارش سلام نو، ندیم،اظهار شگفتی و انزجار کرد که دولت انگلیس، ترزا می، جرمی هانت (وزیر خارجه) و غیره در جرائم امارات متحده عربی و عربستان سعودی شریک هستند.
ندیم که خود را شاعر و انقلابی معرفی میکرد و نه سیاستمدار مدعی شد موضوع برگزیت اذهان نمایندگان پارلمان را چنان مشغول کرده که یمن را فراموش کردهاند. این سخنران به نزدیکی روابط انگلیس با امارات متحده عربی و سعودی اشاره کرد و آن را برای امنیت شهروندان دو طرف حیاتی توصیف نمود.
وی همچنین اظهار داشت که این اواخر در واشنگتن یک هماهنگی بین جمهوری خواهان و دموکراتها برای تحتفشار قرار دادن عربستان سعودی و فشار به ترامپ برای خاتمه دادن به جنگ یمن دیده میشود.
در ادامه «اندرو میچل» نماینده پارلمان و وزیر اسبق توسعه بینالملل ضمن اشاره به نگرانیهای عمیق در پارلمان در مورد وضعیت یمن، موضوع تحریم تسلیحاتی سعودی را رد کرد. وی گفت : 'من خودم هرگز درخواست تحریم تسلیحاتی علیه عربستان سعودی ندادهام. برای اینکه سعودی یک کشور ثروتمند و در محاصره دشمنان است و حق دارد از خودش دفاع کند. من همیشه صریح بودهام که نمایندگان نباید نظرات اخلاقی (وجدانی) خود را به بهای (بیکاری) صنایع (نظامی) پیش ببرند. این وظیفه کمیته صادرات سلاح است که تصمیم بگیرد آیا سلاح میتواند صادر شود یا نه.'
میچل به 'دیوانگی' یا تصمیم جنونآمیز عربستان سعودی برای حمله به یمن اشاره کرد و مدعی شد که کشورها گاه چنین تصمیمات دیوانهواری میگیرند، مانند حمله ناپلئون به روسیه، جنگ ویتنام برای آمریکا و حتی شاید تصمیم انگلیس به برگزیت.
وی در ادامه توضیح داد که اگر بپذیریم جنگ فعلی یک جنگ نیابتی بین ایران و عربستان سعودی است، آنگاه عربستان بهطور کامل از ایرانیها بازی خورده است. این سیاستمدار انگلیسی مدعی شد که حوثیها بهاندازه همه طرفهای درگیر 'بد' هستند و 'این نیروی ائتلاف (سعودی و امارات و غیره) است که حوثیها را به سمت ایران هل داده است'.
میچل عنوان کرد که تنها سیاستمدار اروپایی است که در سه سال گذشته به صنعا سفر کرده و تأکید کرد که از آنچه دیده 'وحشتزده' شده است. وی اظهار داشت که از یک بیمارستان که توسط 'پول مالیاتدهندههای انگلیسی' ساخته شده بازدید کرده و بخش مربوط به سوءتغذیه را ترسناکترین جایی خواند که میشود در یک کشور درحالتوسعه دید.
وی گفت که طی سفرش از مدرسه ویرانشدهای دیدن کرده است که در آنجا بقایای مهمات انگلیسی و آمریکایی را به او نشان داده و گفتهاند که مدرسه با این تسلیحات ویرانشده است. این وزیر اسبق انگلیس ضمن اشاره به پیچیدگیهای این درگیری تأکید کرد: 'برای من کاملاً روشن است که انگلیس یک قضاوت کاملاً اشتباه راهبردی در مورد این درگیری مرتکب شده است. واضح است که دولت تصمیمش بر این بود که روابط اقتصادی با سعودی بر همهچیز ارجحیت دارد.'
وی خاطرنشان کرد که دقیقاً همین تصمیم غلط (برای دخالت در یمن) بود که به روابط اقتصادی صدمه زد و توضیح داد: ' آنچه آمریکا و انگلیس با کمک فرانسه در این نبرد انجام میدهند دهها هزار جوان یمنی را افراطی خواهد کرد؛ چراکه آنها قدرتهای بزرگ را مسئول بدبختی و گرسنگی و شیوع بیماریهای قرونوسطایی (وبا و غیره) میبینند'.
میچل به طور خلاصه مدعی شد که تصمیم انگلیس برای دخالت در یمن از دو جنبه اشتباه بود. اول اینکه برخلاف تصور اولیه امینت انگلیس (و متحدین آن) را افزایش نداد و دوم اینکه منافع اقتصادی برای این کشور در برنداشت.
وی بهصراحت عنوان کرد که انگلیس شریک جرم ایجاد قحطی در یمن است و مردم این کشور به دلیل سیاست خارجی اشتباه لندن در حال گرسنگی هستند.
این سیاستمدار انگلیسی در بخش آخر سخنان خود در مورد راهحلهای ممکن نکاتی بیان کرد. ازجمله ابراز امیدواری کرد که آمدن جرمی هانت به پست وزارت خارجه، بهجای بوریس جانسون، و با توجه به دیدار او از تهران و ریاض، و تلاش او برای نشان دادن اینکه این جنگ بیفایده (و بیسرانجام) است، نشانه تغییر سیاست انگلیس در مورد یمن باشد.
میچل مدعی شد که فضای لازم برای این تغییر توسط قتل فجیع جمال خاشقچی ایجاد شد بهطوریکه آمریکاییها از این حادثه منزجر شدند و انگلیس هم از این فرصت برای تغییر موضع و افزایش بیطرفی خود استفاده کرد.
وی همچنین به تلاشهای نماینده انگلیسی سازمان ملل در موضوع یمن، مارتین گریفیس اشاره کرد و اظهار داشت که باید کارهای او را ادامه داد و حمایت کرد. این سیاستمدار انگلیسی تأکید کرد که اینگونه درگیریها فقط میتوانند دو نتیجه متصور داشته باشند. یا پیروزی مسلم نظامی که در این وضعیت غیرممکن است و یا پایان مخاصمه از طریق مذاکره سیاسی که به گفته وی اکنون زمینههایش با همکاری قدرتهای منطقه آمادهشده است.
در ادامه این نشست «هلن لنکر» نویسنده و پژوهشگر که بهتازگی کتابی در مورد یمن منتشر کرده، درباره ابعاد انسانی بحران یمن سخن گفت. وی به تشریح عوامل ایجاد بحران پرداخت و توضیح داد که عمق فاجعه بسیار بیشتر از آن چیزی است که در گزارش سازمان ملل بدان اشارهشده است.
لنکر گفت با احتساب کمکهای خارجی اکنون 16 میلیون گرسنه در یمن وجود دارد که بدون این کمکها به رقم 22 میلیون بالغ میشود. او به دلایل داخلی و خارجی قحطی اشاره کرد و محاصره بندر حدیده و توزیع نامناسب مواد غذایی را ازجمله این دلایل برشمرد.
این سخنران توضیح داد که آنچه در بیمارستانها دیده میشود و آنچه «اندرو میچل» دیده است، فقط بخش کوچکی از تصویر است، زیرا اکثریت مردم توانایی رساندن خود به بیمارستانها را ندارند و در خانههای خود از گرسنگی میمیرند.
وی توضیح داد که علاوه برهمه دلایل برشمرده، باید توجه کرد که اکنون دو سال و نیم است که یکمیلیون کارمند دولت در یمن حقوق دریافت نکردهاند و با احتساب خانوادههایشان یعنی حدود 7 تا 8 میلیون یمنی که نزدیک به یکچهارم جمعیت را تشکیل میدهند دو سال و نیم است که درآمدی ندارند.
«مارک لایل گرانت» سفیر سابق انگلیس در سازمان ملل نیز بهعنوان دیگر سخنران این نشست گفت که از ابتدای شروع درگیریها از سازمان ملل و شورای امنیت شاهد تحولات بوده است. وی به شش قطعنامه شورای امنیت در مورد یمن اشاره کرد و گفت که هیچکدام از اینها او را به آینده وضع یمن خوشبین نمیکند.
گرانت از اینکه حداقل طرفین درگیری اعتماد اجمالی به سازمان ملل و مارتین گریفیس دارند اندکی ابراز امیدواری کرد. وی اظهار داشت که برخلاف سوریه و لیبی، اعضای دائم شورای امنیت در مورد یمن متفق هستند و این شورا به گفته وی: 'میتواند بدون مانعشدن روسیه، قطعنامههایی در مورد یمن تصویب کند.'
این سخنران با تأکید بر اینکه بدون رسیدن به اجماع سیاسی، هیچ راهحلی برای مساله یمن وجود ندارد خاطرنشان کرد که تصویر کلی این اجماع اکنون از سوی طرفهای درگیر بهخوبی تصور شده است که شامل نوعی از تقسیم قدرت، گنجاندن شبهنظامیها در قالب یک ارتش ملی و خودمختاری و آزادی مذهبی برای حوثیها میتواند باشد.
گرانت در ادامه مدعی شد که باوجود همه موارد مثبت ذکرشده، هنوز نیروهای منفی غلبه دارند و جای امیدواری چندانی وجود ندارد. وی به تکهپاره شدن حکومت یمن، شکلگیری نوعی اقتصاد جنگی که منافع خود را در ادامه جنگ میبیند، نگاه سعودیها به ماجرا از زاویه اتحاد حوثیها با ایران، شکاف در شورای همکاری خلیجفارس و عدم تمایل آمریکا و انگلیس برای اعمال فشار بر سعودی بهعنوان موانع و نیروهای منفی یادکرد.
این سیاستمدار انگلیسی مدعی شد که حتی برای رسیدن به یک آتشبس موقت در منطقه حدیده برای ادامه دادن مذاکرات صلح، راه درازی در پیش است.
سپس ایوان لوئیس، نماینده مستقل پارلمان که قبلاً عضو حزب کارگر بود سخنانی ایراد کرد. وی به کمکهای بشردوستانه انگلیس به یمن اشاره کرد و گفت این معادل مواد غذایی برای 4 میلیون یمنی به مدت یک ماه است و توضیح داد که باوجود مخالفتهای داخلی علیه بودجه کمکهای خارجی، این کمکها برای پرستیژ انگلیس در خارج ضروری است.
این سخنران نیز در ادامه تأکید کرد: 'ما در این بحران شریک (جرم) هستیم.' وی اظهار داشت که نیروهای ائتلاف حتی به قایقهای ماهیگیری و مزارع نیز حمله میکنند و بدین ترتیب پیداست که هدف آنها ایجاد قحطی است.
لوئیس انگلیس را به خاطر ارسال اسلحه به عربستان سعودی سرزنش کرد و مدعی شد که ائتلاف عربستان سابقه خوبی در تفکیک بین هدفهای نظامی و غیرنظامی ندارد. او بااینحال مدعی شد که قطع ارسال سلاح از سوی انگلیس نمیتواند بهخودیخود منتهی به پایان درگیریها شود و در خاتمه تأکید کرد که تنها راهحل این بحران سیاسی است.
«جک کاراوالی» مشاور دولت کلینتون در مسائل اتمی و از دیگر سخنرانان این نشست از تفاوت دیدگاه آمریکا و انگلیس یا درواقع زاویه دید متفاوت آنها سخن گفت. وی اظهار داشت که در واشنگتن، یمن موضوع اصلی نیست و رسانهها توجهی به آن ندارند. فقط بعد از قتل قاشقچی کمی به موضوع عربستان سعودی و یمن توجه شد.
وی اشاره کرد که قتل جمال قاشقچی وضعیت را تغییر داد و پسازآن کنگره طرحی برای ممنوعیت دخالت یا کمک تسلیحات آمریکایی در یمن تصویب کرد که هنوز البته به تصویب سنا و امضای رئیسجمهور نرسیده است.
کاراوالی از روابط تاریخی آمریکا و سعودی و اهمیت استراتژیک آن برای آمریکا یادکرد و اینکه اولین سفر خارجی دونالد ترامپ که مقصد به عربستان سعودی بود، نشاندهنده اهمیت این روابط است.
دکتر نوئل برهونی، سفیر سابق انگلیس در یمن نیز درزمینهٔ دیدگاههای خود و نقش اتحادیه اروپا نکاتی را بیان کرد. وی به شکلگیری حوثیها تحت تأثیر غیرمستقیم انقلاب اسلامی ایران اشاره و تأکید کرد که بااینوجود، حوثیها برای ایران نمیجنگند و اهداف داخلی و مستقل خودشان رادارند.
وی حمایت ایران از حوثیها را حداقلی و بیشتر حمایت کلامی معرفی کرد و گفت به نظر نمیرسد که ایران بخواهد حمایت خود از حوثیها را افزایش دهد. وی در ادامه به تلاشهای اتحادیه اروپا در تشویق گفتگوهای صلح و کمکهای بشردوستانه آن اشاره کرد.
«لرد دابز» پویشگر حقوق پناهندگان به مسئولیت وجدانی افراد در ماجرای یمن اشاره کرد و گفت سالهای بعد، ما از خودمان خواهیم پرسید که در برابر این بحران چه کردیم. وی توضیح داد که پیدا کردن اطلاعات قطعی در مورد پناهندگان یمنی بسیار دشوار است.
دابز گفت به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه یمن، راههای زیادی برای فرار به روی پناهندگان بازنیست، اکثریت به سعودی پناه بردهاند، و برخی به عمان، جیبوتی و حتی سومالی.
وی اظهار داشت که بااینهمه، اطلاعات دقیقی از سرنوشت این پناهندگان وجود ندارد. این سخنران مسئولیت دولت انگلیس را موردتوجه قرارداد و گفت 'اگر ما به کشوری سلاح صادر میکنیم باید مطمئن شویم که آن سلاح علیه غیرنظامیها بکار نمیرود.' وی در ادامه گفت که شواهد، این موضوع را در مورد صادرات سلاح انگلیس به عربستان سعودی تائید نمیکند و نتیجه گرفت که بهاینترتیب انگلیس در وضع پیشآمده 'شریک جرم' است. وی خواستار پایان دادن به بیتفاوتیها شد و بر مسئولیت انگلیس برای تشویق و تسهیل مذاکرات صلح تأکید کرد.