به گزارش سلام نو، در برنامه «ایران والعالم» (میزگرد ساعت 14 تا 15 روز جمعه) ویژه چهلمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی که از استودیو تهران پخش شد، بعد از بررسی «40 سال رابطه ایران-فلسطین» و «40 سال رابطه ایران-آمریکا»، این بار به بررسی «40 سال رابطه ایران-اروپا» پرداخت اما موضوع برنامه باز هم به روابط ایران و آمریکا کشیده شد.
به گزارش فارس، «امیر موسوی» دیپلمات سابق ایرانی در استودیو تهران، «توفیق شومان» روزنامهنگار و تحلیلگر سیاسی لبنان در بیروت و «خطار ابو دیاب» استاد رشته روابط بینالملل دانشگاه پاریس و عضو مرکز مطالعات ژئوپلوتیک، در فرانسه میهمانان این میزگرد بودند.
دو میهمان این برنامه از وساطت پنج کشور (عربی، اروپایی و آسیایی) خبر دادند که از جانب آمریکا پیامهای متعددی به تهران رساندهاند مبنی بر اینکه دونالد ترامپ آماده گفتوگوی مستقیم و سفر به تهران است.
به گفته میهمانان این برنامه، رئیس جمهور آمریکا با آنکه از توافق هستهای خارج شده اما او بشدت به دنبال گرفتن موافقت ایران برای دیدار و گفتوگوی مستقیم است اما تهران به آمریکا اعتماد ندارد و میداند که واشنگتن به دنبال مذاکره برای مذاکره است و با این کار به دنبال مشروعیتبخشی به خود در منطقه است. جزئیات متعدد این خبر را در گزارش زیر از ویژه برنامه شبکه المیادین در تهران دنبال کنید.
امیر موسوی در نیمه دوم برنامه گفت طبق اطلاعی که دارم هفته گذشته پیامی از واشنگتن (از طریق واسطههایی) رسید برای گفتوگوی مستقیم با آقای روحانی. حتی آقای ترامپ اعلام آمادگی کرده که به تهران سفر کند.
المیادین پرسید: آیا ترامپ اعلام آمادگی کرده که به تهران بیاید؟ که موسوی ادامه داد: بله اما تهران چنین درخواستی را رد میکند. المیادین سوال کرد، این پیام را چه کسی آورده است و موسوی پاسخ داد، برخی هستند که واسطه شدهاند.
المیادین پرسید: عُمان؟
موسوی گفت، یکی از واسطهها عمان است.
المیادین پرسید، آلمان هم ارتباطی دارد؟
موسوی گفت، دو کشور اروپایی هستند و المیادین ادامه داد: فرانسه و آلمان؟ و موسوی ادامه داد، بهتر است که اسمی ذکر نشود. دو کشور اروپایی و دو کشور عربی و یک کشور در جنوب شرق آسیا.
موسوی تصریح کرد: پنج کشور الان تلاش میکنند فضا را برای ترامپ (جهت تماس با ایران) آماده کنند. پیامها هم از شخص ترامپ و داماد او [جرد کوشنر] به تهران میرسد.
المیادین پرسید: آن یک کشور عربی کدام است. قطر؟ عمان با چه کشوری؟ موسوی پاسخ داد: مسقط برای همه معروف است. اجازه دهید نام دوم را ذکر نکنیم که (در این گونه امور) معروف نیست و شاید ذکرش نوعی غافلگیری باشد.
المیادین با قطع سخن موسوی پرسید: (مذاکره) در مقابل چه چیزی؟ و موسوی پاسخ داد: مشکل [آمریکا] همینجاست. ایران برای مذاکره شرط مهمی دارد و آن عدم مذاکره به خاطر مذاکره است.
یعنی مذاکره صرفا برای گرفتن عکس یادگاری نباشد. این چیزی است که الان دولت آمریکا به ریاست ترامپ دنبال آن است. ایران مذاکره را برای حل مسائل کلان و راهبردی میخواهد. مهمترین شرط الان این است که ترامپ به توافق هستهای که از آن خارج شد برگردد.
المیادین پرسید: آیا این شرط ایران است؟ و موسوی پاسخ داد، بله این شرط ایران است و پیام از طریق واسطهها به واشنگتن ارسال شده است. المیادین پرسید: آیا پاسخ آمده است؟ و موسوی گفت: الان اطلاع دقیقی ندارم اما پیام و پاسخی رد و بدل شده. ترامپ در سه ماه گذشته سخت تلاش کرده است که چنین دیداری در سطح سران اتفاق بیفتد. تلاش زیادی میکند و شاید برخی طرفهای منطقه عربی که چندان رابطه خوبی هم با ایران ندارند، در منطقه به حرکت وا دارد. یعنی بعید نمیدانم که عربستان باشد و به ایران بیاید.
المیادین پرسید: عربستان؟ یعنی چگونه؟ شخص شاه، ولیعهد، منظور چیست؟ و موسوی پاسخ داد: فکر میکنم که الان داماد ترامپ بزودی سفری به منطقه دارد.
المیادین ادامه داد: ترامپ در حاشیه نشستهای مجمع عمومی سازمان ملل پیشنهاد دیدار داده بود و آقای روحانی رد کرده بود. اما الان اعلام آمادگی کرده که به تهران بیایید؟
موسوی پاسخ داد: بله الان بیشتر خواسته است (خنده). طی ماه گذشته چند پیام به تهران ارسال شد. اما ایران اصلا تمایلی به آن ندارد. ایران از ارسال این پیامها خوشحال نشده و آن را به فال نیک نگرفته است. سران ایران معتقدند که هدف از این پیامها خرید زمان است. آمریکاییها میخواهند به حضور خود در منطقه مشروعیتبخشی کنند. میخواهند از (تصویر و عکسهای) هر دیداری با مقامات ایرانی بهرهبرداری کنند و خود را مقابل چشم دنیا صلحطلب جلوه دهند تا دوباره جایزه نوبل صلح بگیرند.
المیادین گفت: خواسته تهران چیست. آیا ترامپ آماده است آنان را بپذیرد؟ و موسوی پاسخ داد: تا الان هیچ پاسخ خوبی دریافت نشده. لذا ایران موضع قاطعانهای گرفته است. اما اگر ترامپ با اصول معینی موافقت کند... من در دو چیز آن را خلاصه میکنم. یک: احترام به توافق هستهای. المیادین پرسید: لازمهاش بازگشت ترامپ به توافق و عقبنشینی اوست؟
موسوی گفت: مکانیزمی ایران شاید پیشنهاد کرده. شاید آمریکا برنگردد اما ممکن است به آن احترام بگذارد و با آن مخاصمه و مخالفت نکند.
المیادین پرسید: نکته دوم؟
موسوی گفت: احترام به حاکمیت ایران و به رسمیت شناختن وضعیت سیاسی در ایران./عصرایران