موافقان معتقدند اگر انتخابات استانی تحقق پیدا کند نقش احزاب پررنگ تر خواهد شد. فارغ از اینکه این اتفاق بیفتد یا خیر موضع احزاب سیاسی در نوع خود قابل توجه است. کارگزاران سازندگی و اتحاد ملت به عنوان دو حزب مهم اردوگاه اصلاح طلبی تمام قد از استانی شدن انتخابات دفاع کرده اند.

سلام نو – سرویس سیاسی: در فاصله یک ساله با انتخابات مجلس یازدهم طرح استانی شدن انتخابات با تلاش بیشتری از سوی موافقان آن دنبال می شود. در این بین بیشتر احزاب اصلاح طلب برخلاف احزاب اصولگرا موافقت خود را با این طرح اعلام کرده اند.

به گزارش سلام نو، پیش از انتخابات سال 94 برخی از نمایندکان وقت در مجلس نهم این طرح را مطرح کردند اما نتوانستند دولت و شورای نگهبان را برای اجرایی کردن آن قانع کنند. به گفته نجات الله ابراهیمیان، سخنگوی پیشین شورای نگهبان مهم ترین دلیلی که مخالفت شورای نگهبان را به همراه داشت  اعلام مغایرت و مخالفت با اصولی از قانون اساسی بود که بر مشارکت عمومی مردم و اتکا به آرای ملت تکیه داشت.

موافقان معتقدند اگر انتخابات استانی تحقق پیدا کند نقش احزاب پررنگ تر خواهد شد. فارغ از اینکه این اتفاق بیفتد یا خیر موضع احزاب سیاسی در نوع خود قابل توجه است. کارگزاران سازندگی  و اتحاد ملت به عنوان دو حزب مهم اردوگاه اصلاح طلبی تمام قد از استانی شدن انتخابات دفاع کرده اند. این را می توان از موضع اعضای ارشد این احزاب متوجه شد. در مقابل جمنا به عنوان تشکلی که به نسبت فراگیری بیشتری در بین اصولگرایان دارد به همراه موتلفه که یکی از احزاب قدیمی منتسب به این جناح به شمار می رود مخالف استانی شدن انتخابات است.

مردم سالاری، اراده ملت ایران، حزب اسلامی کار از جمله احزابی هستند که در بین اصلاح طلبان موافق  استانی شدن انتخابات هستند. جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی، جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی، جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی هم از جمله احزاب اصولگرایانی هستند که مخالفت خود را با طرح استانی شدن انتخابات اعلام کرده اند.

احزابی چون ندای ایرانیان، جامعه روحانیت مبارز، جبهه پیروان خط امام و رهبری، جمعیت پیشرفت و عدالت، توسعه ملی و چند حزب دیگر هم هنوز موضعی در این باره از آنها دیده نشده است. البته نمی توان به طور کلی به این جمع بندی رسید که اصلاح طلبان بیش از اصولگرایان موافق استانی شدن انتخابات هستند. به طور مثال جامعه اسلامی مهندسین به عنوان یک تشکل اصولگرا از حامیان استانی شدن انتخابات است.

با این وجود آنچه مورد استناد بیشتر اصلاح طلبان برای اعلام موافقت خود با استانی شدن انتخابات است را باید در این گفته های علی تاجرنیا، عضو شورای مرکزی حزب اتحاد جستجو کرد. این نماینده پیشین مجلس معتقد است استانی شدن انتخابات به نفع اصلاح طلبان است چرا که  برگزاری انتخابات مجلس به شکل استانی، هر چقدر جمعیت شهری یک استان بالاتر باشد اصلاح طلبان می توانند رأی بیشتری را به خود اختصاص دهند. او البته در رابطه با اینکه استانی شدن انتخابات به نفع کدام جناح است، اظهار کرده است این مساله به تعداد شهرهای بزرگ و میزان جمعیت شهری هر استان بستگی دارد.

چالش‌های ‌استانی‌شدن انتخابات کم نیست

فارغ از احتمالاتی که می رود شماری از مخالفین استانی شدن انتخابات، مخالف اصل و اساس تحزب باشند برخی چالش ها در این زمینه جای تامل دارد. برخی مخالفین می گویند با اجرای طرح استانی شدن انتخابات مجلس، حقوق افراد در روستاها و شهرهای کوچک نادیده گرفته می شود. این نگرانی فارغ از اینکه کدام جناح بر سر کار بیاید نگرانی مهمی است.

یک نماینده مجلس معتقد است در حال حاضر ساختار سیاسی کشور اجازه استانی شدن انتخابات را نمی دهد. فرمند، نماینده مردم میانه در مجلس در این باره گفته است: اگر طرح استانی شدن انتخابات تصویب شود و بعد هم به قانون تبدیل شود با این وضعیت ساختار سیاسی ایران برای شهرهای کوچک و برای رأی دادن مردم خیلی خطرناک است و شهرهای کوچک نابود می‌شوند.

میرزایی نیکو عضو اصلاح طلب مجلس اما نظر دیگری دارد. او می گوید انتخابات حزبی نتیجه‌اش این است که به هرحال مردم تکلیفشان روشن می‌شود که چه کسانی کرسی‌ها را برده‌اند و حال چه پاسخ‌هایی دارند. این حرف های میرزایی نیکو ناظر بر آنهایی است که در هنگام انتخابات سعی می کنند خودشان را فراجناحی نشان دهند و انتخابات که می شود می گویند ما عضو هیچ دسته و جناح و گروهی نیستیم.

او معتقد است با استانی شدن انتخابات مجلس بسیاری از رانت ها از بین می رود و عین حال دخالت های قبیله ای نیز دیگر نمی تواند آن چنانی که امروز موثر است، تاثیر سوء بر انتخاب نمایندگان داشته باشد.

به نظر می رسد با توجه به چالش هایی که در استانی شدن انتخابات وجود دارد باید منتظر باشیم و ببینیم استانی شدن انتخابات به چه سرنوشتی دچار خواهد شد و از آن مهم تر با تغییرات این چنینی آیا می توان به افزایش شفافیت امیدوار بود یا خیر.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***