بیوتین جزء ویتامین های گروه Bو محلول در آب است.نام دیگر آن ویتامین Hمی باشد.این ویتامین در متابولیسم چربی ها،کربوهیدرات ها،پروتئین ها و تولید انرژی در بدن تاثیر زیادی دارد.
در مواد غذایی گوناگون،هم به شکل بیوتین و هم به شکل نوعی ترکیب پروتئینی پیدا می شود.میزان دسترسی بدن به بیوتین و جذب آن از انواع غذاها متفاوت می باشد.
جذب بیوتین در بخش فوقانی روده کوچک پس از جدا شدن از پروتئین متصل شونده به آن،صورت می گیرد.
بیوتین از لحاظ متابولیکی رابطه نزدیکی با ویتامین های B12اسید فولیک و پانتوتنیک اسید دارد.این ویتامین توسط باکتری های روده بزرگ(کولون)نیز ساخته می شود،به همین دلیل دفع مدفوعی بیوتین ۲تا ۳برابر میزان دریافت آن می باشد.
میزان دسترسی بدن به بیوتین تولیدی در کولون به طور دقیق مشخص نیست،ولی شاید حدود ۵۰درصد مقدار نیاز از این راه تامین شود.این ویتامین برحسب میکروگرم محاسبه می شود.
میزان بیوتین موردنیاز
میزان مناسب بیوتین به عوامل متفاوتی از جمله سن بستگی دارد.اطلاعات خاصی برای تعیین مقدار مناسب آن دردست نیست و مقدار توصیه شده روزانهRDAبرای آن وجود ندارد،ولی میزان کافی دریافتAlآن جهت جلوگیری از کمبود آن اعلام شده است.
میزان کافی دریافت در نوزادان صفر تا ۱۲ماه،۵تا۶میکروگرم؛کودکان ۱تا ۳سال،۸میکروگرم؛کودکان ۴تا ۸سال،۱۲میکروگرم؛۹تا ۱۳سال،۲۰میکروگرم؛۱۴تا ۱۸سالگی،۲۵میکروگرم؛۱۸سال به بالا و بالغین و زنان باردار ۳۰میکروگرم و در زمان شیردهی ۳۵میکروگرم می باشد.لازم به ذکر است که مصرف محصولات طبیعی از کلیه گروه های غذایی به میزان کافی می تواند دربرآورد نیاز روزانه به بیوتین مفید باشد.
منابع بیوتین
ماهی قزل آلا،ماهی ساردین،ماهی تن،سفیده تخم مرغ پخته،تخمه آفتاب گردان،قارچ،بوقلمون،جگر و قلوه،کره بادام زمینی،پنیر،اسفناج،گل کلم،نان گندم سبوسدار،بادام،موز،سویا،گوشت گاو،برگ چغندر،مخمر،حبوبات و مغزها.
مصرف سفیده تخم مرغ خام
بیوتین در سفیده تخم مرغ به طور باند شده با ماده ای است که مانع از جذب آن می شود؛لذا در افرادی که در طولانی مدت سفیده تخم مرغ را به صورت خام استفاده می کنند.(مصرف دو سفیده تخم مرغ خام و یا بیشتر در روز در طی چندین ماه)،منجر به کمبود بیوتین می شود.اما اگر تخم مرغ به صورت پخته مصرف شود،این مشکل در طی فرایند پخت ازبین می رود و بیوتین به راحتی قابل جذب می شود.
اطمینان از تامین بیوتین موردنیاز بدن
در کلیه گروه های سنی،با استفاده صحیح از تمام گروه های اصلی غذایی شامل گروه نان و غلات،میوه ها،سبزی ها،گوشت و تخم مرغ،شیر و لبنیات در برنامه غذایی روزانه،می توان از تامین کافی این ویتامین مطمئن شد و نیازی به دریافت مکمل آن نمی باشد.
عملکرد بیوتین در بدن
بیوتین یک قسمت مهم در آنزیم های متابولیزه کننده چربی،کربوهیدرات و سایر مواد مغذی است که برای سنتز ویتامینCدر بدن حیوانات به کار می رود.این ویتامین تنها ویتامینی است که قادر است درصورت تمام شدن قند خون،به دستور مغز از چربی ها و پروتئین ها قند بسازد.
این عمل را گلوکونئوژنز می گویند که بدون بیوتین صورت نمی گیرد.
بیوتین از ربزش و سفید شدن زودرس موها و تشکیل اگزما و جوش های صورت جلوگیری کرده،در ساختن اسیدهای چرب که برای پوست،مو و اعصاب ضروری است،نقش دارد.
برای جذب بهتر بیوتین کلیه ویتامین های دیگر این خانواده و نیز منیزیم و منگنز موثر هستند.
تشخیص کمبود بیوتین
کمبود بیوتین را می توان با تعیین کاهش دفع ادراری بیوتین،افزایش دفع 3-هیدروکسی ایزووالریک اسید و رفع ناهنجاری های بالینی و آزمایشگاهی با مصرف مکمل بیوتین تشخیص داد.
با تجویز مکمل بیوتین بهبود راش پوستی در طی چند هفته اتفاق می افتد و رشد معمولا پس از یک تا دو ماه ظاهر می شود.هیپوتونی و افسردگی طی یک تا دو هفته ازبین می رود.
دوزهای فارماکولوژیک بیوتن(به عنوان مثال ۱-۱۰میلی گرم)جهت درمان بیشتر بیماران استفاده می شود.