سلام نو _ سرویس گردشگری: باغ شازده ماهان کرمان یکی از بهترین و زیباترین جاذبه های کرمان است. این باغ شگفت انگیز و زیبا، مانند بهشتی در دل شهر کویری کرمان قرار گرفته و توانسته تا صنعت گردشگری ایران و کرمان را تا حدود بسیاری زیادی روح ببخشد.
این باغ یکی از بناهای تاریخی و میراث ملی است که نه تنها به ثبت یونسکو رسیده، بلکه یونسکو این میراث ملی را به ۳۵ زبان زنده دنیا معرفی کرده است. کرمان مملو از جاذبه های دیدنی و بناهای تاریخی حیرتی انگیز است. اما بی شک باغ شازده یکی از جاذبه های گردشگری کرمان است که تحت هیچ شرایطی نباید بازدید از آن را از دست داد.
تاریخچه باغ شاهزاده ماهان
در ابتدا این باغ به دستور محمد حسن خان سردار ایرانی معروف به خان بابا سردار که دوران ناصرالدین شاه حاکم یزد و کرمان بود ساخته شد. در زمان خان بابا سردار، هنوز بنای داخلی این باغ ساخته نشده بود. از دیگر بناهایی که به دستور خان بابا سردار در کرمان ساخته شده بود می توان به سرای گنجعلی خان اشاره کرد. بانی ساخت باغ سردار تهران هم همین حاکم دوران قاجار کرمان بود.
پس از خان بابا سردار، حکومت کرمان به عبدالحمید میرزا ناصرالدوله رسید. این حاکم در زمان حکومت خود دستور داد که ساخت بنای داخلی باغ کرمان شروع شود. در ابتدا بناهای داخلی و عمارت اصلی باغ ساخته شدند که ساخت آن ها چیزی حدود ۱۱ سال زمان برد.
سپس معمار به سردر باغ رسیده و در حال تکمیل کردن آن بود که خبر فوت حاکم را به او می رساند. طبق روایت های نقل شده، معمار تغار گچی را با شنیدن این خبر به دیوار کوبیده و پا به فرار می گذارد. به همین دلیل هم سردر باغ شازده ماهان تکمیل نشده و هنوز جای خالی کاشی ها در آن دیده می شود.
معماری باغ شاهزاده ماهان
این باغ یکی از بهترین باغهای شیب دار ایرانی به شمار میرود که اصطلاحا به آن باغ تخت گفته میشود. باغ شاهزاده ماهان دارای دو مجموعه شرقی و غربی است و در مرکز یک استخر با دیواری بلند دارد. این باغ عمارتهای زیبایی دارد و معماری متفاوت سر در آن، این باغ را از سایر باغهای ایرانی متمایز میکند.
یکی از ویژگیهای بارز این باغ نمایش آب به صورت پلکانی و فوارهای است که با قرار گرفتن در میان درختان بلند قامت فضای دلنشینی را فراهم کردهاند. نهر آبی که در تمام باغ جریان دارد از قسمت بالای باغ وارد میشود و منبع آن قنات تیگران است که از ارتفاعات جوپار سرچشمه گرفته و به صورت آبشار در سطح پلکانی و شیب دار باغ جاری میشود و تا بیرون باغ ادامه دارد.
یکی دیگر از جاذبههای این مکان وجود باغی کوچک با درختان میوه است که در پشت این ساختمان قرار دارد و در گذشته محل مخصوصی برای اهالی باغ بوده است.
بخشهای جالب باغ شازده ماهان
این باغ بزرگ از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که مجموعهی بینظیری را به نمایش عموم میگذارد:
سردرخانه
این قسمت که قبل از ورود به باغ شازده قرار دارد نقش واسه از محیط خشک بیرون به داخل باغی سرسبز را ایفا میکند.
بالاخانه
در انتهای این باغ عمارتی دو طبقه وجود دارد که به عمارت شاه نشین معروف است. در زمان قدیم این ساختمان سکونتگاه اصلی یا دائمی مالک باغ بوده است. اگر میخواهید تصویر فراموش نشدنی از باغ شازده کرمان در ذهنتان نقش ببندد پیشنهاد میکنیم از طریق پلکانی که داخل این ساختمان قرار دارد به طبقه دوم بالاخانه بروید.
باغ خلوت
در پشت قسمت بالاخانه باغ شازده کرمان فضایی وجود دارد که امکان باغی خصوصی تر را به ساکنینش میدهد. این قسمت نیز با وجود باغچه های میوه و گذرگاه هایی با درخت های سایه دار و پیاده راه هایی موازی با بنای بالاخانه همانند تیکه ای از بهشت میماند.
حمام
ساختمان حمام را چندین فضای تو در تو با ابعاد مختلف شامل میشود که در وشت دیوار پیرامونی قرار گرفته است.
خانه زعیم باشی و برج مراقبت
این قسمت که در بالای ساختمان حمام قرار دارد محل سکونت محافظ اصلی باغ بوده. برجهای مراقبت این خانه را از قسمت حمام جدا کرده اند همچنین انتهای این برج ها توسط یک قسمت مسطح و باریک به دو طرف سردرخانه میرسد.
اگرچه این باغ به تازگی در سال ۱۳۹۰ به ثبت سازمان یونسکو رسیده است اما اطلاعات آن به ۳۵ زبان دنیا ترجمه شده تا همگان از وصف این باغ به وجد بیایند. اگرچه این باغ بر اثر زلزله ای که در سال ۱۳۶۰ آمد دچار خساراتی شد اما دوباره مورد بازسازی قرار گرفت.
این باغ علاوه بر تفرجگاهی زیبا رستوران، هتل و اقامتگاهی را در خود جای داده است تا سفر به کرمان را برایتان دلپذیر تر کند. همچنین غرفههایی برای خرید سوغاتی نیز وجود دارد.
نظرات