رسانهها و تحلیلگران ترکیه این اظهارات آقای اردوغان را بهعنوان نشانهای از چرخش به سمت غرب تفسیر کردهاند.
او پیش از گفتگو با جو بایدن گفت: «زمان آن رسیده است که مذاکرات در سطح ریاستجمهوری مطابق با مکانیسم راهبردی [بین آنکارا و واشنگتن] انجام شود»، و افزود که «دیدارهای قبلی آنها مانند جلسات مقدماتی بود و اکنون ما شاهد آغاز یک روند جدید هستیم».
رسانههای طرفدار دولت پوشش گستردهای به اظهارات اردوغان دادند و تیتر روزنامه ملیت این بود: «پیامهای گرم اردوغان و بایدن. برگی جدید [در روابط].»
تحلیلگران همچنین به سایر تحولات اخیر مانند حمایت آشکار اردوغان از عضویت اوکراین در ناتو، ترخیص جنگندههای آزوف اوکراین که خشم روسیه را برانگیخت و چراغ سبز نشان دادن به عضویت سوئد در ناتو پس از بیش از یک سال مخالفت، اشاره کردهاند.
رسانهها و کارشناسان معتقدند که تصمیمات اخیر ترکیه در سیاست خارجی، با وجود سالها اصطکاک با ایالات متحده و اتحادیه اروپا به دلیل اختلاف نظر در موارد مختلف، در راستای منافع بلندمدت این کشور است.
از جمله موضوعاتی که بر روابط آنکارا و غرب تأثیر گذاشته است، خرید سامانههای دفاع هوایی اس-۴۰۰ روسیه و متعاقب آن صرف نظر کردن از برنامه اف-۳۵، درک متناقض از گروههای کرد در شمال سوریه، چرخش گزارششده آنکارا به سمت روسیه و ادعای نقض حقوق بشر در ترکیه است.
طاها آقیول، ستوننویس محافظهکار روزنامه قرار نوشت که آخرین مانورهای سیاسی ترکیه نماد «بازگشت اردوغان به غرب» است و باز کردن درهای ناتو به روی سوئد تجسم این سیاست است.
عبدالقادر سلوی، کارشناس سیاسی، در ستونی که در وبسایت روزنامه طرفدار دولت ملیت منتشر شد، نوشت: «جو [سیاسی] در حال تغییر است: ترکیه به چشم انداز اتحادیه اروپا بازگشته است.»
اوتکو کاکیروزر، نماینده حزب جمهوریخواه خلق که حزب اصلی مخالف دولت است به تلویزیون حامی مخالفان خلق گفت: «شنیدن دوباره [مواضع] متمایل به غرب از سوی کسانی که کشور را اداره میکنند مهم است زیرا سیاست خارجی مبتنی بر نادیده گرفتن کامل غرب برای مدتی ... ترکیه را در موقعیت دشواری قرار میدهد ... با این حال، این [مواضع طرفدار غرب] چقدر صادقانه و واقعبینانه است؟»
برخی از کارشناسان به دنبال تحلیل دلایل تصمیمات اخیر اردوغان بودند.
دنیز زیرک، ستوننویس سوزکو، متعلق به اپوزیسیون ملیگرا، نوشت که آنکارا فهمیده بود که روابط خوب با روسیه و کشورهای خلیج فارس به رهایی این کشور از مشکلات سیاسی و مالی کمکی نکرد.
زیرک با بیان اینکه موافقت با عضویت سوئد در ناتو غیرمنتظره نبود، گفت: «بدیهی بود که منافع بلندمدت ترکیه که از نظر سیاسی و مالی در وضعیت دشواری گیر افتاده است، ایجاب میکند که در محور اروپا-آتلانتیک بماند.»
مهمت ییلماز، ستوننویس، که برای وب سایت خبری مستقل T24 مینویسد، حس میکند که اردوغان از تقاضای سوئد حمایت کرد چون دیگر نمیتوانست در برابر «فشار بینالمللی» مقاومت کند و افزود که اظهارات رئیسجمهور برای عضویت در اتحادیه اروپا صادقانه نبود.
ییلماز گفت: «اردوغان قصدی برای پیوستن به اتحادیه اروپا ندارد ... [او] به دموکراتیزه شدن نیز اهمیتی نمیدهد.» او افزود که روایت رسانههای حامی دولت مبنی بر اینکه تأیید تقاضای سوئد را یک «پیروزی دیپلماتیک» میدانند، جدا افتادن از واقعیت است.
نظر شما