۷ آذر ۱۴۰۱ - ۲۱:۱۷
کد خبر: 55402950

آذربایجان غربی یکی از استان‌های زیبای ایران است که به واسطه زیبایی‌هایش گردشگران را حیرت‌زده کرده است. یکی از زیبایی‌های وصف‌نشدنی این استان مجسد حمامیان می‌باشد که در دل بوکان واقع شده است.

آشنایی با مسجد حمامیان

سلام نو-سرویس گردشگری:برخی از جاهای دیدنی بوکان در اطراف آن واقع شده‌اند که مسجد حمامیان یکی از آن‌ها است. این مسجد با قدمتی که به دوره قاجار بازمی‌گردد، در روستای حمامیان قرار دارد. با بنایی مربع شکل، مصالح به‌کار رفته در ساخت مسجد شامل سنگ لاشه معادن اطراف، آجر خشتی و چوب گردو می‌شود. از ویژگی‌های جالب معماری بنا می‌توان به پی‌ریزی در عمق ۲۰ متری، قرینه‌سازی میان ستون‌ها و آجرتراشی‌های سقف و دیوار اشاره کرد. گنبد دو لایه مسجد نیز به زیبایی با آجرهای چهار گوش و رنگ‌های گیاهی تزیین شده است. این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹، با شماره ثبت ۳۴۸۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.

آشنایی با مسجد حمامیان

هنر معماری مسجد حمامیان

معماری در ایران بیش از شش هزار سال تاریخ پیوسته دارد. این معماری نه ‌تنها فراتر از مرزهای جغرافیایی ایران امروزی نمودی بارز دارد بلکه از نظر تنوع، پهنه وسیعی را در بر می ‌گیرد. عناصر طراحی نیز در معماری ایرانی از قدمتی سه هزار ساله برخوردار است. اما مهمترین نکته معماری ایرانی که با معماری اسلامی نیز آمیخته است، وحدت و تنوع در معماری است که از برجسته ترین ویژگی های مسجد روستای حمامیان نیز همین نکته است. بنای مسجد حمامیان مربع شکل است و از ترکیب سنگ لاشه معادن اطراف، آجر خشتی، چوب گردو بنا گردیده است. پی بنا که مقاوم در برابر زلزله و طوفان می ‌باشد در عمق بیست متری زمین پی ریزی شده‌ و قرینه‌ سازی میان ستون‌ ها و آجرتراشی ‌های سقف و دیوار در این مکان توسط سازنده مورد توجه قرار گرفته است. نمای کلی مسجد از هنر آجر تراشی بطور کلی بهره می برد، هنری که به خوبی و به زیبایی در هم ترکیب شده و مجموعه ای ابتکاری را پدید آورده است. نمای شمالی مسجد حمامیان که در میان باغ های زیبا و منحصر به فرد روستا محصور است از ترکیب ایوانی کوچک و ستون ها پدید آمده، که بوسیله تعدادی پنجره به داخل مسجد ارتباط می یابد. نظم و قرینه سازی میان ستون ها و آجر تراشی های سقف و دیوار از جمله سبک معماری های مثال زدنی است. بر روی سقف مسجد تک گنبد پوششی به صورت دو لایه با ظرافت خاصی بنا گردیده که بوسیله آجر چهارگوش در بدنه و هنر رنگ آمیزی گیاهی تزیین شده است.بعد از احداث بنای مسجد حمامیان، مدرسه ای در جوار آن ساخته شد و در فاصله سی متری آن نیز وضو خانه ای در ضلع شمال غربی احداث گردید، به این ترتیب در کنار نام مسجد به مرور مدرسه هم که طلاب علوم دینی نیز در آن کسب علم می کردند، اضافه گردید. در بدو ورود به مسجد تالار چهار ستونی با یک سکوی نسبتاً کوتاه احداث شده که از آن برای مراسم ویژه و یا ختم اهالی روستا استفاده می شد. سقف تالار با چوب درخت توت پوشانده شده و ستون های آن به سبک بومی مناطق کردنشین ایران احداث گردیده است. در طراحی ستون ها از ظریف کاری خاصی استفاده نشده، اما استحکام آن پس از سالها همچنان قابل توجه است. دورا دور سکوی تالار به وسیله نرده ای چوبی محصور گردیده است. از پنجره شرقی تالار مدرسه طلاب مسجد دیده می شود. درب کوچکی تالار را به صحن اصلی مسجد متصل می کند. داخل صحن مسجد شکوه و عظمت ویژه ای دیده می شود که چشم انداز بسیار ارزنده ای از معماری اسلامی را به رخ می کشد. گنبد صحن هرمی و بصورت پلکانی سقف را به نقطه ای واحد متصل می کند که همچون دیگر نقاط مسجد برای تزئین هر چه بیشتر از هنر آجر تراشی بهره گرفته شده است. در چهار سوی مسجد چهار گلدسته آجری در زیر سقف واقع شده اند که به نوعی فضای مدور مسجد را تلطیف می کند. محراب مسجد در میان دو پنجره قرار گرفته و در عمق آن نیز پنجره کوچک دیگری تعبیه شده است. گرداگرد مسجد نیز با هنر آجر تراشی بهم اتصال یافته است، که این هنر غالب ایران در معماری اسلامی به شمار می رود. این مسجد در بالای کوه که جزو قبرستان روستا محسوب می شود قرار گرفته و دارای منظره زیبایی است.

کد خبرنگار: ۲۵
۰دیدگاه شما

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید