بررسی‌ها حاکی از این است که گیاهان هم مانند انسان‌ها و حیوانات می‌توانند به سرطان مبتلا شوند.

گیاهان هم به سرطان مبتلا می‌شوند!

به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، هنگامی می‌گوییم یک حیوان به سرطان مبتلا است که تومور داشته باشد. تومور، توده‌ای از سلول‌هایی است که به صورت خارج از کنترل تکثیر می‌شوند.

اگر این تعریف را برای سرطان بپذیریم، می‌توانیم بگوییم که گیاهان هم به سرطان مبتلا می‌شوند.
بروز سرطان در گیاهان می‌تواند دلایل گوناگونی داشته باشد اما معمولا در نتیجه عفونت ایجاد می‌شود. برای نمونه، تشکیل شدن ساختارهای متورم گره مانند موسوم به "گال طوقه"(crown galls) که بر بسیاری از گونه‌های درخت اثر می‌گذارد، از یک باکتری موسوم به "Agrobacterium tumefaciens" ناشی می‌شود. نمونه مشابه، بروز سرطان دهانه رحم در انسان است که در اثر وجود "ویروس پاپیلوم انسانی"(HPV) پیش می‌آید.

با وجود این، سرطان گیاهان از دو جنبه با سرطان حیوانات متفاوت است. یک مورد این که گیاهان، سلول‌هایی ندارند که در سیستم آنها گردش کنند؛ بنابراین سرطان آنها نمی‌تواند متاستاز داشته باشد. گسترش سلول‌های سرطانی به بافت‌های دیگر، معمولا حیوان را از بین می‌برد.

دومین مورد این که گیاهان هیچ اندامی ندارند که برای زندگی آنها ضروری باشد. اگر تومور، اندامی مانند مغز یا کبد را نابود کند، ما از بین خواهیم رفت. این مشکل در گیاهان، به سادگی برطرف می‌شود زیرا اگر شاخه یا قسمت دیگری از گیاه به خاطر وجود تومور از بین برود، یک شاخه یا قسمت دیگر به جای آن رشد می‌کند.

یک گروه کوچک اما جالب از بیماری‌های گیاهی، به رشد موضعی بافت میزبان منجر می‌شوند. همه این بیماری‌ها، با یک عامل بیماری‌زا مانند ویروس، باکتری یا آفت‌هایی مانند حشرات خاص مرتبط هستند.

یکی از نمونه‌های رایج این بیماری‌ها، "کلوبروت" (Clubroot) است که گیاهانی مانند کلم، کلم بروکلی و گل کلم را تحت تاثیر قرار می‌دهد. این بیماری هنگامی پیش می‌آید که گیاهان به عفونت ناشی از یک ارگانیسم زنده موسوم به "Plasmodiophora brassicae" آلوده می‌شوند و ریشه‌های آنها متورم می‌شود و تغییر شکل می‌یابد.

نمونه دیگر، یک بیماری موسوم به "جاروئک" (witches’ broom) است که به جوانه زدن ساقه‌هایی از بافت آلوده منجر می‌شود. این بیماری، در درخت کاکائو توسط قارچ "Moniliophthora perniciosa" پیش می‌آید.

کتاب استاندارد "آسیب‌شناسی گیاه" (Plant Pathology) اثر "جورج آگریوس" (George Agrios)، به تومورهای مرتبط با عامل بیماری‌زا، هیچ اشاره‌ای نکرده است اما شاید بررسی بیشتر بتواند به یافتن آنها کمک کند.

کد خبرنگار: ۱۳
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • پربازدید

    پربحث

    اخبار عجیب

    آخرین اخبار

    لینک‌های مفید