سلام نو – سرویس بین الملل: سهشنبه گذشته پارلمان رژیم صهیونیستی منحل شد تا سرزمینهای اشغالی بار دیگر شاهد انتخاباتی تازه برای نخست وزیری اسرائیل باشد. این برای چهارمین بار است که ساکنین سرزمینهای اشغالی در انتخاباتی پیش از موعد برای تعیین نخست وزیر شرکت میکنند.
بسیاری گمان میکردند ائتلاف راست و راست میانه به رهبری نتانیاهو و گانتز بتواند مشکلات اسرائیل را حل کند، با این همه این چنین نشد. در طول هشت ماهی که این ائتلاف شکل گرفت، طرفین نه تنها در ارائه بودجه به مشکل خوردند؛ بلکه اختلاف نظرهای جدی سیاسی هم داشتند. نتانیاهو بارها گانتز را از روند تصمیمگیریها حذف کرد، به خصوص در حوزه معاهده ابراهیم که درباره عادی سازی روابط با اعراب بود.
ائتلاف سست بنیاد
اگر چه نتانیاهو و گانتز به عنوان رهبران "لیکود" و "آبی - سفید" یکدیگر را مسئول وضعیت کنونی معرفی میکنند، اما از ابتدا نیز مشخص بود که ائتلاف دو طرف از سر اجبار و سست بنیان است. نتانیاهو و گانتز طی سه انتخابات پارلمانی گذشته حسابی از خجالت هم درآمدند و کسی فکر نمیکرد که دو طرف راضی به ائتلاف شوند. با این همه هشت ماه پیش بنی گانتز با امضای یک توافق سیاسی قدرت را تسلیم بنیامین نتانیاهو کرد.
بنی گانتز در حالی دولت را به نتانیاهو واگذار کرد که در رقابتهای انتخاباتی به صورت پیوسته تکرار میکرد که هرگز در حکومتی شرکت نمیکند که رئیس آن به اتهام فساد مالی تحت پیگرد قانونی باشد؛ اما او حرف خود را زیر پا گذاشت و با نتانیاهو ائتلافی هشت ماهه را شکل داد. این در حالی بود که درست در همان زمان نتانیاهو و همسرش درگیر پرونده فساد مالی بودند.
امضایی که گانتز پای توافق با نتانیاهو زد یکی از بزرگترین اشتباهات او و یکی از بزرگترین پیروزیهای نتانیاهو بود. گانتز بیستمین فرمانده ستاد کل فرماندهی و عملیات ارتش رژیم صهیونیستی بود و تا پیش از حضور در دولت ائتلافی روز به روز محبوبتر میشد و به نظر میرسید در انتخابات آینده بالاخره نتانیاهو را کنار میزند و به مرد شماره یک اسرائیل بدل میشود؛ با این همه ائتلاف با نتانیاهو اعتبار او و حزبش را به باد داد.
حزب آبی و سفید و رهبرش حالا به نماد بدعهدی و شکست بدل شدهاند. بنی گانتز نه تنها عهد خود با بدنه رایی که داشت را زیر پا گذاشت، بلکه از روندهای اساسی دولت اسرائیل هم حذف شد. در آخرین انتخابات پارلمانی ٣٥ کرسی به حزب آبی و سفید رسیده بود، اما در جدیدترین نظرسنجیها تعداد نمایندگان این حزب در کنست یا همان پارلمان رژیم صهیونیستی به سختی به ۶ نفر میرسد.
گوشه گیری راست میانه و قدرت گیری راست افراطی
قماری که بنی گانتز انجام تنها به ضرر خود و حزبش بدل نشد و به نظر میرسد عملاً باعث انزوای جریان میانهرو در اسرائیل شده است. با هوشمندی نتانیاهو یک رقیب قدرتمند انتخاباتی از صحنه سیاست حذف شد، اما این به آن معنا نیست که "بی بی" در انتخابات آینده بیرقیب است.
فضای سیاسی سرزمینهای اشغالی به هر شکل به ضرر نتانیاهو است. او هرچند یک رقیب سیاسی را حذف کرد و دست آوردی مثل عادی شدن روابط با اعراب را به دست آورد، اما با بحرانی به نام کرونا روبهرو شد و نتوانست کاری برای اتهامات مالی خود کند. در فوریه آینده محاکمه نتانیاهو از راه میرسد و او باید به اتهامات خود در زمینه فساد مالی و سوءاستفاده از قدرت پاسخ بدهد. با این وضعیت حتی در نبود بنی گانتز، فضای سیاسی رقیبی تازه برای نتانیاهو میزاید، رقیبی که به جای راست میانه این بار میتواند راستی افراطیتر از نتانیاهو باشد.
از جمله این رقبا گیدئون سار، عضو سابق حزب لیکود که حزبی جدید تشکیل داده و دنبال زمین زدن نتانیاهو است. گیدئون سار، وزیر آموزش و پرورش در دولت نتانیاهو است که با یفعاط شیشا بیتون وزیر سابق مسکن حزب جدید امید نو را تشکیل دادهاند و دنبال کنار زدن نتانیاهو هستند.
در آخرین نظرسنجیها این حزب جدید با ۱۹ صندلی، بعد از لیکود که ۲۸ صندلی به دست آورده، در مقام دوم رقابتهای پارلمانی قرار دارد. در این وضعیت چه چیزی سار و بیتون را به پیروزی امیدوار میکند؟ خسته شدن مردم از نتانیاهو! بنیامین نتانیاهو ۱۵ سال است که قدرت را در سرزمینهای اشغالی در دست دارد. این مسئله به خصوص برای جوانان ساکن این سرزمینها که با فساد او مشکل دارند عذاب آور است. سار امیدوار است با جذب این جوانان و ریزش بخشی از رأی سنتی نتانیاهو بالاخره او را از قدرت کنار بزند.
سار همچنین امیدوار است با حضور بیتون در کنار خود رأی شرقیهای ساکن سرزمینهای اشغالی را جذب کند. شرقیها یا میزراحی گروهی از ساکنین سرزمینهای اشغالی هستند که از کشورهای عربی و شرقی به آن جا رفتهاند. اشکنازی یا غربیها نیز کسانی هستند که از اروپا و غرب آمدهاند. سار امیدوار است با حضور بیتون و محبوبیت او در ماجرای کرونا بتواند به رای نتانیاهو در میان شرقیها ضربه بزند.
چیزی که به قدرت رسیدن سار را نگران کننده میکند سوابق راستگرایانه او است. او فعالیت سیاسی را از یک حزب راستگرای افراطی شروع کرد و در لیکود هم در بخش راست و افراطی حزب فعال بود. به باور سیاستمداران چپ اسرائیل، سار میتواند نخست وزیری به مراتب افراطیتر از نتانیاهو باشد.
باید دید در فضای ضد نتانیاهو، سار ۵۴ ساله میتواند پیروزی انتخابات پارلمانی باشد یا باز هم این بیبی کهنهکار است که با هر ترفندی که شده یکی دیگر از رقبایش را از صحنه سیاسی کنار میزند؟ هر چه رخ دهد به نظر نمیرسد رهبران آینده اسرائیل از میزان تندروی خود در منطقه، سرعت شهرک سازی و میزان ترور بکاهند.
نظر شما