سلام نو – سرویس اجتماعی: از چپ تا راست این روزها همه یک سوال مشترک دارند؛ چرا تهران تعطیل نمیشود؟ حتی آنان که به شرایط اقتصادی کشور و آثار زیانبار تعطیلی بر کسب و کارها واقف هستند، معتقدند وضعیت کرونا به جایی رسیده که به جز تعطیلی هیچ چاره دیگری پیش روی تصمیمگیران نیست.
کارشناسان ستاد کرونا میگویند استانداری مخالف تعطیلی است. برخی دیگر میگویند روحانی مخالف تعطیلی است. استانداری اما میگوید اصلا دستوری نبوده که مخالفت شود و استانداری اساسا نمیتواند با دستور ستاد کرونا مخالفت کند.
این در حالی است که پیش از این حریریچی گفته بود که زالی و بندپی، استاندار تهران پیشنهاد تعطیلی کامل پایتخت را حداقل به مدت دو هفته داشتند تا کادر درمان نفس بکشند و این یعنی حداقل استانداری موافق تعطیلی بوده.در نهایت اما چنین نشد و استاندار تهران گفت که خبری از تعطیلی تهران نیست و تنها فعالیت گروه مشاغل ۲،۳ و ۴ از ساعت ۱۸ به بعد تعطیل میشود، تصمیمی که با تعجب مردم رو به رو شد و در نظر آنان تصمیمی جدی و موثر ارزیابی نشد.
مینو محرز از اعضای ستاد ملی کرونا که حامیان تعطیلی تهران است در واکنش به تصمیمات اخیر گفت که کشورهایی که به نظرات کارشناسان توجه نکردند مثل آمریکا متضرر شدند و افزود: وقتی کسی برای جان مردم اهمیت قائل نمیشود مردم باید خودشان رعایت کنند.
موافقان تعطیلی تهران چه میگویند؟
موافقان تعطیلی تهران معتقدند با وجود شرایط اقتصادی سخت، برای انجام برنامهریزیهای بعدی، بازیابی کادر درمان، شکستن زنجیره کرونا و سبک کردن فشار کادر درمان و حتی بهشت زهرا، در پله اول تهران و بعد دیگر نقاط کشور حداقل باید دو هفته تعطیل شوند.
علیرضا زالی فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری کرونا در کلانشهر تهران، کارشناسان ستاد ملی کرونا، محمدرضا ظفرقندی، رئیس سازمان نظام پزشکی، برخی نمایندگان مجلس، رئیس و اعضای شورای شهر تهران و اعضای مجمع نمایندگان شهر تهران از جمله کسانی هستند که در یک ماه گذشته خواستار تعطیلی پایتخت شدهاند.
پزشکان از فرسودگی کادر درمان و کمبود تخت و امکانات میگویند و اهالی سیاست از تعداد کشتههای از کنترل خارج. وضعیت هشداری که پیش از این در تابستان هم داده شد، اما چندان محل توجه قرار نگرفت. در تابستان کارشناسان هشدار دادند که اگر محدودیت جدی و سخت اعمال نشود با پاییزی مرگبار و وحشتناک رو به رو هستیم و در نهایت نیز چنین شد.
صبح یکشنبه محسن هاشمی با انتقادی تند از تعلل در تعطیلی تهران گفت: «متاسفانه ستاد ملی مبارزه با کرونا هنوز پاسخی به پیشنهاد کارشناسی شورای شهر و مجمع نمایندگان تهران مبنی بر تعطیلی دو هفتهای تهران نداده است. فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران نظر مثبت خود را نسبت به این پیشنهاد ابراز کرده، اما ظاهرا، مسئولان تصمیم گیرنده جسارت و اراده لازم را برای این اقدام ضروری که موجب شکستن زنجیره ابتلا و ایجاد یک فرصت حداقلی برای بازسازی توان سیستم سلامت و کارکنان خدوم بخشهای خدماتی در این حوزه میشود، را ندارند.»
روسای ۶۵ دانشکده و دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سراسر کشور هم خطاب به سعید نمکی، وزیر بهداشت نامه نوشتند و ضمن هشدار درباره ظرفیتهای درمانی کشور خواستار "تعطیلی حداقل دو هفته ای سراسری همراه با اعمال محدودیت جدی در سفرهای بین شهری و رفت و آمد های غیر ضروری درون شهری در سراسر کشور" شدند.
حالا حسینعلی شهریاری، رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هم میگوید که دولت برای کنترل شرایط موجود باید دو هفته تهران را تعطیل کند و اگر چنین اتفاقی نیافتد مجلس دو هفته آینده طرح دو فوریتی را برای الزام دولت به این کار ارائه خواهد کرد.
مخالفان تعطیلی تهران چه میگویند؟
مخالفان تعطیلی تهران تنها یک دلیل دارند و آن شرایط دشوار اقتصادی است. به گفته این گروه شرایط اقتصادی به گونهای است که امکان تعطیلی تهران از نظر اقتصادی وجود ندارد.
این دلیل در بین صحبتهای بندی پی نیز به چشم میخورد و او به صراحت گفته که پس از بررسی ابعاد تعطیلی تهران تصمیم گرفته شد که به جای تعطیلی شهر، تعطیل زود هنگام مشاغل اعمال شود. ابعادی که مورد اشاره بندی پی است، ابعاد اقتصادی است که ظاهرا تعطیلی پایتخت را ناممکن ساخته است.
هر چند سخنگوی ستاد کرونا گفته مخالفتی از سوی رئیس جمهور برای تعطیلی تهران وجود نداشته، اما سخنگوی وزارت بهداشت در اوایل آبان با اشاره به دلایل عدم تعطیلی تهران گفته بود: اینکه بخواهیم در این شرایط همه مشاغل را تعطیل کنیم، با توجه به مشکلات اقتصادی ممکن است عملیاتی نباشد و فشار زیادی به مردم وارد شود.
با توجه به مجموع مواضع مطرح شده به نظر میرسد هرچند شاید شخص حسن روحانی مخالفتی با تعطیلی نداشته باشد ولی شرایط اقتصادی عملا امکان تعطیلی را از تهران گرفته و تصمیمگیران پیامدهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و امنیتی تعطیلی دو هفتهای تهران را بیش از موج کشنده فعلی کرونا میدانند و در نتیجه گامی در جهت تعطیلی بر نمیدارند.
اما آیا این تصمیم سیاستگذاران ستاد ملی کرونا درست است؟ تنها زمان و شاید حتی تاریخ است که میتواند جوابی به نسبت روشن به این مسئله بدهد.
نظر شما