اگر قصد سفر به مشهد و دیدن جاذبههای تماشایی و زیارت حرم امام رضا (ع) را دارید، میتوانید از تور مشهد استفاده کنید. مشهد جاذبههای دیدنی فراوانی همچون کوه سنگی، آرامگاه فردوسی، دریاچه چشمه سبز، آرامگاه نادرشاه افشار، هفت حوض، وکیل آباد، باغ گیاهشناسی ملی، غار مغان، باغ ملی، آرامگاه فردوسی، بازار رضا، غار بیمار آب و... دارد. با تور ارزان مشهد میتوانید به مشهد سفر کرده و این جاذبهها را ببینید. در این مطلب قصد داریم مقبره تاریخی فردوسی را به شما معرفی کنیم.
نگاهی کوتاه به زندگی شاعر بزرگ
از زندگی فردوسی پیش از سرودن شاهنامه اطلاعات صحیحی دردسترس نیست؛ اما براساس برخی از روایات سال تولد او ۳۵۹ هجری قمری است. از همسر و فرزندان فردوسی هم اطلاعاتی نیست؛ اما بسیاری از پژوهشگران زنی که ابتدای داستان بیژن و منیژه از آن یاد شده را همسر فردوسی میدانند. در برخی روایات گفته میشود وقتی فردوسی ۶۷ ساله بود، پسر ۳۷ ساله خود را ازدست میدهد و از غم این موضوع در بعضی از اشعارش هم سخن گفته است. شاهنامه که معروفترین اثر فردوسی بهحساب میآید، در سال ۳۸۴ بهپایان رسید. اولین ویرایش این اثر ۱۶ سال پس از این تاریخ تمام شد و بخشهایی به اثر اضافه شد.
معرفی
بازدید از این مقبره تاریخی برای هر توریست ایرانی واجب است و این کار با تور مشهد آسانتر خواهد شد. این آرامگاه در فاصله ۲۰ کیلومتری از شهر مشهد، در شهر توس و میان باغی مصفا قرار گرفته است. آرامگاه فردوسی در باغی بهوسعت ۶۰۰ هکتار و با زیربنای ۹۴۵ متر قرار دارد. این بنا از معماری دوره هخامنشی الهام گرفته و توسط هوشنگ سیحون بر پایه طرحی از کریم طاهرزاده طراحی و ساخته شد. بازسازی این بنا در سال ۱۳۴۳ شروع و در سال ۱۳۴۷ بهپایان رسید. از نشانههای معماری هخامنشی ستون و سرستونهای آن است که در این آرامگاه هم بهکار رفته و با دیدن این آرامگاه ناخودآگاه تصویر آرامگاه کوروش بزرگ در ذهنتان پررنگ میشود. این بنای ۹۰۰ متری از ستون، سنگ و کاشی ساخته شده و روی ضلعش اشعاری از حکیم فردوسی نگاشته شده است. فضای درونی این آرامگاه از معماری اشکانی الهام گرفته و ۲۰ ستون مرمری پایین بنا و هشت ستون در بخش فوقانی قرار دارد. این آرامگاه در مجموعهای همراه کتابخانه و یک موزه قرار گرفته است. موزه هم بهنام فردوسی و هم بهنام توس شناخته میشود. آثار شگفتانگیز باستانشناسی و رزمی و حماسی قدیمی که در شاهنامه بهوفور از آنها یاد شده در این موزه قرار دارد.
بیشتر بخوانید : معرفی هتل نیما مشهد
آرامگاه فردوسی را میتوان به سه بخش کلی تقسیم کرد. بخش اول آرامگاه سنگقبر فردوسی است. در این بخش مقبره فردوسی روی سکویی با ارتفاع نیممتر از سطح زمین قرار گرفته و از جنس سنگ مرمر است. مقبره نیز ابعاد یک در ۱/۵ متر دارد. قسمت دوم تالار آرامگاه است که مربعی بوده و از سنگ مرمر، گچبری و کاشیکاریهای زیبا تشکیل میشود. قسمت سوم هم به یک محوطه پلکانی برمیگردد. اشعار فردوسی هم روی سنگ قبرش و هم روی دیوارهای محوطه پلکانی خودنمایی میکند و خواندن آن برای هر گردشگری لذتبخش خواهد بود. همچنین نقوش برجستهای از برخی قطعات شاهنامه مانند نبرد رستم و سهراب بر دیوار پلکان نقش بسته است. مجسمه فردوسی توسط ابوالحسن صدیقی در ایتالیا ساخته شده و به این آرامگاه آورده شد. فریدون صدیقی، پسر ابولحسن صدیقی، تندیسهایی از داستان شاهنامه ساخته که در قسمت تالار آرامگاه میتوانید از آنها بازدید کنید. برای داخل استخر نیز سه دسته ۱۰ تایی از فواره بهشکل گل نیلوفر طراحی شده که نمادی از ۳۰ سال رنج و تلاش فردوسی برای خلق شاهنامه است. این مجسمهها و فوارهها فکر زیاد روی تکتک عناصر این آرامگاه را نشان میدهد. برای صرفهجویی در هزینههای خود بهراحتی میتوانید تور ارزان مشهد را پیدا کرده و به این شهر زیبا بروید.
حقایق جالب آرامگاه
· پیکر فردوسی بهدلیل شیعهبودن نتوانست در قبرستان خاک شود؛ بههمین دلیل در باغ شخصی خود او در شهر تابران توس دفن شد.
· این بنا حتی در حمله غزنویان آسیبی ندید.
· در مقدمه شاهنامه بایسنقری ساختن اولین مقبره برای این شاعر بزرگ را به ارسلان جاذب نسبت دادهاند.
· امیر مغول تصمیم گرفته بود برای ساخت بنایی در طوس آرامگاه را ویران کرده و از مصالحش برای ساخت بنای خود استفاده کند.
· آرامگاه فردوسی تا سال ۱۲۵۴ هجری شمسی آشکار بوده اما پس از آن گندمزاری روی آن را پوشاند.
· عبیدالله خان ازبک بهدلیل تعصبی که ضد شیعیان داشت دستور تخریب آرامگاه فردوسی را داد.
· ارنست امیل هرتسفلد و کریم طاهرزاده بهزاد پیشنهاد طراحی مقبره را رد کردند و طراحی این بنا به مسابقه گذاشته شد. نکته جالب اینکه هر دو نفر در مسابقه شرکت کرده و کنار آنها افرادی مانند آندره گدار، نیکلای مارکف درحال رقابت بودند. سرانجام طرح طاهرزاده بهزاد در سال ۱۳۰۷ تصویب شد.
· نقشه جدید آرامگاه که تقریبا میتوان گفت گدار هم در آن نقشی داشته، در سال ۱۳۱۲ بهتصویب رسید و حسین لرزاده در سال ۱۳۱۳ روی آن نظارت داشت.
راه دسترسی به آرامگاه
از شهر مشهد بهسمت قوچان رفته و در محل سهراهی فردوسی بهطرف راست بپیچید، به بلوار بهارستان که رسیدید، انتهای بلوار، آرامگاه فردوسی واقع شده است. البته برای دسترسی به این آرامگاه میتوانید از اتوبوسهای خط ۲۰۲ در پایانه فردوسی مشهد هم استفاده کنید. در محوطه آرامگاه فردوسی میتوانید از مقبره مهدی اخوان ثالث نیز دیدن کنید. برای رزرو تور هوایی مشهد مخصوصا تور ارزان مشهد بهراحتی میتوانید از سایتهای مختلفی همچون علی بابا استفاده کنید.
نظر شما