سلام نو - سرویس بینالملل: اعتراضات در ونزوئلا به اوج خود رسیده و هنوز مشخص نیست دولت مادورو توان کنترل وضعیت و اقناع مخالفان خود را داشته باشد یا خیر. آمریکا و کشورهای غربی مخالف مادورو منتظر هستند تا روزهای آینده دولت مادورو عملا کار خود را پایان دهد.
به گزارش سلام نو، حضور مادورو در راس دولت ونزوئلا به عنوان کسی که ادامه دهنده راه چاوز است، از همان ابتدا واکنش های زیادی را در پی داشت. اپوزوسیون ونزوئلا از همان روزهای نخست انتقادات تند و تیزی به مادور داشتند. با این حال در شرایط فعلی ونزوئلا اعتراضات ابعاد تازه ای به خود گرفته است.
فساد بالا در اقتصاد نفتی ونزوئلا، تورم سرسام آور و مهاجرت های بی شمار مردم این کشور عامل اصلی اعتراضات ونزوئلا در روزهای اخیر است. مخالفین مادورو در روزهای اخیر تظاهرات گسترده ای ترتیب داده اند. نظاهراتی که وسعتش آن قدر بالا بوده که حالا بسیاری را در تحلیل آینده سیاسی مادورو مردد کرده است. خبرگزاری رویترز جمعیت حاضر در تظاهرات اعتراضی علیه دولت ونزوئلا را بالغ بر صدها هزار نفر خوانده است.
گوایدو، رییس پارلمان ونزوئلا به عنوان رهبر اپوزوسیون این روزها هواداران قابل توجهی برای خود جمع کرده است. خوان گایدو در شهرهای مختلف ونزوئلا به ویژه کارآکاس، پایتخت این کشور مخاطبین زیادی را به پای سخنرانی های خود کشانده است. او به پشتوانه جمعیت گسترده ای که در تظاهرات روزهای اخیر در خیابان های ونزوئلا تظاهرات کردند، خود را رییس جمهور موقت خوانده است. گوایدوی 35 ساله قول داده کسانی را که به گفته او برای بازگشت دموکراسی تلاش کنند، مورد عفو قرار بگیرند.
والنسیا و ماراکایبو دیگر شهرهایی هستند که تظاهرات مخالفان در آن شدت بیشتری دارد. موضع گیری نیروهای مسلح ونزوئلا در آینده سیاسی این کشور بسیار حائز اهمیت است. اگر ارتش به نفع گوایدو موضع بگیرد بعید نیست مادورو امکان ادامه نشستن بر کرسی ریاست جمهوری ونزوئلا را نداشته باشد. گوایدو اعلام کرده است با حمایت نیروهای مسلح ونزوئلا، به منظور برگزاری انتخابات، قدرت را در دست می گیرد.
موضع دیگر کشورها در قبال تظاهرات ونزوئلا چیست؟
نیکلاس مادورو، رئیس جمهور فعلی ونزوئلا آمریکایی ها را عامل اصلی کودتا در ونزوئلا می داند. مادورو اخیرا اعلام کرده است تمامی روابط دیپلماتیک کشورش با ایالات متحده آمریکا قطع شده است.
پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در واکنش به این اقدام مادورو در ادبیاتی تحقیرکننده اظهار کرده است: ایالات متحده رژیم مادورو را به عنوان دولت ونزوئلا به رسمیت نمی شناسد. به این ترتیب ایالات متحده فکر نمی کند نیکلاس مادورو رئیس جمهور سابق اختیار قانونی لازم برای قطع روابط دیپلماتیک را داشته باشد
دونالد ترامپ، رییس جمهور ایالات متحده آمریکا هم خوان گوایدو، رهبر مخالفان ونزوئلا را به عنوان رئیس جمهور موقت این کشور به رسمیت شناخته و در عین حال آمادگی خود را برای به عهده گرفتن امور دولت انتقالی تا زمان برگزاری انتخابات جدید در ونزوئلا اعلام کرده است.
کانادا، برزیل، آرژانتین، کلمبیا، پاراگوئه و پرو دیگر کشورهایی هستند که با بی اعتنایی به دولت مادورو، از دولت موقت ونزوئلا به رهبری خوان گوایدو حمایت کرده اند. مکزیکی ها اما در بیانیه ای ضمن تاکید بر عدم مداخله در امور کشور ونزوئلا اظهار کرده اند که از نظر آنها مادورو رییس جمهور قانونی این کشور است.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان هم با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران از دولت قانونی و ملت ونزوئلا در برابر مداخلات غیرقانونی واشنگتن حمایت میکند، تاکید کرده است: ما معتقدیم که راه حل مشکلات داخلی ونزوئلا تنها از طریق گفتوگوی نیروهای سیاسی داخلی بر اساس چارچوبهای قانونی این کشور قابل حل و فصل است و هرگونه مداخله خارجی در امور داخلی این کشور غیر سازنده بوده و صرفا باعث پیچیده شدن اوضاع خواهد شد.
آینده نامشخص ونزوئلا
وضعیت ونزوئلا مساعد نیست. عملکرد نه چندان خوب مادورو در مدیریت کشور از یک سو و دادن بهانه به آمریکا و برخی کشورهای دیگر برای مداخله در امور سیاسی این کشور آینده ونزوئلا را نامشخص تر کرده است. جمعیت معترض مادورو آن قدر زیاد هستند که بسیاری کار مادورو را تمام شده بدانند. در این بین نمی توان از حمایت های آمریکا و هم پیمانش در تحلیل اوضاع فعلی این کشور غفلت کرد. باید در روزهای آینده منتظر اتفاقات پیش رو در کشور ونزوئلا ماند و دید آیا مادورو و حزب سوسیالیست حاکم می توانند بر بحران فعلی ونزوئلا فائق بیایند یا باید منتظر پایان عصر مادورو باشیم.