رئیس بیمارستان بقیه الله با اشاره به یکی از تئوری ها در خصوص کرونا گفت: در حال حاضر می دانیم فرد دارای آنتی بادی به مدت ۶ ماه به کرونا مبتلا نمی شود.
دکتر حسن ابوالقاسمی امروز در نشست خبری ترویج علم بنیاد مصطفی (ص) با موضوع بررسی روند درمان ویروس کرونا از طریق پلاسما درمانی با بیان اینکه بیماری کووید ۱۹ که درمانی برای آن وجود نداشت دنیا را غافلگیر کرد، عنوان کرد: یکی از تجاربی که از سالهای قبل در خصوص تولید دارو به واسطه بخشهای خصوصی داشتیم پلاسما درمانی بود.
وی با بیان اینکه ما به عنوان دومین کشور بعد از چین به صورت وسیع گرفتار این بیماری شدیم و بیمارستانها با حجم زیادی از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ مواجه شدند، گفت: در حالت طبیعی برای برخی بیماریها درمان شناخته شدهای داریم ولی ویروس کرونا، ویروسی بود که پروتکل درمانی برای آن نداشتیم.
ابوالقاسمی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه بعد از ورود این بیماری به کشور باید مرگ و میر ناشی از کووید را کم میکردیم بنابراین از روش پلاسما درمانی استفاده کردیم که از اسفند ماه این روش آغاز شد.
به گفته رئیس دانشگاه بقیه الله، هنوز هم تعداد مبتلایان به بیماری بالاست که میبایست به هر روشی این تعداد کاهش یابد زیرا یک سری از افراد آسیب پذیر هستند و اکنون هم میبینیم که دامنه مرگ و میر به جوانان هم سرایت کرده است.
وی با تاکید بر اینکه پلاسما درمانی فلسفهای قدیمی نزدیک به ۲۰ ساله در کشور دارد، بیان کرد: پلاسما در بخشی از سلولهای خونی یا بخش مایع بدن شناور هستند که در مقابل عفونت، بدن را ایمن میکند زیرا باعث تولید آنتی بادی در بدن میشود.
ابوالقاسمی با تاکید بر اینکه در سابقه ۱۰۰ سال اخیر استفاده از آنتی بادی برای از بین بردن ویروسهای ابولا، سارس، مرس و … مورد بررسی قرار گرفته است، گفت: ما اگر آنتی بادی را به موقع به بیماری برسانیم که حال وخیمی دارد، طبیعتاً میتوانیم ویروس را از بین ببریم.
وی ادامه داد: مطالعات دوران قبلی نکته مثبتی از اثر بخشی داشت و البته چینیها قبل از ما در بیماران وخیم امتحان کرده بودند که موثر است؛ از این رو پلاسما درمانی را برای بیماری کرونا در کشور آغاز کردیم که تاکنون هم نتایج خوبی داشته است.
وی افزود: ما با استفاده از ظرفیتهای موجود در کشور پلاسما را تهیه کردیم و در اختیار بیماران نیازمند قرار دادیم؛ البته در این میان جلسهای گذاشتیم که چطور میشود با همکاری بخشی خصوصی از این امکانات استفاده کنیم.
وی ادامه داد: ما سالانه ۴۰۰ هزار لیتر از افراد سالم پلاسما میگیریم و بر اساس استانداردهای اروپا، آنها را با همکاری کشورهای اروپایی به دارو تبدیل میکنیم و در کشور برای بیماریهای خاص به مصرف میرسانیم؛ اینها داروهای گران قیمتی هستند. این نشان میدهد که ما سابقه طولانی در پلاسما درمانی داریم و آن را بر اساس استانداردهایی جمع اوری میکنیم.
رئیس تیم پزشکی درمان کووید ۱۹ با پلاسما درمانی با تاکید بر اینکه اکنون مجوز پلاسما درمانی برای بیماری کووید ۱۹ را داریم، بیان کرد: ابتدا از بیمارستان بقیه الله شروع به تزریق پلاسما کردیم که بعد بیمارستانهای مسیح دانشوری، بیمارستانهای قم و …سایر استانها این اقدام را شروع کردند.
وی با تاکید بر اینکه قبل از کشور ما تزریق پلاسما به افراد مبتلا به کرونا شروع نشده بود، گفت: به دلیل اینکه داروهای موثری برای درمان این بیماری وجود ندارد استفاده از این روش میتواند موثر و مفید باشد که تاکنون هم افرادی با پلاسما درمانی بهبود پیدا کرده اند.
رئیس دانشگاه بقیه الله با اشاره به نتایج اولیه پلاسما درمانی گفت: در این پروژه پلاسما را در اختیار بیماران بدحال قرار دادیم و طبق نتایج دیدیم در ۵۰ مورد اول بیماران به صورت معجزه آسایی نجات پیدا کردند؛ نتایج تحقیقات نشان داد استفاده از پلاسما در بیماران بهبود یافته مرگ و میر را کاهش دهد و دوران بستری را کم میکند؛ همچنین استفاده از ای سی یو و ونتیلاسیون را کاهش دهد.
وی گفت: این نتایج در مقایسه با گروههایی که پلاسما دریافت نکردند نشان داد مرگ ومیر به طور قابل توجهی تا حدود ۲۰ درصد کاهش مییابد.
رئیس دانشگاه بقیه الله با بیان اینکه برای تزریق پلاسما بررسی دو عامل از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: طبق تجاربی که بدست آوردیم دو عامل در پلاسما درمانی مورد بررسی قرار گرفته؛ این روش فرد را دچار عارضه نمیکند و روشی است که نسبت به دارو بهتر است و اینکه هر بیمار با پلاسما درمانی فوت نمیکند.
وی با تاکید بر اینکه هر بیماری که زود شروع کند تاثیر زیادی برای بهبودی وی دارد، گفت: نمیتوان از پلاسمای افرادی که سابقه حاملگی دارند در درمان بیماران کرونایی بهره ببریم از طرفی باید میزان بانک پلاسما را در کشور افزایش دهیم.
رئیس دانشگاه بقیه الله در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه افرادی که به کرونا مبتلا شده اند و پلاسما اهدا کرده اند امکان مبتلا شدن مجدد در آنها وجود دارد یا خیر گفت: نتایج بررسی ما نشان میدهد کسانی که مبتلا شدند و انتی بادی در بدن آنها ساخته شده است برای بار دوم مبتلا به این بیماری نمیشوند ولی این گفته در حد تئوری بوده و ثابت نشده است؛ در حال حاضر میدانیم فرد دارای آنتی بادی به مدت ۶ ماه به کرونا مبتلا نمیشود به همین دلیل میتوان تزریق پلاسما را برای اقدامات پیشگیرانه تکرار کرد که این روش برای افراد پیوند کلیه و یا سرطانی موثر است.
ابوالقاسمی گفت: طبق اخرین بررسیها کسانی که انتی بادی در بدن آنها تولید شده است دوباره گرفتار این بیماری نشده اند و یک فرد طی یک سال میتواند چندین بار انتی بادی را اهدا کند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این روش بر روی ویروس انفلوانزا موثر است یا خیر گفت: در بعضی از بیماریها مانند سرخک و ابله و… ویروسها امکان خنثی سازی دارند ولی برای استفاده از پلاسما برای H۱N۱ استفاده از این روش فراهم نیست چون ویروس فعال است.
ابوالقاسمی در خصوص تحقیقات جدید در مورد ایمونوگلوبین گفت: کارآزمایی بالینی تحقیقات در زمینه «ایمونوگلوبین» که از قبل شروع شده بود آغاز میشود تا به واسطه آن، اقدامات پیشگیرانه از کرونا داشته باشیم.
وی در خصوص دسته بندی پلاسما گفت: همانطور که خون تقسیم بندی شده و بر اساس شرایطی اهدا میشود؛ مثلاً در اهدای خون، گروه خونی O میتواند دهنده عمومی باشد؛ در پلاسما هم دسته بندیهایی وجود دارد ولی یکی از فرقهایی که بین خون و پلاسما وجود دارد این است که پلاسمای گروه AB دهنده عمومی است.
رئیس دانشگاه بقیه الله افزود: در حال حاضر برای مطالعه برخی تحقیقات علمی سایر کشورها برای ما محدودیتهایی اعمال شده اما این مانعی نمیشود که در زمینه این بیماری تلاشی نکنیم.