سلام نو – سرویس سیاسی: پاییز گذشته وقتی خبر بازدشت روح الله زم در یکی از کشورهای همسایه به گوش رسید همه تعجب کردند، هیچ کس فکر نمیکرد موسس آمدنیوز به این سادگی حاضر شود از فرانسه خارج شود و برای سفر به یکی از کشورهای همسایه ایران بیاید جایی که ایران اشراف اطلاعاتی قابل توجهی دارد.
حالا امروز سخنگوی قوه قضاییه از محکومیت زم جوان به حبس و اعدام سخن گفت و افزود: دادگاه ۱۳ مورد از عناوین ریز اتهامات زم را از مصادیق افساد فی الارض دانسته و حکم اعدام برای او صادر شده است و برای مابقی مجازات ها حکم حبس گرفته است.
روح الله زم فرزند محمدعلی زم روحانی مشهور و سینماگری است که عمده شهرتش را مدیون دوره ریاستش در حوزه هنری است، ریاستی که تا ابتدای دهه هشتاد دوام داشت.
زم به گفته خودش اخراجی دبستان فرهنگ حداد عادل است و سابقه کارهای رنگارنگی را دارد. نام او در تیم کارگردانی فیلم سینمایی "دموکراسی تو روز روشن" به تهیهکنندگی پدرش دیده میشود. همچنین تصاویری از او با دوربین و در لوکیشنهای سینمایی به چشم میخورد. به نوشته برخی رسانهها او در سازمان بهینهسازی مصرف سوخت با مهدی هاشمی همکاری کرد و آنطور که خودش گفته، در دورهای صاحب یک نمایندگی بستنی آیسپک در شهرری بوده است.
روح الله زم تا پیش از سال 1388 و رخدادهای اعتراضی آن، چهرهای شناخته شده نبود. پس از آن نیز هر چند تجربه زندان و نوشتن نامه سرگشاده به رهبری را داشت اما چندان مورد توجه محافل سیاسی یا مردم قرار نگرفت.
زم جوان از جایی شناخته شده که حدود پنج سال پیش رسانه آمدنیوز را تاسیس کرد. آمدنیوز مخفف سه کلمه آگاهی، مبارزه و دموکراسی بود و هدف خود را مبارزه و افشای مفاسدهای داخل ایران میدانست.
در ابتدا به نظر میرسید آمدنیوز هم یک رسانه مخالف نظام ساده باشد اما به مرور مشخص شد چنین نیست و این رسانه برنامه روشنی برای افشاگری دارد و برای این کار به منابع قابل توجهی هم دسترسی دارد.
آمدنیوز از جمله در ماجراهای مرتبط با سعید طوسی، حسابهای قوه قضاییه و حضور ایران در سوریه افشاگریهای مختلفی میکرد، افشاگریهایی که باعث جلب توجه مردم میشد.
خبرهای عجیب و غریب و پشت پرده این رسانه که عموما قابلیت تایید یا تکذیب نداشت باعث جذب مخاطبان بسیاری شد. کانال تلگرام آمدنیوز در مردادماه ۱۳۹۶، بیش از ۵۰۰ هزار، در نیمه مهرماه ۶۰۰ هزار، در نیمه آذر رقم ۷۵۰ هزار، در اواخر آذر ۸۵۰ هزار و در اوایل دیماه ۱۳۹۶ بیش از ۱ میلیون و چهارصد عضو جذب کرد، عددی که روز به روز بالاتر میرفت.
اما کانال آمدنیوز به خاطر ترویج خشونت در اعتراضات دی ماه 96 بسته شد و بعد از چند نوبت تعطیلی با نام صدای مردم آغاز به کار کرد که این بار هم به مرور بیش از یک میلیون عضو جذب کرد. بعدها روح الله زم در دادگاههای خود تاکید کرد که در این مقطع نقشی در آمدنیوز نداشته است.
در نهایت زم جوان بعد از نزدیک به یک دهه دوری از ایران در مهر 98 در حالی به ایران باز میگردد که نشانی از جوان شاداب دهه هشتاد ندارد و با ابراز پشیمانی رو به روی دوربین مینشیند و میگوید که نباید به خارجیها اعتماد میکرد و از نظام عذرخواهی میکند.
بسیاری با دستگیری زم منتظر اعترافات عجیب و غریب او بودند، اما در اول آبان ۱۳۹۸ سخنگوی سپاه پاسداران گفت که بخش عمده اعضای شبکه روحالله زم پیش از بازداشت او شناسایی شدهاند و نیاز چندانی به اعترافات او نیست.
حالا روح الله زم در حالی در ایستگاه پایانی، صدور حکم اعدام را به چشم خود دیده که شاید در اواخر دهه هفتاد هیچ گاه فکر نمیکرد در نظامی که پدرش از کارگزاران معتمد آن است روزی به مخالف تبدیل شود و خود را در دو قدمی چوبه دار ببیند. او نیز احتمالا روزگاری امید داشت جایگاهی شبیه فرزندان دیگر مسئولین داشته باشد، اما تا اینجای کار سرنوشت او بیشتر شبیه فرزندان برخی مسئولین در اول انقلاب است.