سلام نو – سرویس سیاسی: روزی که خبر مرگ ناگهانی غلامرضا منصوری، قاضی سابق و متهم رده چندم پرونده اکبر طبری، منتشر شد همه متوجه شدند که با چه پرونده پیچیدهای رو به رو خواهند بود.
در ابتدا میگفتند که او از پنجره به پایین پرت شده ولی بعد تصاویر نشان داد که جنازه از داخل هتل خارج میشود و این یعنی او در جایی در داخل هتل به قتل رسیده است.
حالا چندین روز پس از حادثه و انجام کالبد شکافیها هرچند فرضیه "خودکشی" باطل نشده ولی احتمال قتل منصوری مقداری بیش از قبل تقویت شده. آن چنان که از سوی رومانی اعلام شده مرگ قاضی منصوری "با شتاب" و براثر برخورد با جسم یا اجسام سخت اتفاق افتاده. با این همه وکیل منصوری بارها گفته که او و خانواده منصوری مطمئن هستند غلامرضا منصوری «آدمی نبود که قصد خودکشی داشته باشد» و بر این اساس کسی باید او را به پایین پرت کرده باشد.
بر اساس گزارشهای قبلی پلیس رومانی، منصوری روز قتل برای معرفی هفتگی خود به اداره پلیس مراجعه کرد و ماموران هیچ نشانی از نگرانی و ناراحتی در او ندیدند و او تهدیدی را متوجه خود نمیدانست. اما در نهایت به فاصله چند ساعت او از راهپله نورگیر طبقه پنجم هتل دوک در بخارست به کف لابی هتل پرت شد و جان خود را از دست داد.
قتل توسط باندهای مخوف داخلی!
هرچند در روزهای نخست رسانهها و مقامات کشور نیز از فرضیه خودکشی منصوری سخن میگفتند، اما به مرور گمانهها درباره قتل او نیز تقویت شد و حتی چهرههای سیاسی هم از قتل سخن گفتند.
از جمله مجتبی ذالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس به تازگی به پرونده منصوری اشاره کرده و گفت: ابعاد پرونده قتل قاضی منصوری هنوز مبهم بوده و گمانههای زیادی در این خصوص مطرح است.یکی از گمانههای مطرح، باند مخوفی است که در قوه قضائیه فعال بود و این توانمندی را داشته کسی که ممکن است دارای اطلاعات باشد را حذف کند.
این نماینده مجلس با اشاره به نقش احتمالی باندهای داخلی در قتل قاضی منصوری میگوید: گمانهزنی در خصوص وجود پیوند میان جریانات داخلی و خارجی به این دلیل است که قتل یک قاضی که در اختیار، کنترل و حمایت پلیس کشور خارجی است، عملاً غیر ممکن است.
البته ذوالنور نخستین نفری نیست که از قتل احتمالی منصوری توسط شرکای سابقش سخن میگوید. پیش از این در فضای مجازی بسیاری مرگ منصوری را قتلی برنامه ریزی شده از سوی همدستانش در داخل دانستند و برخی دیگر از این گفتند که گروهی مایل نیستند به هر شکلی سخن بگوید.
اتهام در پروده طبری و میزان مجازات احتمالی
آن طور که وکیل منصوری میگوید او نقش چندانی در پرونده طبری نداشت و به باور خود منصوری پروندهاش نه در دادگاه فعلی بلکه باید جدا از پرونده طبری و در دادگاه ویژه روحانیت رسیدگی شود.
نعمت احمدی، وکیل دادگستری که سابقه برخورد با منصوری را داشت نیز تایید میکند که با جرمهای فعلی، منصوری در نهایت به چیزی حدود سه تا ده سال سال زندان محکوم میشد. در مجموع با این حرفها و با توجه به بیماری منصوری او انگیزه لازم را برای خودکشی نداشت چون احتمالا بیشتر بیرون زندان میماند.
در طرف مقابل اما هرچند نماینده دادستان گفت نبود منصوری مشکلی در رسیدگی پرونده ایجاد نمیکند با این همه آن طور که در دادگاه مشخص شده منصوری واسطه ارتباط میان اکبر طبری و متهم ردیف دوم یعنی حسن نجفی بوده است، فردی که وضعیت او مشخص نیست و معلوم نیست کجا است.
این یعنی شاید غلامرضا منصوری میتوانسته دارای اطلاعاتی بیش از متهم ردیف نهم و دهم باشد و حرفهایی بزند که مسائل جدیدی را در این پرونده مشخص کند و برای همین به قتل رسیده.
ایران چه میداند؟
در این میان سردار هادی شیرازی، رئیس پلیس بین الملل نیروی انتظامی با تاکید بر اینکه بر اساس صدور اعلان قرمز برای قاضی منصوری او باید تحت نظر پلیس رومانی میبود گفت که با توجه به شرایط کرونا قاضی حاضر به صدور حکم بازداشت نشد ولی وظیفه حفاظت از او با پلیس کشور میزبان بود.
این مقام انتظامی تاکید کرد که حضور تیم کارشناسی جنایی در محل حادثه، میدان عمل و مواضعی که مستندات این اتفاق در آنجا نگه داری میشود، از جمله درخواستهای ایران بوده که همچنان از مسیرهای دیپلماتیک پیگیر آن هستند. همچین پلیس ایران درخواست دی ان ای مقتول را کرده که پلیس اینترپل رومانی هم اعلام کرده که پروفایل دی ان ای در دست آماده سازی است و به زودی به ایران ارسال میشود.
شیرازی درباره شایعه حضور یک ایرانی، لحظاتی قبل از مرگ منصوری در هتل محل اقامت او گفت که تاکنون هیچ پیام رسمی از سوی اینترپل در خصوص این موضوع ارسال نشده است و بحثهای مطرح شده در رسانه با توجه به اینکه پیامی از سوی پلیس بخارست ارسال نشده مورد تایید نیست.
به نظر میرسد با توجه به شرایط کرونا و ساختار پلیس رومانی، پیچیدگیهای قتل غلامرضا منصوری به این زودی حل نخواهد شد. اگر میزان حبس او سه تا ده سال و نقشش تنها گرفتن پانصد هزار دلار رشوه بوده، منطقا نباید خودکشی میکرد و کسی هم نباید انگیزهای برای قتل او میداشت.
اما اگر نقش او بزرگتر بود چرا تدابیر بیشتری برای حفاظت از جانش ترتیب داده نشد؟ هرچند حداقل بنا بر اطلاعات موجود نقش او از نظر دادگاه اینقدر بی اهمیت بوده که خللی در مسیر رسیدگی پرونده طبری ایجاد نکند. اگر این چنین بوده چرا باید کسی دنبال کشتن او میرفت؟ این سوالات چندان مهم و پیچیده هستند که شاید زمان هم پاسخ آنها را مشخص نکند.