رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران گفت: صندوق تامین مالی در نظر گرفته شده که کمک میکنند سهامدار عمده بتواند ۱۰ تا ۲۰ درصد سهام را در این صندوق عرضه کند و به شرکت غیرمستقیم به سهام شناور کمک میکند.
به گزارش سلام نو به نقل از ایلنا، حسن قالیبافاصل در نشست خبری با تشریح آخرین وضعیت بازار سرمایه و برنامههای سازمان بورس و اوراق و بهادر اظهار داشت: یکی از بحثهای که از روز اول مطرح شده این است که از نهادهای موازی اجتناب کنیم، از همین روی سعی میکنیم این موازی کاری را حذف کنیم. به نظر بنده سازمان باید به امور نظارتی بپردازد، در ماههای اخیر نیز این اتفاق افتاده است مثلا سازمان از هیأت پذیرش خارج شد که در همین راستا است و امیدواریم مرز شفافی بین حوزه نظارت و اجرا برقرار شود.
وی ادامه داد: بزرگترین سرمایه بازار سرمایه، منابع انسانی است که برای ما اهمیت بالایی دارد. در بحث نقدشوندگی هم خوشبختانه اوضاع خوبی داریم اما نباید به آن قانع شویم و باید تمام ابزارهای افزایش نقدشوندگی را بکار بگیریم. در همین راستا سه بحث مطرح است، یکی پیگیری سهام شناور شرکتها است که در حال افزایش است. ما مصوبهای داریم که پتانسیل بالایی برای ناشران است و آن سهام ممتاز است ، در نظر گرفتن این بند در اساسنامه شرکتها میتواند پتانسیل شرکتها را بالا ببرد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ایران گفت: همچنین صندوق تامین مالی در نظر گرفته شده که کمک میکنند سهامدار عمده بتواند ۱۰ تا ۲۰ درصد سهام را در این صندوق عرضه کند و به شرکت غیرمستقیم به سهام شناور کمک میکند. افزایش ظرفیت تامین مالی یکی از رسالتهای بازار سرمایه است که با جدیت پیگیر هستیم.
قالیباف تصریح کرد: همچنین مصوبهای داشتیم که شرکتها بدون ضامن انتشار اوراق داشته باشند که در این مورد چون بحث ریسک دیده میشود سرمایهگذاران آن را در نظر بگیرند.
وی یادآور شد: همچنین باید مقررات خود را بروز و با استانداردهای بینالمللی تطابق دهیم که به بینالمللی شدن بازار سرمایه کمک میکند.
هزار هزار میلیارد تومان معامله بورسی؛ در سال گذشته
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در مقایسه ارقام سه ماهه امسال با سال گذشته گفت: این مقایسه نشان میدهد که تغییرات بسیار بزرگی ایجاد شده است و اعداد سه ماهه امسال با سال گذشته اصلا قابل مقایسه نیست البته این پیچیدگی کار را افزایش میدهد. به طوری که ارزش معاملات کل سال 98، 830 هزار میلیارد تومان بود که اگر تمام بورسها را در نظر بگیریم این رقم به هزار هزار میلیارد تومان میرسد، اما در سه ماهه امسال این 780 هزار میلیارد تومان رسیده و به شکلی با کل سال گذشته برابری میکند.
ثبتنام 9 میلیون و 500 هزار نفر در سجام طی 3 ماهه اول سال
وی ادامه داد: از لحاظ تعداد کدهای صادره سال گذشته 820 هزار کد صادر شده بود که در سه ماهه امسال به یک میلیون و 600 کد رسیده است حتی در برخی روزها 100 تا 120 هزار کد صادر میشود. همچنین در سال گذشته تعداد افرادی که در سامانه سجام ثبت نام کردهاند دو میلیون و 950 هزار نفر بود که از این بین یک میلیون و 750 هزار نفر احراز هویت شدند اما در سه ماهه امسال تعداد ثبت نام در سامانه سجام به 9 میلیون و 500 هزار نفر رسیده که شش میلیون آن احراز هویت شدهاند که اصلا با سال گذشته قابل مقایسه نیست.
ورود 50 هزار میلیارد تومان نقدینگی به بورس؛ تا ابتدای تیرماه
قالیبافاصل تصریح کرد: سال گذشته نزدیک به 30 هزار میلیارد تومان نقدینگی وارد بازار سرمایه شده بود که در سه ماهه امسال این رقم به حدود 50 هزار میلیارد تومان رسیده است که باعث تعمیق بازار شده و خود دولت نیز میتواند از این شرایط بازار تامین مالی کند.
رقم بینظیر نقدینگی در بورس؛ تا پایان سال
وی افزود: سال گذشته کل تامین مالی بازار 260 هزار میلیارد تومان و در سال 97 ، 120 هزار میلیارد تومان بود اما این رقم در سه ماهه امسال به 100 هزار میلیارد تومان رسیده که امیداریم تا سال پایان سال به رقم بینظیری برسیم. ورود این میزان نقدینگی یک فرصت است که باید از آن استفاده کنیم و اگر از آن استفاده نشود این فرصت از دست خواهد رفت.
700 هزار نفر، 30 درصد سهام عدالت خود را واگذار کردند
قالیباف با بیان اینکه در 10 سال گذشته سه ماموریت مهم به بازار سرمایه سپرده شده است گفت: یکی از این ماموریت آزادسازی سهام عدالت و قابل معامله شدن آن بود که پس از 15 سال اتفاق افتاده است و مایه مباهات است که این اقدامات از طریق بازار سرمایه انجام میشود از میان 49 میلیون و 150 هزار سهامدار حدود 18 میلیون نفر روش مستقیم را انتخاب کردند که 700 هزار نفر از آنها اقدام به واگذاری30 درصد سهام خود کردند و این موضوع به خوبی مدیریت شد البته کسانی که روش غیرمستقیم انتخاب کردند سهامدار شرکتهای استانی شدند که آنها نیز به تدریج قابلیت معامله پیدا خواهند کرد.
قالیباف ادامه داد: ماموریت دیگر ما واگذاریهایی بود که در راستای اصل 44 و عمده آنها از طریق بازار سرمایه انجام میشود البته این واگذاریها باعث تغییر فضای بازار سرمایه و تعمیق آن شد. به طوری که شکل بازار سرمایه قبل و بعد از اصل 44 اصلا قابل مقایسه نیست سومین ماموریت ما بحث تامین مالی است. درحال حاضر اراده نظام در این جهت است که عمده تامین مالی از طریق بازار سرمایه انجام شود. در گذشته معمولا دولت به عنوان سرمایهگذار عمده در بازار حضور داشت و زمانهایی هم سیستم بانکی وظیفه تامین مالی پروژهها را بر عهده داشت اما در شرایط کنونی این دو عامل به دلایلی قابل تحقق نیست بنابراین انتظار این است که پروژهها از طریق بازار سرمایه تامین مالی شود.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت به دنبال جبران کسری بودجه از طریق بازار سرمایه است گفت: البته دولت برای این منظور از اوراق بدهی استفاده میکند و توصیه ما هم این است که تامین مالی دولت از طریق بازار نظاممند صورت بگیرد.
سرمایه گذار با تحلیل وارد بازار سرمایه شود
وی همچنین در مورد ورود نقدینگی به بازار سرمایه گفت: البته این اتفاق خوبی است و باید بنگاهها از آن استفاده کنند اما اینکه در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد و نقدینگی از این بازار خارج میشود مربوط به سلیقه سرمایهگذار است باید توجه داشت اگر قیمت سهمی به پشتوانه ارزشهای نهفته شرکت بالا رفته باشد در صورت خروج نقدینگی قیمت آن تغییر آنچنانی نمیکند. اما اگر سهمی صرفا به خاطر افزایش نقدینگی بالا رفته باشد و خرید آن بدون تحلیل صورت بگیرد قطعا مسئولیت آن بر عهده خود سرمایه گذار است باید توجه داشت که قیمتها در بازار سرمایه بر اساس تقاضا انجام میشود و سرمایهگذار باید با تحلیل وارد بازار سرمایه شود.
رییس سازمان بورس و اوراق بهاردار گفت: ما برای سال جاری دو برنامه کلی در نظر داریم یکی از آنها پرداخت سود شرکتها از طریق سجام است یعنی سهامداری که به مجمع میروند میتوانند به هیات مدیره تکلیف کنند که سود آنها از طریق سامانه سجام پرداخت شود. البته ما نیز این مورد رادر مجمع مطرح میکنیم. البته این در مورد افرادی که در سامانه سجام ثبت نام نکردهاند میتواند باعث بروز مشکل شود.
وی افزود: برنامه دیگر ما برگزاری مجامع به صورت الکترونیک است که شرکت سپردهگذاری اعلام آمادگی کرده است و به نظر میرسد تا یک ماه آینده این کار صورت بگیرد. چون تمام زیرساختهای فنی آن تکمیل شده و تنها باید مراحل قانونی را باید تکمیل کند که به نظر نمیرسد زیاد طولانی شود.
قالیباف در مورد احتمال کاهش دستمزدها گفت: در جلسهای که با کانون کازگزاریها برگزار کردیم جمعبندی ما به کاهش کارمزد بود و اگر به نتیجه کلی برسیم قطعا آن را ابلاغ میکنیم ما این پشنهاد را درشورای عالی بورس مطرح کردیم اما نباید اجازه داد که صنعت کارگزاری در این میان آسب ببیند.
وی در مورد احتمال تغییر دامنه نوسان نیز گفت: در ایران قیمت پایانی با روش حجم مبنا تعیین میشود و ما آن را به مرور بررسی میکنیم در مورد دامنه نوسان نیز اگر بورس و فرابورس از ما بخواهند ما آن را بررسی میکنیم.
قالیباف یادآور شد: یکی از پشنهادات ما این بوده که شرکتهایی که از طریق صرف سهام افزایش سرمایه میدهند مشمول امتیاز مالیاتی شوند ما در سازمان بورس از این اقدام استقبال میکنیم و البته باعث میشوند مبالغ بزرگی وارد شرکتها شود.
امکان استفاده از رانت اطلاعاتی وجود دارد؟
وی در مورد امکان استفاده از رانت اطلاعاتی در معاملات سهام گفت: در این مورد نمیتوان حرف کلی زد چون در حال حاضر تمامی شرکتهای حاضر در بازار سرمایه اطلاعات خود را در سیستم کدال واگذاری میکنند به همین دلیل کسی نمیتواند دسترسی زودتری به اطلاعات داشته با شد.
وضعیت صدور مجوز فعالیت کارگزاریها
قلایباف در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا در مورد محدودیت در صدور مجوز فعالیت کارگزاریها گفت: ما سعی میکنیم در مورد صدور مجوز محدودیتها نباشد. در مورد سبدگردانها این کار به طور معمول انجام میشود در مورد کارگزاریها نیز با بررسیهایی که در مورد وضعیت دنیا داشتهایم ما بیشترین آمار کارگزاری را داریم. اما دلیل نمیشود که مجوز جدید صادر نشود. باید توجه داشت که در این موضوع متغیرهای زیادی تاثیرگذار هستند که نباید ریسک بازار را افزایش دهند در جلسات اخیر نیز این موضوع مطرح شده و با در نظر گرفتن متغیرهای موجود باید سریع نسبت به آن به جمع بندی برسیم. که بررسیهای آن در حال حاضر در حال انجام است.