شاید بهتر باشد به جای آنکه به سمت استانی شدن انتخابات مجلس برویم، پر و بال دادن به احزاب را اولویت نخست خود قرار دهیم. هرچند تا زمانی که اعضای ارشد احزابی که مجوزشان را از وزارت کشور دریافت کرده اند با نظارت استصوابی امکان حضورشان در انتخابات فراهم نشود، مشکلات فعلی برطرف نخواهد شد و انتخابات حزبی هم تصوری دور از دسترس خواهد بود.

سلام نو – سرویس سیاسی: در هفته های اخیر اهالی بهارستان در پی تصویب طرحی بوده اند که بر اساس آن انتخابات مجلس در سال آینده استانی شود. تصمیم برای استانی شدن انتخابات مجلس با واکنش های زیادی رو به رو بوده است که به نظر می رسد برآیند آن مثبت است.

به گزارش سلام نو، از مجلس پنجم هر بار گروهی از نمایندگان درخواست استانی شدن انتخابات مجلس را داشته اند اما هر بار با ایرادات شورای نگهبان این طرح عملیاتی نمی شد. اگر به گفته برخی نمایندگان تغییر چندانی در این طرح نسبت به گذشته رخ نداده اما به نظر می رسد این بار احتمال استانی شدن انتخابات مجلس در اسفند سال آینده بیشتر باشد.

موافقان استانی شدن انتخابات مجلس چه می‌گویند؟

"با استانی شدن انتخابات نماینده منافع استان را در کنار منافع شهرستان‌ها در نظر می‌گیرد. روندی که در حال حاضر کمتر دیده می‌شود." این گفته نایب رییس کمیسیون امنیت ملی است. کمال دهقانی می گوید: به دلیل اجرایی نشدن طرح آمایش سرزمینی، نمایندگان با استفاده از جایگاه خود اولویت را بر بهبود وضعیت منطقه خود قرار داده و دیگر کاری به کل استان ندارند اما با استانی شدن انتخابات تمام مناطق، حوزه انتخابیه نماینده شده و به دنبال آن عدالت بیشتری حاکم می شود.

یکی دیگر از دلایلی که برای لزوم رفتن به سمت برگزاری انتخابات استانی آورده می شود این است که با استانی شدن انتخابات، نمایندگان در مجلس هم به مسائل کلان توجه بیشتری کرده و به وظایف خود یعنی قانون گذاری و نظارت بهتر عمل می‌کنند .

نکته دیگری که در تایید استانی شدن ذکر شده تفکیک حوزه فعالیت یک نماینده مجلس در شهرستان ها و عضو شورای آن شهرستان است. در شهرستان های کوچک خلط حوزه کاری نماینده و عضو شورا مشکلاتی را در پی دارد که استانی شدن انتخابات می تواند این مساله را برطرف کند.

مخالفان استانی شدن انتخابات مجلس چه می‌گویند؟

مخالفین این طرح کمرنگ شدن ارتباط نمایندگان با مردم در حوزه‌های انتخابیه را یکی از دلایل مخالفت خود با این طرح می‌نامند و به همین دلیل معتقدند با استانی شدن این انتخابات این ارتباط سخت‌تر و حتی ممکن است حذف شود.

نماینده مردم شوش در مخالفت با طرح استانی شدن انتخابات مجلس اظهار کرده است: با استانی شدن انتخابات معمولا کسانی برای نمایندگی ثبت‌نام می‌کنند که اسپانسر مالی خوبی داشته باشند. او همچنین افزایش اختلافات و گسل های قومیتی را از پیامدهای تهدید کننده در صورت تصویب این طرح دانسته است.

نماینده مردم سمیرم هم با ناعادلانه خواندن این طرح گفته است: با شرایط کنونی اگر یک کاندیدا در یک شهرستان ۱۰ درصد رای بیاورد و فردی دیگر در همان شهرستان ۶۰ درصد رای بیاورد، احتمال دارد فردی که درصد کم تری رای را در شهرستان کسب کرده بتواند در سطح استان باتوجه به نظر مرکز استان رای بیشتری کسب کند و به مجلس راه یابد و فردی که رای بیشتری در شهرستان می آورد اما پشتوانه ای در مرکز استان ندارد به مجلس ورود پیدا نکند که این نوعی تبعیض است.

سلیمی همچنین با یادآوری سازوکار موجود در کشورهای توسعه یافته اظهار کرده است: در کشورهای توسعه یافته تلاش می شود تا انتخابات مجلس در حوزه های کوچک تر برگزار شود تا مردم ارتباط نزدیک تری با نمایندگان داشته باشند و با تصویب قوانینی منطبق بر واقعیات در راستای حل مشکلات اجتماعی گام بر دارند. به عنوان مثال شهری نظیر پاریس به ۲۰ حوزه تقسیم شده است و هر محله یک نماینده دارد. در کشورهای پیشرفته حوزه انتخاباتی مجلس را کوچک تر کرده تا مردم شناخت بیشتری از نمایندگان داشته باشند.

به جای انتخابات استانی به سوی انتخابات حزبی برویم!

از ابتدای انقلاب تاکنون هر چند بارها از تریبون های مختلف بر لزوم نهادینه کردن تحزب تاکید شده اما در عمل حزب گرایی با محدودیت هایی رو به رو بوده است. علی رغم گشایش های پس از دوم خرداد و باز شدن فضای باز سیاسی، کار تشکیلاتی و حزبی به معنایی که واقعا از دل آن کارکرد حزبی استخراج شود، دیده نشد.

شاید بهتر باشد به جای آنکه به سمت استانی شدن انتخابات مجلس برویم، پر و بال دادن به احزاب را اولویت نخست خود قرار دهیم. هرچند تا زمانی که اعضای ارشد احزابی که مجوزشان را از وزارت کشور دریافت کرده اند با نظارت استصوابی امکان حضورشان در انتخابات فراهم نشود، مشکلات فعلی برطرف نخواهد شد و انتخابات حزبی هم تصوری دور از دسترس خواهد بود.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***