تقریباً ٩ درصد از جمعیت جهان ۶۵ سال به بالا هستند. پیش بینی می شود این تعداد تا سال ٢٠۵٠ به ١٧ درصد برسد. با طولانی تر شدن عمر، بیماری های مزمن و ناتوانی افراد افزایش می یابد. به عنوان مثال میزان اختلالات بینایی در سنین ۶۵ تا ٨۵ سال به بالا، سه برابر می شود.
دژنراسیون متکولا وابسته به سن (AMD)، عامل اصلی کاهش بینایی در افراد مسن است و همان طور که از نام این بیماری مشخص است، خطر ابتلا به این بیماری با افزایش سن افزایش می یابد.
اگرچه خطر ابتلا به AMD تا حدی تحت تأثیر ژنتیک است اما سبک زندگی از جمله استعمال دخانیات، فعالیت بدنی نامناسب و الگوهای رژیم غذایی نیز می توانند میزان خطر ابتلا را افزایش دهند.
لوتئین
برخی از محققان معتقدند که شواهد کافی برای اثرات مثبت مصرف لوتئین برای چشم وجود دارد. انجمن اپتومتریک آمریکا برای کاهش سرعت پیشرفت AMD توصیه می کند که روزانه ١٠ میلی گرم لوتئین و ٢ میلی گرم زاکزانتین مصرف کنید.
آنتی اکسیدان ها
آنتی اکسیدان ها نیز ممکن است در سلامت چشم نقش داشته باشند. به نظر می رسد کاتچین موجود در چای سبز تأثیرات مفیدی بر چشم دارد. نوشیدن چای سبز باعث کاهش قابل توجه خطر ابتلا به آب مروارید که وابسته به سن است، می شود. شواهد آزمایشگاهی نشان می دهند ملاتونین ممکن است بار اکسایشی سلول های شبکیه چشم را کاهش دهد و از آن محافظت کند. ارتباطی بین سطح ملاتونین و خطر ابتلا به AMD و همچنین بیماری تورینه دیابتی، شرایطی که باعث آسیب چشم در افراد مبتلا به دیابت می شود، مشاهده شده است.
ویتامین ها
خوردن ویتامین A بیشتر(که در سیب زمینی شیرین، اسفناج، هویج، طالبی، فلفل و انبه وجود دارد)، ویتامین C(که در فلفل، پرتقال، کیوی، بروکلی، توت فرنگی و جوانه بروکسل یافت می شود) و ویتامین E (که در دانه های آفتابگردان، بادام، فندق و جوانه گندم یافت می شود) موجب کاهش خطر ابتلا به آب مروارید و AMD می شود.
محققان گمان می کنند ویتامین D ممکن است نقش مهمی در سلامت چشم داشته باشد. غذاهای سرشار از ویتامین D شامل ماهی قزل آلا، ماهی تن، قارچ ها و آب میوه های غنی شده و لبنیات و شیر هستند. محققان همچنین در افرادی که مقادیر بیشتری روی مصرف می کنند، میزان AMD کمتری یافته اند که در صدف، خرچنگ، گوشت گاو، لوبیا پخته و بادام زمینی یافت می شود.
الگوهای غذایی مطلوب
سبک های غذایی غنی از سبزیجات و میوه ها باعث کاهش خطر ابتلا به آب مروارید، گلوکوم و AMD می شود. مصرف زیاد گوشت به ویژه گوشت قرمز با افزایش خطر ابتلا به این بیماری ها همراه است.
اگرچه تحقیقات در مورد مقادیر و انواع چربی های رژیم غذایی پیچیده است و نیاز به مطالعه بیشتر در بین جمعیت های مختلف دارد، اما در رژیم مدیترانه ای خطر کمتری برای ابتلا به اختلالات چشمی وجود دارد.