سلام نو – سرویس اجتماعی: این روزها از سخنگوی وزارت بهداشت تا فرمانده ستاد مقابله با کرونا در کلانشهر تهران میگویند که اگر فاصله گذاری اجتماعی رعایت نشود احتمال دارد در میانه راه مغلوب کرونا شویم.
علیرضا زالی که فرمانده ستاد مقابله با کرونا در تهران است با اشاره به افزایش ۱۱ درصدی بهبود یافتگان در بیمارستانهای کلانشهر تهران، توضیح داد: اگر چنانچه ترددهای غیر ضروری در سطح شهر افزایش یابد ممکن است با افزایش آمار مواجه شویم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بوشهر هم با تاکید بر توجه به پروتکلهای بهداشتی و فاصلهگذاری گفت: تنها راه جلوگیری و شکستن زنجیره انتقال ویروس کرونا، فاصلهگذاری اجتماعی است و بی توجهی به این مهم زمینه بیماری کرونا را افزایش میدهد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی استان زنجان گفت: رعایت نکردن فاصله اجتماعی از سوی عموم مردم، موارد مثبت و بستریهای کرونا را در استان طی ۲ هفته آینده افزایش خواهد داد که این مهم، نگرانیهایی را ایجاد کرده است.
این مسئولان ارشد بهداشتی استانها به گونهای از فاصله گذاری اجتماعی صحبت کردهاند که انگار مردم میتوانند و نمیخواهند که فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند.
طرح فاصله گذاری هوشمند دو ویژگی مهم دارد که آن را هوشمند میکند. اول فاصله گرفتن مردم از هم با توجه به امکانات موجود و دوم شناسایی بیماران با سرعت بیشتر و رصد و قرنطینه آنها.
در مورد نخست تا امروز کلیۀ گزارشها از «ازدحام» جمعیت در واگنهای متروی تهران و سرپا ماندن بسیاری از افراد در راهروی واگنها خبر میدهد. سخنان محسن هاشمی را به یاد بیاورید که گفت با این شرایط یا باید سیستم تهویه مترو را عوض کرد یا آن را تعطیل کرد وگرنه سرعت گسترش کرونا زیاد میشود.
به تصاویر اتوبوسها نیز دقت کنید که مردم در حال بیرون ریختن از آن هستند. یعنی حتی اگر مردم بخواهند هم نمیتوانند فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنند.
درباره تاکسیها وضع بدتر است. هر چند علیرضا قنادان مدیرعامل سازمان تاکسیرانی شهر تاکید کرده که «برای اجرای طرح فاصله گذاری اجتماعی تنها دو مسافر میتوانند در صندلیهای عقب سوار شوند» اما نگفته هزینه آن یک نفر چه خواهد شد؟ دولت میپردازد یا مسافر؟ یا از جیب راننده تاکسی کم میشود؟ با رانندههای شخصی چه کنیم؟
البته مسئولان وزارت بهداشت اعلام کردند که طرح فاصله گذاری هوشمند به اینجا خلاصه نشده و «بیش از ٨٠ راهنما» در اختیار کارفرمایان و صاحبان مشاغل قرار گرفته است. حمیدرضا جمشیدی، دبیر ستاد ملی مدیریت و مقابله با کرونا هم گفت که «حدود هزار صفحه دستورالعمل برای بخشهای مختلف صنوف در وزارت بهداشت آماده شده است» که «دستورالعملها پیچیده و فنی نیستند و آنچه بر آن تأکید شده رعایت فاصله از یکدیگر، شستن دستها و … است».
اما واقعیت است که در محل کار هم بسیاری از کارفرمایان آن چنان به این ضوابط پایبند نیستند و کارگران نیز با توجه به اوضاع شغلی خود چیزی نمیگویند. برخی واحدها هم اساسا توان همان حداقلهای بهداشتی را ندارند. برای مشاهده عینی این مسئله میتوانید به کارگران ساختمانی نگاه کنید که فاصله گذاری اجتماعی که هیچ! هنوز کلاه ایمنی ندارند.
مردم شرایط کشور را درک میکنند و محدودیتهای اقتصادی را میفهمند ولی انتظار این است که مسئولان هم بفهمند که عموم مردم دوست دارند فاصله اجتماعی را رعایت کنند ولی به لطف مدیریت آنها امکانش را ندارند، در نتیجه محبت کنند این قدر نگویند که مردم باید فاصله گذاری را رعایت کنند.