به گزارش سلام روزنامه شرق در گزارش درباره مخترع کرونا یاب سپاه نوشت: چهارشنبه ۲۷ فروردین بود که فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مراسم رونمایی از دستگاه کرونایاب «مستعان ۱۱۰» شرکت کرد و این دستگاه را «دستاورد جدید با قابلیت تشخیص هوشمند کرونا» خواند؛ دستگاهی که البته شکل کارکرد و نحوه معرفی و جزئیات آن بلافاصله با انتقادات و پرسشهایی مهم مواجه شد.
بااینحال، حسین سلامی در این مراسم و در توضیح عملکرد این دستگاه گفته بود: «دقت ۸۰درصدی آن در بیمارستانها اثبات شده و به این شیوه کار میکند که با استفاده از ایجاد میدان مغناطیسی یعنی استفاده از ویروس دوقطبی که داخل این دستگاه تعبیه میشود، هر نقطهای از محیط تا شعاع صد متر که آلوده به ویروس باشد، آنتن این دستگاه درست مقابل این نقطه قرار خواهد گرفت و در مدت حدود پنج ثانیه موفق به کشف محیط آلوده میشود».
سردار سرلشکر حسین سلامی در مراسم رونمایی از این دستگاه با تشریح نحوه کارکرد آن گفته بود: اساس آن این است که با استفاده از ایجاد میدان مغناطیسی یعنی استفاده از ویروس دوقطبی که داخل این دستگاه تعبیه میشود، هر نقطهای از محیط تا شعاع صد متر را که آلوده باشد، آنتن این دستگاه در مقابل آن قرار میگیرد و در عرض پنج ثانیه موفق میشود که نقطه آلوده را کشف کند. به گفته سلامی این یک پدیده علمی شگفتانگیز در بیمارستانهای مختلف تست شده و بیش از ۸۰ درصد دقت و صحت آن جواب داده است و مبنای خیلی خوبی برای هر نوع ویروسی خواهد بود.
فرمانده سپاه پاسداران، همچنین درباره این دستگاه که نام «مستعان۱۱۰» برای آن انتخاب شده، گفته است این دستگاه نیاز به گرفتن خون ندارد و قابلیت بسیار بالایی برای تشخیص سطوح و انسانهای آلوده دارد؛ بهطوریکه در عرض پنج ثانیه میتواند نقطه آلوده را کشف کند.پس از رونمایی از این دستگاه بود که انتقادات و شک و شبهههایی درباره این دستگاه در شبکههای اجتماعی و رسانهها منتشر شد.
بااینحال سردار رمضان شریف، سخنگو و مسئول روابطعمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز پنجشنبه به اظهارنظرهای گوناگون داخلی و خارجی درباره مستعان پاسخ داد. به گفته او مستعان ۱۱۰ «دستاورد بزرگ و منحصربهفردی است که به دست متخصصان و ظرفیتهای دانشبنیان بسیج علمی کشور رقم خورده» و آن را نمونهای از «موفقیتهای جدید» جمهوری اسلامی در حوزه علم و فناوری دانست.
سردار رمضان شریف همچنین ضمانت داده است که دستگاه ویروسیاب پیش از رونمایی رسمی «بیش از ۱۰ روز در دستکم ۱۰ بیمارستان و مرکز درمانی درگیر بیماران کرونایی در کشور» آزمایش شده است.
او میگوید: فرایند تولید و قابلیتهای فنی سامانه «مستعان» با حضور اصحاب رسانه تشریح میشود. او همچنین از متخصصان خواست از شتابزدگی در قضاوت درباره این سامانه پرهیز کنند؛ چراکه به تعبیر او غالب واکنشهایی که بیشتر از سوی رسانههای بیگانه طراحی و ضریب داده شده، ناشی از احساس ضعف، حقارت و استیصال آنان از اقتدار و اراده ایرانی است.
بااینحال حسامالدین آشنا، مشاور رئیسجمهور و عضو هیئت نظارت بر صداوسیما در فضای مجازی، در یک پیام توییتری در واکنش به این موضوع نوشت: «در شرایطی که جامعه هر روز با اخبار عجیب روبهرو میشود، از پخش رپرتاژ آگهی در بخشهای خبری خودداری کنید و بدون تأیید رسمی وزارت بهداشت، برای واکسنها، داروها، کیتهای تشخیصی و ویروسیابهای ابتکاری و بینظیر تبلیغ نکنید».
کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت، نیز در نشست خبری ویدئویی خود در پاسخ به خبرنگار آناتولی درباره ساخت این دستگاه گفت: اگر این دستگاه از سوی وزارت بهداشت تأیید شده بود، حتما در گزارش رونمایی آن اعلام میشد. مرجع تأیید وزارت بهداشت است. تا این لحظه بسیاری از این زحمات کشیده شده و تلاشهای زیادی شده؛ ولی مواردی که تأیید نهایی گرفته، بسیار کم بوده است. به این دستگاه سازمان غذا و دارو تأییدیهای نداده است. اگر تأیید بشود، مجوز تولید انبوه میدهیم.