زمان شروع درمان در فوریت های مربوط به سکته مغزی بسیار مهم است و اگر بتوان به محض شروع علائم سکته مغزی به بیمار رسیدگی کرد میتوان روش درمان موثرتری را در پیش گرفت.
علائم و نشانههای سکته مغزی عبارتاند از:
· سردرد همراه با استفراغ، سرگیجه یا تغییر هوشیاری و به صورت ناگهانی و شدید ممکن است نشانگر سکته مغزی باشد.
· صحبت کردن و درک آنچه دیگران می گویند مشکل است. امکان دارد دچار سردرگمی شوید و یا کلمات خود را کمرنگ کنید یا در درک گفتار دچار مشکل شوید.
· مشکل در دیدن در یک یا هر دو چشم. امکان دارد به طور ناگهانی بینایی را در یک یا هر دو چشم از دست دهید، یا ممکن است مضاعف شود.
· اگر دچار فلجی ناگهانی صورت، دست یا پا شدید و یا امکان دارد دچار بی حسی یا ضعف شوید. سعی کنید همزمان هر دو بازوی خود را بالای سر خود بلند کنید. اگر یک بازو شروع به افتادن کرد، ممکن است دچار سکته مغزی شوید. همچنین، ممکن است یک طرف از دهان شما هنگام لبخند زدن فرو رود.
راههای پیشگیری از سکته مغزی
برای جلوگیری از سکته مغزی همانند همه بیماریها باید زندگی سالم را در پیش بگیرید و به توصیههای پزشکی عمل کنید
پیروی از توصیههای پزشک و دانستن عوامل خطر سکته مغزی و اتخاذ شیوه زندگی سالم بهترین اقداماتی که می توانید برای جلوگیری از سکته مغزی انجام دهید. اگر سکته مغزی یا حمله ایسکمیک گذرا (TIA) داشته باشید، این اقدامات امکان دارد به جلوگیری از سکته مغزی دیگر کمک کند.
راهکارهای جلوگیری از سکته مغزی همانند روش های پیشگیری از بیماری های قلبی است که در زیر به طور خلاصه به آن پرداخت شده است:
- کاهش کلسترول و چربی اشباع شده در رژیم غذایی شما: اگر شما نمی توانید کلسترول خود را از طریق تغییر رژیم غذایی به تنهایی کنترل کنید، پزشک امکان دارد داروی کاهش کلسترول را تجویز کند.
-کنترل فشار خون بالا (فشار خون بالا): این یکی از مهمترین کارهایی است که می توانید برای کاهش خطر سکته مغزی انجام دهید.
- مدیریت دیابت: رژیم غذایی، ورزش و کاهش وزن می تواند به شما در حفظ قند خون در حد سالم کمک کند. اگر به نظر نمی رسد عوامل شیوه زندگی برای کنترل دیابت کافی هستند، پزشک ممکن است داروی دیابت را تجویز کند.
- ترک دخانیات: دخانیات و دود حاصله از آن علاوه بر مصرف کننده برای اطرافیان وی نیز خطرآفرین است و خطر ابتلا به سکته مغزی را بالا می برد. ترک مصرف دخانیات خطر سکته مغزی را کاهش می دهد.
- حفظ وزن مطلوب: اضافه وزن عامل بسیاری از بیماری های مختلف است در نتیجه اضافه وزن موجب ابتلا به سکته مغزی و بیماری هایی مانند فشار خون بالا، بیماری قلبی عروقی و دیابت می شود.
- ورزش کنید: ورزش از بسیاری از بیماری ها جلوگیری می کند بنابراین ورزش های هوازی خطر سکته مغزی را کاهش خواهد داد. موجب افزایش سطح کلسترول خوب شده و سلامت رگ های خونی و قلب شما را بهبود می بخشد. ورزش می تواند فشار خون شما را کاهش دهد، همچنین به شما در کاهش وزن، کنترل دیابت و کاهش استرس کمک می کند.
- رژیم غذایی سرشار از میوه و سبزیها: رژیم مدیترانهای که بر روغن زیتون، میوه، آجیل، سبزیها و غلات کامل تأکید دارد، ممکن است مفید باشد. رژیم غذایی حاوی پنج وعده یا بیشتر میوه یا سبزیها ممکن است خطر سکته مغزی را کاهش دهد.
- الکل به هیچ عنوان مصرف نکنید: الکل علاوه بر اینکه سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف تر می کند موجب ابتلا به فشار خون بالا، سکته مغزی ایسکمیک و سکته مغزی خواهد شد.
- درمان آپنه انسدادی خواب (OSA): اگر شما علائم OSA دارید، پزشک امکان دارد یک مطالعه خواب را توصیه کند یک اختلال خواب که باعث می شود تنفس را برای مدت کوتاهی به طور مکرر در طول خواب متوقف کنید. درمان OSA شامل دستگاهی است که فشار هوای مثبت را از طریق ماسک به شما منتقل کرده تا مجاری هوای شما در هنگام خواب باز گردد.