در جلسات اول خواستگاری، باید پیرامون کلیات بحث شود مثل اینکه چه چیزی باعث شد شما به خواستگاری من بیاید؟
به شما چه گفته اند که شما اجازه دادید من به خواستگاری شما بیایم؟
از طرف مقابل بخواهید که در خصوص خود اطلاعات کلی بدهد. مثلاً از او بپرسید: از خودتان بگویید؟ منظور تحصیلاتتان شغلتان روحیاتتان عقایدتان و کارهایی که کرده اید؟
موضوعات کلی را از او بپرسید: هدف از ازدواج؟ انتظارات از همسر آینده؟ برنامه آینده زندگیاش؟ خصوصیات بارز شخصیتش؟ شما باید در جلسه اول ابتدا ظاهر و چهره و حرکات و صدای او را بررسی کنید؛ و این به معنی دیدن فیلم و عکس از طرف مقابل نیست یعنی فرد باید در حضور فیزیکی شخص مقابل خود را بررسی کرده و سپس تصمیم گیری کند.
بنابراین در جلسه اول علاوه بر ظاهر طریقه سخن گفتن او و همچنین حرکات بدن ورود و خروج و استفاده از کلمات او را مورد سنجش قرار داده و با خلقیات خود مقایسه کنید که آیا این رفتار از نظر شما زننده است یا خیر همچنین همین بررسی و ارزیابی را در خصوص خانواده وی نیز انجام دهید.
سعی کنید در جلسه اول وارد جزئیات نشوید و سعی کنید کلیات را بررسی کنید اما اگر از قبل آشنایی داشته اید می توانید وارد جزئیات شوید.
اما چند نکته:
در گفتگو به صورت حضوری فرصتی برای شما ایجاد میگردد که می توانید طرف مقابل خویش را آزمایش کنید پس بهتر است منطقی و واقعی با این موضوع برخورد کنید تا یک انتخاب عاقلانه داشته باشید. پس تمام حرکات و ظاهر خانواده و فرد مقابل خود را زیر نظر بگیرید.
پس جلسه اول برای آشنایی است تا در صورت رضایت جلسات بعد ادامه یابد. پس نگذارید هیجان بر شما غلبه کند و بگذارید جلسات بعد ادامه یابد تا قبل از ایجاد علاقه گفتگو ها منطقی ادامه یابد.
استفاده از دیدگاه های خانواده پس از اولین جلسه
نکته بعد این است که سعی کنید اول نظر پدر و مادر و خواهر و هر کسی که با شما در جلسه خواستگاری بوده اند را جویا شوید زیرا اگر ابتدا شما نظر خود را اعلام کنید امکان دارد آن ها به دلیل احترام به نظر شما از ارائه نظر مخالف یا موافق خود خودداری کنند و بعضی از جنبه هایی که شما ندیده اید را از دست بدهید همچنین این نشانه ادب شما نسبت به بزرگترها است.
وقتی از مادر می پرسید آیا این دختر را پسندید یا نه؟ به طور مسلم مادر پاسخ میدهد مادرم تو باید بپسندی نه من. شما باید بگویید ولی من می خواهم اول خاطرم جمع شود که نظر شما مساعد است تا بعد من به این دختر خانم فکر کنم.
مشکلات خواستگاری مستقیم
یکی از اساسی ترین مشکلات خواستگاری مستقیم همین است که افراد چندین مرحله در آشنایی جلو رفته اند و بعد از وابستگی و علاقه بین فردی، تازه خانوادهها وارد میدان می شوند ولی به دلیلی که قبلاً گفتیم هر گونه اظهار نظر اطرافیان راه به جایی نخواهد برد و این جوانان فکر می کنند که بزرگترها خیر و صلاح آنها را نمی خواهند.
جوانان باید خانواده خود را در این امر پیشقدم نمایند. به مادر بگویند به عنوان یک مشاور نظر خود را راجع به عروس آینده خود بگوید آیا او را می پسندید یا نه؟ دختر خانم نیز نظر پدر و مادرشان را راجع به داماد جویا شوند همیشه سعی کنید در زندگی حرف آخر را شما بزنید و بگذارید ابتدا آنان اظهار نظر کنند.
اگر در بین اظهارات آنان نکاتی بود که از نظر شما منفی است، سریعاً موضع گیری نکنید و اگر از نظر شما این نکات حاد نیستند از ایشان اجازه بگیرید که جلسات گفتگو ادامه یابد.
نویسنده: دکتر امیرحسین بانکی پور فرد برگرفته از کتاب مطلع مهر