سلام نو – سرویس اجتماعی: توسعه گردشگری روستایی و توسعه اشتغال پایدار ارتباط مستقیمی با یکدیگر دارند. به تعبیری می توان گفت با ارتقای گردشگری زمینه اشتغال پایدار برای مردم بسیاری از روستاها فراهم می شود.
به گزارش سلام نو، گردشگری نقش مهمی در بخش های گوناگون اشتغالزایی دارد و بدون تردید بهره گیری صحیح و به جا از ظرفیت های موجود در گردشگری بسیاری از روستاهای کشور می توان شرایط را به گونه ای پیش برد که اشتغال پایدار در شمار زیادی از روستاهای کشور ایجاد شود.
در سال های اخیر علی رغم کاستی های فراوان توجه نسبتا ویژه تری به زیرساخت های روستایی شده است. در حال حاضر اشتغال روستاییان از یک دار قالی و دامپروری خانگی فراتر رفته و اشتغال روستایی معنا و مفهوم جدیدی به خود گرفته است.
متاسفانه در دهه های اخیر توسعه روستاها آن چنان که باید و شاید در دستور کار قرار نگرفته و همین امر باعث مهاجرت بسیاری از مردم از روستاها به شهرها شده است. در واقع تمرکز امکانات در شهرها رونق را از بیشتر روستاها برده است.
خوشبختانه در طی سال های گذشته مشکلات پیش پا افتاده ای مثل آب و گاز و تلفن در روستاها تا حد چشمگیری کم شده و اینترنت هم توسعه و ضریب نفوذ قابل قبولی پیدا کرده است. نظام بهداشتی و آموزش هم با پیشرفت قابل ملاحظه ای همراه بوده است. با این وجود هنوز که هنوز است اشتغال پایدار دغدغه بسیاری از روستاییان است.
افزایش اقامتگاه های گوناگون بوم گردی در سال های اخیر از جمله تحولات مثبتی بوده که در زمینه گردشگری روستایی شاهد آن بوده ایم. طرحی که باید آن را از معدود طرح های موفق حوزه گردشگری دانست. در این روزها که زندگی ماشینی همه ابعاد زندگی ما را تحت شعاع قرار داده است اقامتگاه های بوم گردی یک کارویژه دیگر هم دارند که آن احیای بسیاری از فرهنگ های اصیل گذشته است.
اگر بخواهیم از بوم گردی تعریفی ارائه کنیم باید بگوییم بوم گردی تصویر جدیدی از سفر را به مخاطب ارائه می کند. اقامتگاه های بوم گردی در واقع محلی برای اقامت چند روزه متناسب و منطبق بر فرهنگ و جغرافیای آن منطقه است. سبک سنتی غالب این اقامتگاه ها وجه تمایز مراکز بوم گردی با هتل ها است.
عرضه غذای محلی در این اقامتگاهها در کنار ایجاد فضای مناسب برای فروش محصولات محلی و صنایع دستی بخشی از خدمات شایان توجهی است که توسط این اقامتگاه ها به گردشگر ارائه می شود. اقامتگاه های بوم گردی باعث شده تا بسیاری از نقاط جذاب کشور که ظرفیت بالقوه گردشگری دارند مورد توجه مردم قرار بگیرد و از این مسیر اقتصاد بسیاری از روستاییان رشد پیدا کند.
محمد گل بوستانی ، مدیر ایران وایا اکوتوریسم اخیرا در گفتوگویی که با سلام نو داشت با اشاره به ظرفیت های گردشگری بیبدیل کشور و لزوم احیای آن اظهار کرد: خوشبختانه اخیرا شاهد توسعه قابل توجه بومگردی در چند سال اخیر هستیم. در دو سه سال گذشته شاهد رشد بوم گردی بوده ایم و این بدین معناست که در حوزه گردشگری با وجود همه مشکلات شاهد اتفاقات امیدوارکنندهای هستیم.
شاید تنها عیبی که بتوان به گسترش بوم گردی در کشور وارد کرد تخریب ها علیه محیط زیست است. برای رفع این مشکل البته هیچ چاره ای جز ارتقای فرهنگ محیط زیستی از قِبَل آموزش و آگاهی بخشی وجود ندارد.
ایرادات دیگری هم در زمینه توسعه بوم گردی وجود دارد که از جمله آن می توان به آسفالت نبودن برخی مسیرها و نبود تابلوهای کافی برای سردرگم نشدن گردشگران اشاره کرد. مساله ای که امید می رود تا خیلی زود بهبود پیدا کند.