ابزار جمعآوری اطلاعات این نظرسنجی، پرسشنامه بوده که از طریق مصاحبه حضوری تکمیل شده و آنطور که احمد نادری، رئیس موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران میگوید جمعیت آماری این طرح شامل شهروندان بالای ١٨سال ساکن مناطق بیستودوگانه شهر تهران بوده است. فرآیند گردآوری اطلاعات و پرسش از مردم هم در میادین و مکانهای عمومی شهر بوده است. در مجموع و با توجه به جمعیت مناطق بیستودوگانه شهر تهران به ۵٠ نقطه از شهر مراجعه و با توجه به مشخصات و ویژگیهای جمعیتشناختی نمونه آماری براساس اطلاعات سرشماریسال ١٣٩۵، در مجموع ١٠٠٠ پرسشنامه تکمیل شده است.
نادری درحالی از آمار ٢۴درصدی مشارکت تهرانیها در انتخابات میگوید که معتقد است این آمار با توجه به نزدیک شدن به زمان انتخابات ممکن است تغییر کند و افزایش داشته باشد: «این را تجربه انتخابات گذشته نشان میدهد. در انتخابات سالهای گذشته با نزدیک شدن به زمان برگزاری تعداد رأیدهندگان بیشتر شده است.» این درحالی است که آمار مشارکت در شهر تهران با استان تهران یا سایر استانها تفاوت فاحشی دارد. به گفته نادری ٢١ مدل در کشور برای رأیدهی وجود دارد که از جمله آنها رأیدهی رفاقتی، قومی و … است که این مدلها اصولا در شهرستانهای مختلف عملیاتی میشود و افراد بیشتری براساس گرایشاتشان ممکن است در انتخابات شرکت کنند.
افزایش ٢۵درصدی نارضایتی از عملکرد شورای شهر تهران
مردان حاضر در نظرسنجی دانشگاه تهران، 50.1 درصد و زنان شرکت کرده در این نظرسنجی هم ٩/۴٩درصد بودهاند. همچنین بیشترین گروه سنی شرکتکننده در این نظرسنجی، ٣١ تا ۵٠سال است و بعد از آن گروه سنی بین ١٨ تا ٣٠سال قرار دارند. از سوی دیگر میزان تحصیلات ۵١درصد از افرادی که در این نظرسنجی شرکت کردهاند دیپلم و زیردیپلم و تنها ۶/٨درصد از افراد با تحصیلات عالی در این نظرسنجی حاضر شدهاند. از جمله دیگر بخشهایی که این نظرسنجی آن را پوشش داده و از هزار زن و مرد تهرانی دربارهاش پرسیده، عملکرد شهرداری تهران و شورای شهر بوده است.
در حوزه عملکرد شهرداری، هشت حوزه اجتماعی شامل حملونقل و ترافیک، آلودگی هوا و محیطزیست، نوسازی بافتهای فرسوده، شفافیت، اوقات فراغت و … سنجش شده است که تهرانیها بدترین عملکرد شهرداری را درباره نداشتن شفافیت در بودجه و مناقصه و بعد از آن مدیریت آلودگی هوا و محیطزیست دانستهاند. از سوی دیگر بهترین عملکرد شهرداری تهران از نظر شهروندان هم به حفظ و توسعه فضاهای سبز و بوستانها مربوط است که 47.5 درصد تهرانیها وضع توسعه بوستانها را مناسب دانستهاند. نکته دیگر این نظرسنجی به عملکرد شورای شهر مربوط است؛ 43.9 درصد شهروندان معتقدند عملکرد شورای شهر نسبت به دوره قبل فرقی نکرده، ٢۵درصد میگویند بدتر شده و ١٣ درصد معتقدند عملکرد بهتری را نسبت به شورای قبلی شاهد بودهاند اما میانگین نمره رضایت از عملکرد شورای شهر از ١٠، ٣,٨ بوده. نمرهای که نادری آن را نامناسب میداند.
در این میان بخشهایی از این نظرسنجی که سوالاتی درباره سیاستهای قوه مجریه و تأثیر برجام در حفظ منافع ملی است، ازجمله قسمتهایی بود که باعث شد حاضران در این نشست برخی از پرسشهای مطرح شده در پرسشنامه را همراه با سوگیری بدانند و نادری در پاسخ به این پرسش و همچنین در چرایی سوگیریهای خود گفت: «در طراحی این پرسشنامه افراد از طیفهای مختلف حاضر بودند. پرسشنامه بدون هیچ سوگیری سیاسی طراحی شده و کاملا علمی است، اما در بررسی و صحبت از آن افراد میتوانند نظر خودشان را داشته باشند.» از سوی دیگر بخشی از این نظرسنجی به طرق پیگیری اخبار و تحولات جامعه برمیگردد.
در این بخش هم ۴٠درصد افراد شرکتکننده در نظرسنجی میگویند صداوسیما مهمترین منبع کسب خبرشان است و پس از آن ٢۶درصد افراد از شبکههای اجتماعی مجازی استفاده میکنند. نادری همچنین در شبهه ایجادشده درباره درصد بالای استفاده از صداوسیما هم میگوید این نشان میدهد صداوسیما هنوز رسانه تأثیرگذاری است و بعد از آن رسانههای اجتماعی و شبکههای ماهوارهای قرار دارند. البته بحث اعتماد به صداوسیما با استفاده از آن فرق دارد، ممکن است افراد به اخبار صداوسیما گوش کنند، اما اعتمادی به آن نداشته باشند، این نکته نیازمند بررسی دیگری است.»در این نظرسنجی روزنامهها تنها منبع اطلاعاتی ١/١درصد افراد و منابع کسب خبر در میان اصولگرایان و اصلاحطلبها متفاوت بوده است. اصولگرایان بیشتر از صداوسیما استفاده میکنند و اصلاحطلبان رسانههای اجتماعی را ترجیح میدهند.
یک نظرسنجی دیگر
روز گذشته درحالی آمار این نظرسنجی را موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران منتشر کرد و نادری آن را جزو معدود نظرسنجیهایی دانست که به شکل کامل درباره مشارکت در انتخابات منتشر شده که پیش از این در دوازدهم دی ماه، مرکز افکارسنجی دانشجویان ایران (ایسپا)، نتایج نظرسنجیاش از شهروندان تهرانی درباره انتخابات پیشرو را منتشر کرده بود. براساس نظرسنجی ایسپا احتمال میزان مشارکت در زمان انجام نظرسنجی تمایل مردم تهران برای شرکت در انتخابات ٢١درصد و برای مردم استان تهران ٢٧درصد بود. همچنین ۴۴,٢درصد مردم استان تهران گفته بودند که به هیچوجه در انتخابات مجلس شرکت نمیکنند که این نسبت برای مردم شهر تهران ۴٩.۴درصد و برای مردم شهرستانهای تهران ٣۴.١درصد است.
81.4 درصد از پاسخگویان استان تهران از شرایط کشور راضی نیستند. این میزان در شهر تهران ٨۵درصد و در شهرستانهای تهران ٧۴.۵درصد است. تنها ١٨.٢درصد از پاسخگویان استان تهران گفتهاند از شرایط کشور راضیاند که این نسبت در شهر تهران ١۴.۴درصد و در شهرستانهای تهران ٢۵.٣درصد است. در نظرسنجی اخیر موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران میزان نارضایتی مردم تهران بسیار بالاست و در پاسخ به این پرسش که «در حال حاضر بهطورکلی از شرایط و وضع مدیریت کشور راضی هستید؟» 93.7 درصد از جامعه آماری اعلام نارضایتی کردند و تنها ۵درصد تهرانیها راضی بودند. همچنین ٧۶درصد از مردم تهران عملکرد دولت در حوزه کنترل تورم و گرانی را ضعیف دانستند و ضعف بعدی را در مبارزه با فساد اقتصادی و مالی، ایجاد اشتغال، افزایش عدالت و آزادی بیان و نبود فضای گفتوگو در جامعه بیان کردند.
به گزارش سلام نو، روزنامه شهروند در گزارشی نوشت: نتایج نظرسنجی دانشگاه تهران درباره انتخابات مجلس، عملکرد دولت شهرداری و شورای شهر اعلام شد.
یک هفته مانده به یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی، موسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران نتایج نظرسنجیای را منتشر کرد که در آن از شهروندان تهرانی درباره انتخابات مجلس، عملکرد دولت، شهرداری و شورای اسلامی شهر پرسش شده است. براساس این نظرسنجی که نیمه اول بهمن ماه امسال انجام شده، میزان مشارکت تهرانیها در انتخابات مجلس یازدهم ٢۴,٢ درصد برآورد شده است.