سلام نو – سرویس اقتصادی: از فردای سقوط دردناک هواپیمای اوکراینی تا امروز دو سه حادثه دیگر رخ داده است. حوادثی که اگرچه تلفاتی نداشته است اما نگرانی زیادی بین مردم ایجاد کرده است.
کاپیتان هوشنگ شهبازی با تاکید بر وضعیت بحرانی صنعت هوانوردی کشور می گوید است هرروز که از خواب بیدار می شوم و خبر سانحه ای را نمی شنوم خوشحال می شوم. به اعتقاد او صنعت هوانوردی ما مثل باقی بخش های کشور در وضعیت بحرانی است.
این خلبان پیشکسوت در گفتوگو با سلام نو اظهار کرد: به خاطر تحریم ها و عدم مدیریت ها و فرسودگی ناوگان هواپیمایی هر روز باید منتظر اخبار ناگوار بود. ناوگان هوایی ما به طور متوسط 25 سال عمر دارد. در حالی که کشورهای همجوار ما مثل امارات معدل عمر ناوگان هواییشان 6 سال است و هواپیماهای بسیار نویی دارند. مسلما برای هواپیمای 25 ساله اتفاقات بیشتری تا هواپیماهایی که شش سال عمر دارند پیش می آید.
او با اشاره به تحریمهای یکجانبه و خلاف حقوق بشر علیه ایران یادآور شد: من در گفت و گوهای خارجی سعی کرده ام از طریق دیپلماسی عمومی از حیات انسان دفاع کنم. همه باید این کار را انجام دهیم. هیچکس تحت هیچ بهانه سیاسی اقتصادی و اجتماعی حق ندارد حق حیات انسان را تهدید کند. این مساله ابتدایی در زمینه حقوق بشر است که غرب هم به آن معتقد است. حق حیات انسان تهدیدشدنی نیست.متاسفانه به خاطر بهانه های موجود ایران سالها است با تحریم در صنعت هوانوردی دست و پنجه نرم می کند.
شهبازی اضافه کرد: در عین حال باید پذیرفت که نوع تعاملات خارجی ما باعث شده تا هواپیما به کشور فروخته نشود. در این شرایط به ناچار هواپیماهای کشور که در حال فرسودگی هستند بیشتر می شوند. چند سالی است که صنعت هوانوردی ما در بحران قرار دارد.
او با اشاره به سوء مدیریت ها در صنعت هوانوردی گفت: در کشور ما متاسفانه به جوانان اعتماد نمیشود و فقط از مدیران سنتی که چند دهه است مدیریت می کنند استفاده می کنیم. مدیران تغییری نمی کنند تنها جایگاه مدیریتشان چند وقت یک بار عوض می شود. ما 1000 نفر مدیر داریم که با رویکرد جدید سازگار نیستند.
این کارشناس صنعت هوانوردی با بیان اینکه نیازمند نیروی خلاق و ریسک پذیر هستیم، گفت: ما امروز در نسل پنجم قرار داریم اما از مدیران نسل دومی استفاده می کنیم. مادامی که ما از این مدیریت بهره مند باشیم از فناوری و آینده نگری محروم خواهیم بود. هزینه ورودی مدیران و تصمیم گیران نسل دومی بسیار بیشتر از ماحصل آنان است. این مدیران باید در پارک با نوه های خود بازی کنند. با این مدیریت و با این سیاستگذاری به سرعت در حال پیش رفتن به سوی سیاهچاله هستیم.
او افزود: صنعت هوانوردی ما کم از انرژی هسته ای ندارد. اهمیت این صنعت را در از دست دادن 176 نفر در سانحه هواپیمایی دیدیم. این در حالی است که در دو هفته اخیر 750 نفر را در سوانح جاده ای از دست دادیم ولی کسی صدایش در نیامد.
شهبازی با اشاره به امکانی که پس از برجام برای نوسازی ناوگان هوایی آمد، بیان کرد: من در گفت و گوهای قبلی خود از همه نهادهای حاکمیت خواستم پس از برجام برای خرید هواپیما تلاش کنند. مخالفان خرید هواپیما آن روزها اشتباه می کردند. منافع خرید هواپیما به نانوا و کفاش و خیاط هم خواهد رسید. با خرید هواپیمای جدید شاهد توسعه صنعت هوانوردی خواهیم بود و گردشگری در کشور رونق می گیرد و همچنین توسعه اقتصادی و اجتماعی ایجاد می شود. آن کسی که به خاطر لوکس بودن صنعت هوانوردی با خرید هواپیمای جدید مخالفت می کند متوجه خیلی مسائل نیست و مثل بیشتر نسل دومی ها فکر می کند.
به گفته هوشنگ شهبازی بر اساس آمار جهانی که ایرلاین ها منتشر می کنند هزینه تعمیرات برای هواپیمای بیش از ده سال زیان آور و آفتابه خرج لحیم کردن است.
او همچنین با اشاره به کمبود قطعات هواپیما در کشور خاطرنشان کرد: ما هیچ گونه قطعه ای حتی از چین و هندوستان هم نمی توانیم بخریم. برای تهیه قطعات هواپیما باید دست به دامان بازار سیاه باشیم. در این پنج شش سال اخیر سانحه هوایی نداشتیم. نداشتن سانحه با این ناوگان هواپیمایی قدیمی به خاطر ایثارگری خلبانان و نیروهای فنی مهندسی ما است.