سلام نو – سرویس بینالملل: تنشها بین ایران و آمریکا هرچند پس از ترور حاج قاسم سلیمانی و حمله تلافیجویانه ایران به عین الاسد تا حد قابل قبولی کاهش پیدا کرده، اما برنامههای چند لایه و پیچیده آمریکا برای ایران را متوقف نکرده است.
بسیاری با روی کارآمدن ترامپ او را رئیس جمهوری دیوانه، بی سیاست و بیمنطق خواندند که توان ضربه اساسی زدن به ایران را ندارد و کسی او را جدی نمیگیرد، انگار همه فراموش کرده بودند پشت دیوانهترین رئیس جمهوران آمریکا هم سیستم قدرتمند، باهوش و توانمندی قرار دارد که تمام ابزارهای لازم برای دشمنی کردن با رقبا و دشمنان خود را دارد.
ترامپ به سختی از برجام خارج شد، اما پس از خروج از برجام به سرعت آشفتگی و ضعف سیاست خارجی خود را با توانایی امنیتی آمریکا پوشاند و برای محاصره ایران به جای ابزار دیپلماتیک به ابزار نظامی – امنیتی متوسل شد.
این برنامه امنیتی و پیچیده در مواضع دیپلماتیک آمریکا، در برنامههای خاورمیانهای آن و در روشنترین مثال در ترور حاج قاسم سلیمانی تمام و کمال قابل مشاهده است.
برنامه آمریکا از ائتلاف نظامی در خلیج فارس تا ترور حاج قاسم در عراق بر این مسئله متمرکز است که ایران را به واکنش هیجانی و رادیکال وا دارد، واکنشی که هزینههای آن برای ایران از تحریم تا نابودی برجام را شامل شود.
حشمتالله فلاحت پیشه، عضو شناخته شده کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی از جمله کسانی است که بارها درباره این برنامه پیچده هشدار داده. او حتی وقایع منطقه و به خصوص عراق را تلهای برای ایران ارزیابی کرده بود.
او با اشاره به برنامه آمریکا برای ایران میگوید: دشمنان ما به دنبال وادار کردن کشورمان به یکسری تصمیمگیریهای انتحاری هستند، اما فضای فشار افراطی علیه ایران گذرا و موقتی بوده و با توجه به این نگاه باید تصمیمهای درستی گرفته شود نه اینکه یکسری تصمیمات انتحاری باشد.
این نماینده مجلس با اشاره به شرایط ملتهب روابط بین الملل در دنیا میگوید: دلیلی ندارد در شرایطی که دنیا دچار شرایط انتحاری شده ما یکسری بنیادهای حقوقی و مناسباتمان را بهم بزنیم، به جای آن میتوانیم رفتارهایمان را در قالب منشور ملل متحد توجیه کنیم چون منشور ملل بر همه کنوانسیونهای بینالمللی غلبه دارد، لذا نباید اقدامات و رفتارهایمان به گونهای باشد که متهم شویم در حال انجام اقدامات خطرناک هستیم.
در واقع فلاحت پیشه به وضوح هشداری را مطرح میکند که پیش از این بارها از سوی کارشناسان سیاسی مطرح شده بود. او و دیگر کارشناسان روابط بینالملل بارها هشدار دادند که ایران نباید در دام رسانهای و سیاسی آمریکا بیافتد و به بازی کردن در زمین آمریکا آنهم تحت قواعد آمریکا تن دهد.
بر مبنای این دیدگاه خروج از NPT میتواند پاس گلی مناسب برای آمریکا باشد به خصوص اگر بتواند چین و روسیه را همچون دوران پیشا برجام به تیم رو به روی ایران باز گرداند، مسئلهای که با توجه به شرایط منطقه و مراودات روسیه و چین با آمریکا اصلا و ابدا بعید نیست و امکان عملیاتی شدن دارد.
این تنها بخشی از برنامه گسترده آمریکا برای ایران است. در خلیج فارس نیز آمریکا با بهرهگیری از تنشهای موجود در منطقه نه تنها پای اروپا را به خلیج فارس باز کرد بلکه به نوعی زمینه پیوند خوردن اعراب با اسرائیل را نیز مهیا کرد، اتفاقی که قطعا اثراتی ناخوشایند بر آینده خاورمیانه خواهد داشت.
در این شرایط به نظر میرسد حسن روحانی، رئیس جمهور، باید امکان مانور ظریف را بیش از پیش مهیا کند و اجازه پرواز و راهبری دیپلماتهایی همچون ظریف را بازتر کند تا به نقطه ضعف دیپلماتیک ترامپ ضربههای اساسی بزند، آنچنان که پیش از این و در پروسه برجام ظریف و یارانش توانستند ضربهای جدی به دشمنان ایران از جمله اسرائیل و عربستان بزنند.