سلام نو – سرویس اجتماعی: ماجرا از یک اظهارنظر در برنامه صبحگاهی شبکه سه آغاز شد. سم آفلاتوکسین که چند ماه پیش با ذرت های آلوده به گوش ما آشنا شده بود حالا با شیرهای آلوده نگرانی جدیدی در مردم ایجاد کرده است.
به گزارش سلام نو، سال 94 وجود روغن پالم در شیر اگرچه ابتدا تکذیب شد اما در نهایت رسوایی بدی به بار آورد که اعتماد جامعه را مخدوش کرد. حالا ماجرای شیرهای آلوده به سم آفلاتوکسین دوباره حرف و حدیث زیادی ایجاد کرده است.
بهادر حاجی محمدی، بازررس انجمن بهداشت و ایمنی مواد غذایی، در برنامه « سلام، صبح بخیر» مسائلی پیرامون شیرهای آلوده به سم آفلاتوکسین مطرح کرد که موجی از نگرانی را بین مردم در فضای مجازی به وجود آورد. او در این باره اظهار کرد: شیرهای پاستوریزهای که از سوپرمارکتها تهیه میشود مقدار زیادی آلودگی به سم افلاتوکسین دارند. سمی که به منجر به سرطان کبد میشود.
سموم آفلاتوکسین در واقع سموم قارچی طبیعی هستند که معمولاً ذرت، بادام زمینی و پسته را به راحتی آلوده میکنند. بر اساس برآوردها این سم تا ۲۵ درصد و حتی بیشتر از آن میتواند سالانه محصولات غذایی را در جهان نابود کند.آفلاتوکسینها انسان را از طریق مواد غذایی آلوده مانند تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی آلوده میکنند و میتوانند سرطان زا باشند.
فسادپذیری و استعداد بالای لبنیات در میکروبی شدن یکی از مهم ترین و نگران کننده ترین مسائل این روزها است. برای بسیاری این سوال پیش آمده که شیر بخوریم یا نخوریم؟ به اعتقاد انجمن علمی بهداشت و ایمنی مواد غذایی ایران حاجیمحمدی بر اساس آمارهایی غیررسمی این اطلاعات را روی آنتن زنده تلویزیون و مقابل میلیونها مخاطب اعلام کرده و چنین آماری در این انجمن وجود ندارد.
حسن مکرمی رستمی، کارشناس بهداشت و مواد غذایی در همین رابطه در گفتوگو با ایرنا تاکید کرده این میزان از آلودگی به آفلاتوکسین در شیرهای پاستوریزه تحت هیچ شرایطی امکان ندارد. حتی اگر هر روز هم غذای دام نان کپک زده باشد، به این میزان از آلودگی در شیر نمیرسیم.
با همه این حرفها نباید فراموش کنیم رابطه مستقیمی بین غذای دام و افلاتوکسین موجود در شیر وجود دارد. نائب رئیس انجمن صنایع همگن غذایی و دارویی مازندران با اشاره به همین نکته خاطرنشان کرده دامدارها حتی اگر به فکر سلامت جامعه نباشند، با توجه به پیامدهای منفی که وجود افلاتوکسین در غذای دام بر بزدهی گله و سلامت دام دارد، از دادن غذای دارای میزان بالای آفلاتوکسین خودداری میکنند.
مقدار افلاتوکسین در شیر طبق استاندارد داخلی کشورمان یک دهم پی پی بی ( واحد در میلیارد ) است. این عدد پنج برابر قویتر از استاندارد کدکس کمیسیون بینالملل کدکس مواد غذایی جهانی است. سازمان بهداشت جهانی گفته است میزان سم آفلاتوکسین در محصولات غذایی باید کمتر شود. بسیاری از کشورها مقرراتی برای مدیریت آفلاتوکسین در غذا دارند. آفلاتوکسین میتواند سلامتی را به خطر انداخته و همچنین فرصتهای تجارت را از کشورها بگیرد که در این میان لازم است کشورهای واردکننده بیشتر به این مقررات پایبند باشند.
بسیاری از گفته های حاجی محمدی گله مند هستند و می گویند این حرف ها بدون استنادات درست به اعتبار صنعت لبنیات کشور آسیب زده است. کار به جایی رسیده است که مدیر تضمین کیفیت صنایع شیر ایران و عضو هیأت مدیره انجمن مدیریت کیفیت ایران، اتحادیه دامداران به فکر تنظیم شکایت به خاطر خدشه وارد شدن به اعتماد عمومی افتاده اند.
حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت هم در واکنش به این حواشی با بیان اینکه به استناد آمارهای به روزی که داریم، شیرهای تولید شده در صنایع لبنی ایران سالم است و مشکلی ندارد، خاطرنشان کرده است: بررسی ۵۰ مطالعه در ایران در چند سال اخیر نشان میدهد در طی ۱۰ سال گذشته میزان این سم در شیر رو به کاهش است. اگرچه هنوز با میزانی که با محصولات کشورهای اروپایی است قابل مقایسه نیست و حداقل ۳۰ تا ۴۰ نانو گرم در لیتر بیشتر است.
سازمان دامپزشکی هم در بیانیه ای نوشته است: همه آزمایشهای انجام شده بر روی شیر خام و همچنین محصول نهایی، نشان میدهد میزان آفلاتوکسین موجود در شیر بیشتر از حد مجاز نیست و هیچ نگرانی برای مصرف کنندگان وجود ندارد. سازمان ملی استاندارد ایران هم در اطلاعیهای اظهارات میهمان برنامه صدا و سیما درباره آلودگی شیر پاستوریزه به سم آفلاتوکسین را تکذیب کرد.