سلام نو – سرویس سیاسی: یک مدرس حوزه علمیه معتقد است خطبای نماز جمعه از واقعیات جامعه دور هستند و باید بررسی کرد در طی این 4 دهه که در شهرهای کوچک و بزرگ نماز جمعه برگزار شده، جوانان جذب نماز جمعه شده اند یا بیشتر دافعه داشته است.
حجت الاسلام فاضل میبدی در گفتوگو با سلام نو با اشاره به رویکرد جناحی در خطبه های نماز جمعه اظهار کرد: من با این نحوه برگزاری نماز جمعه خیلی مشکل دارم. این نوع خطبه خواندن و این نوع سخن گفتن و در برابر دولت قد علم کردن نباید در نماز جمعه اتفاق بیفتد. در حال حاضر خطیب جمعه می خواهد حرف خود را به کرسی بنشاند. این که بحث برداشتن نرده ها در نماز جمعه مطرح شده اتفاق خوبی است اما این مسائل فرعی و جزئی است. ما نباید در خطبه هایمان دعوا کنیم و سیاست بازی و نگاه جناحی باید از نماز جمعه برود.
او افزود: خطیب جمعه قبل از آنکه نماینده گروهی باشد نماینده اسلام است و باید از سکوی اسلام ورای هر گونه حب و بغض نسبت به عرصه های سیاسی که در کشور وجود دارد،سخن بگوید.
این استاد حوزه با اشاره به تاثیرگذاری کم نماز جمعه در سال های اخیر بیان کرد: اینکه ما نرده ها را در نماز جمعه برداریم مساله فرعی است. باید ببینیم در تهران با نزدیک به 13میلیون جمعیت که 60 درصد آن جوان هستند، چند درصد این جمعیت جوان و دانشگاهی که به عنوان جوان مسلمان شیعه حساب می شوند در نماز جمعه شرکت می کنند
میبدی اضافه کرد: کسی که خطیب نماز جمعه است باید به گونه ای صحبت کنند که کلاس اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مردم بالا برود. دوم اینکه این اشخاص موظف هستند، جامعه را به تقوا و عقلانیت نزدیک کنند. ما الان 40 سال است در این مملکت نماز جمعه می خوانیم. باید یک آماری بگیریم در این 4 دهه خطبای نماز جمعه در ارتقای اخلاق و عقلانیت در جامعه چه کرده اند؟ باید به این مساله نگاه آماری داشت. چقدر جوانان را جذب کرده اند و چقدر دفع کرده اند. من بر این باورم ستاد نماز جمعه تهران باید یک کار کارشناسی و علمی انجام دهد و در گروه های مختلف جامعه اعم از جوانان و دانشگاهیان برود و نظر مردم درباره نماز جمعه را جویا شود. از این طریق بفهمد این خطبه ها چقدر روی اخلاق و فرهنگ مردم تاثیر دارد؟ چقدر دانش آنها را زیاد کرده است؟
او با اشاره به تفاوت نمازجمعه های ابتدای انقلاب با امروز یادآور شد: زمانی که مرحوم طالقانی در نماز جمعه خطبه می خواند تقریبا 80 درصد مردم یا به نماز جمعه می رفتند یا خطبه ها را گوش می کردند . باید از خودمان بپرسیم که چطور شد نماز جمعه به اینجا رسید و جذابیتش برای مردم از بین رفت. وقتی در خطبه های نماز جمعه همه اش پرخاش و دعوا و مرگ بر این و آن باشد و دعواهای سیاسی در خطبه ها انجام شود وخیلی چیزهای دیگر اتفاق بیفتد معلوم است که دستاوردی جز وضع فعلی نداشته باشیم. باید همه این را بدانند که اینها خلاف فلسفه خطبه است. ای مسائل باید در جامعه ما حل شود. در حال حاضر در کل کشور و در استان های کوچک و بزرگ ما نماز جمعه برگزار می کنیم اما واقعا برگزاری این نمازجمعه ها چقدر مردم را به دین نزدیک تر کردند؟ این برای خود من سوال است.
حجت الاسلام فاضل میبدی با بیان اینکه باید رویکردهای سیاسی در سطح کلان تغییر کند، اظهار کرد: خطیب جمعه باید استقلال فکری داشته باشد نباید حرفها از جای دیگر به او دیکته شود. باید بنشیند و ببیند روح نماز جمعه برای چیست و مردم چه می خواهند؟ باید ببیند مشکلات مردم چیست؟ باید محاسبات سیاسی دقیقی داشته باشد، باید آسیب های اجتماعی و دردهای مردم را بشناسد. من فکر می کنم غالب کسانی که خطبه می خوانند از این واقعیات به دور هستند.