اتفاق ناراحت کننده اینکه کشورهای همسایه ما از فرصت به دست آمده برایشان استفاده می کنند و جایگزین ایران در کریدورهای هوایی شده اند به طوری که اداره هوانوردی افغانستان اعلام کرده پس از بروز تنش های اخیر در ایران پروازهای عبوری از این کشور با افزایش 25 درصدی همراه بوده است.

سلام نو – سرویس اقتصادی: سقوط هواپیمای اوکراینی در کنار حجم بالای اندوهی که برای مردم داشت به لحاظ اقتصادی هم به کشور آسیب زد. خسارتی میلیاردی که تبعات آن در هر دو حوزه سیاسی و اقتصادی گریبان کشور را گرفته است.

به گزارش سلام نو، چند روز پیش معاون بیمه مرکزی خبر از خسارت 70 میلیون دلاری سقوط هواپیمای اوکراینی داد. به گفته او هواپیمای بوئینگ نو مدل ۸۰۰-۷۳۷ حدود ۱۰۰ میلیون دلار ارزش دارد اما این هواپیما سه سال کار کرده بود و برای همین ارزش آن تا 70 میلیون دلار ارزش گذاری شده است. او تاکید کرده که این مبلغ باید از سوی ایران پرداخت شود. این در حالی است که آنچه از سوی مقامات ایرانی خطای انسانی اعلام شد با خداحافظی بسیاری از ایرلاین ها از کشور همراه بود.

پس از حادثه سقوط هواپیمای اوکراینی شمار قابل توجهی از شرکت های هواپیمایی خارجی رسما اعلام کردند از این پس در فضای آسمان ایران فعالیت نخواهند کرد. در شرایطی که وضعیت کشور به لحاظ فروش نفت در بدترین وضعیت ممکن است درآمدی که کشور از پروازهای خارجی به دست می‌آورد عدد قابل توجهی بود. برآورد شده متوسط درآمد هر پرواز چیزی حدود 800 دلار است و با احتساب حداقل 1000 پرواز در روزهای عادی حداقل درآمدی که از این طریق از آن کشور می شود چیزی بین 300 تا 350 میلیون دلار در سال است که معادل آن با نرخ دلار در بازار آزاد حدود 4 هزار میلیارد دلار است.

اتفاق ناراحت کننده اینکه کشورهای همسایه ما از فرصت به دست آمده برایشان استفاده می کنند و جایگزین ایران در کریدورهای هوایی شده اند به طوری که اداره هوانوردی افغانستان اعلام کرده پس از بروز تنش های اخیر در ایران پروازهای عبوری از این کشور با افزایش 25 درصدی همراه بوده است.

بر این اساس سازمان بین المللی هوانوردی جهان (ایکاو) و انجمن بین المللی ترانسپورت هوایی (آیاتا) و تعدادی از کشورهای منطقه از افغانستان خواسته است تا در زمینه پذیرش پروازهای عبوری بیشتر از فضایشان همکاری کنند.

ایلنا در گزارشی نوشته است: نرخ هر پرواز عبوری براساس حداکثر وزن هواپیما در زمان تیک آف (برخاستن ) یعنی هر تن آن ضرب در چهار هزارم دلار و ضرب در مسافت طی شده (کیلومتر) تعیین می‌شود که براساس این فرمول قیمت کوتاه ترین مسیر عبور هواپیما از ایران 100 دلار است.

اگرچه به اعتراف ایرلاین‌های خارجی کریدور هوایی ایران نزدیک‌ترین و مقرون به صرفه ترین مسیر برای عبور هواپیماها در منطقه است اما با وضعیت به وجود آمده بیشتر ایرلاین‌ها مسیر تردد خود را تغییر داده‌اند. تغییری که بیش از همه به نفع عراق، افغانستان، پاکستان و عربستان شده است. این در حالی است که هزینه ای که ایرلاین ها برای این تغییر مسیر پرداخت می کنند حدودا 400 دلار است و این یعنی چهار برابر هزینه 100 دلاری که برای عبور از فضای آسمان ایران پرداخت می‌شد.

در شرایط فعلی که تحریم های آمریکا تلاش دارد بحران را وارد اقتصاد کشور کند درآمد پروازهای عبوری از آسمان ایران می توانست درآمد قابل توجهی برای کشور باشد. بعد از حادثه اخیر شاهد آن هستیم که در محدوده فرودگاه حضرت امام آسمان کشور خالی است و خبری از پرواز عبوری نیست. در شرایط فعلی در حالی پروازهای عبوری به حداقل میزان خود رسیده که چهار سال گذشته بیشترین درآمد را از این محل داشتیم. سیاوش امیر مکری، مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران در همین راستا میزان درآمد سالانه از محل پروازهای عبوری را حدود 1800 میلیارد تومان خوانده است.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***